NaslovnaNovostiIzvršena prva isporuka Lockheed F-16 Block 70

Izvršena prva isporuka Lockheed F-16 Block 70

Američka kompanija Lokid Martin počela je isporuke Bloka 70, najnaprednije konfiguracije F-16, 10. marta, sa ceremonijom održanom u pogonu Lockheed Martina u Grinvilu, Južna Karolina.

Prvi lovac F-16 Block 70 isporučen je Vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Država. Avion, koji je svečano isporučen, prvi je let izveo 24. januara 2023. godine.

Prema informacijama, prvi F-16 Blok 70 biće prebačen u Bahrein do 2024. godine, nakon što je prošao razne testove u američkoj bazi vazduhoplovstva Edvards, i zvanično će se pridružiti inventaru Vazduhoplovnih snaga Bahreina.

Bahrein je naručio ukupno 16 borbenih aviona F-16 Block 70 od kompanije Lokid Martin. Očekuje se da će isporuke aviona biti okončane do 2025. godine.

Mala Kraljevina Bahrein je domaćin preko 9000 američkih vojnika. ‘Pomorska podrška Bahrein ili NSA Bahrein’ je baza mornarice Sjedinjenih Država, koja se nalazi u Bahreinu i dom je Centralne komande mornaričkih snaga SAD i Pete flote Sjedinjenih Država.

Prvi F-16 Block 70 će biti isporučeni američkoj vladi nakon završetka procesa konačnog sklapanja i kontrole [FACO] u Grinvilu. Nakon niza testova i inspekcija, piloti američkog vazduhoplovstva će ih u grupama od po četiri odvesti u Bahrein.

F-16V

F-16 Block 70, takođe poznat kao F-16V, je veoma napredna verzija višenamenskog lovca F-16 Fighting Falcon. To je najnovija i najnaprednija varijanta F-16, aviona kog gledamo od 1978. godine u službama raznih vazduhoplovnih snaga širom sveta.

F-16 Block 70 ima brojne nadogradnje u odnosu na prethodne modele F-16, uključujući napredni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA), unapređenu avioniku, novi računar za misiju i poboljšane displeje u kokpitu. Takođe ima povećan domet i poboljšane mogućnosti naoružanja, uključujući mogućnost nošenja šireg spektra precizno vođene municije.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

F-16 Block 70 je dizajniran da bude prilično okretan i svestran, sposoban za obavljanje širokog spektra misija, uključujući borbu vazduh-vazduh, udare vazduh-zemlja i obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije. Takođe je dizajniran da bude interoperabilan sa drugim avionima i zemaljskim sistemima, što ga čini vrednom imovinom u zajedničkim vojnim operacijama.

Nekoliko zemalja, pored Bahreina je izrazilo interesovanje za kupovinu F-16 Block 70, uključujući Slovačku i Bugarsku, a SAD su im nedavno i dozvolile da im uzmu novac. Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država takođe planira da nadogradi neke od svojih postojećih F-16 na standard Blok 70.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave