NaslovnaAvijacijaBugarski "migovi" lete u Poljsku i Rumuniju

Bugarski “migovi” lete u Poljsku i Rumuniju

Bugarska pronašla rešenje za remont “migova”, pošto se ispostavilo da eskadrila naručenih višenamenskih aviona F-16 u tu državu neće stići pre 2030. godine. “migovi-21” će bit remontovani u Rumuniji, dok posebna radna grupa pravi plan o modernizaciji “migova-29” u Poljskoj.

Oštra polemika između premijera Kirila Petkova i predsednika Rumena Radeva, oko remonta i modernizacije lovačke avijacije, okončana je u sredu pošto su mediji u Rumuniji i Poljskoj objavili da će bugarski “migovi” biti popravljeni u te dve države.

Radev i Petkov su se verbalno sukobili oko ideje predsednika da “migovi”, posredno, budu remontovani u Rusiji, ali je premijer taj plan nazvao apsurdnim, upozorivši da će Moskvi usred rata u Ukrajini, na taj način, biti isplaćeni milioni evra.

Suštinski, Rumuni će sa bugarske “migove-21” modernizovati u saradnji sa Izraelcima na način na koji je produžen vek trajanja oko 30 “migova” koji se još uvek nalaze u naoružanju ratnog vazduhoplovstva ove države.

Rumunija će poslednje “migove-21” rashodovati čim iz Norveške stignu polovni višenamenski avioni F-16. “Migovi-21” će biti remontovani u kompaniji Aerostar u Bakauu, ali još nije poznato koliko će koštati remont bugarskih aviona.

Najava remonta bugarskih aviona u Rumuniji usledila je svega desetak dana posle udesa rumunskog “miga-21”, koji se srušio tokom trenažnog leta iz još uvek neobjašnjenih razloga. 

Rumunski “migovi”, modernizovani u saradnji sa izraelskom kompanijom Elbit nose oznaku “mig-21 LanceR”. 

Radev je, istovremeno, najavio da je posle razgovora sa poljskim predsednikom Anžejom Dudom dogovoreno formiranje radne grupe koja će definisati uslove modernizacije “migova-29”.

Bugarska ima ukupno 16 “migova-29”, ali su se tamošnji piloti prošle godine tvrdili da je svega šest bilo operativno. Tokom jeseni, ruske kompanije su Bugarima isporučile kontingent rezervnih delova.

Bugarski premijer je, tokom američke akcije skupljanja pojačanja za ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo, odbacio mogućnost da Sofija pošalje avione u Ukrajinu, navodeći da trenutno nema na raspolaganju dovoljno ispravnih letelica ni za odbranu sopstvenog vazdušnog prostora.

Izvor (RTS)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave