NaslovnaNovostiPojavila se prva fotografija modifikovane avionske bombe FAB-1500 sa UMPK modulom

Pojavila se prva fotografija modifikovane avionske bombe FAB-1500 sa UMPK modulom

Od prošlog leta, ruska avijacija je redovno koristila bombe od 1.500 kg opremljene modulom za kontrolu i korekciju udara na utvrđene ukrajinske položaje. U 2023. godine septembru je rusko Ministarstvo odbrane prikazalo snimak posete šefa odeljenja fabrici, gde je na snimku bilo na desetine gotove municije.

Danas se na internetu pojavila prva fotografija modifikovane vazdušne bombe FAB-1500M54 sa UMPK (univerzalni modul za planiranje i korekciju), spremne za upotrebu.

fab 1500 umpk 2
fab 1500 umpk

Kao što se može videti u kadru, municija je dobila aerodinamičan poklopac za poboljšanje aerodinamičkih karakteristika i povećanje dometa i brzine leta. Pored toga, modul kontrole i korekcije je pretrpeo interne izmene, a na objavljenoj fotografiji sam modul je sakriven.

Prvi snimak upotrebe kliznih bombi velikog kalibra stigao je iz pravca Zaporožja.

Ovde su marta prošle godine FAB-1500 sa UMPK korišćeni za uništavanje područja u kojima je bila koncentrisana neprijateljska tehnika i ljudstvo, kao i bunkeri za skladištenje municije. Sada se ova razorna municija koristi u svim pravcima.

VKS Ruske Federacije raspolažu velikim brojem bombi slobodnog pada i njihovo opremanje univerzalnim modulima za planiranje i korekciju postala je jedan od aduta ruske vojske u Ukrajini.

FAB-250/500/1000/1500 i druge teške bombe sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju već se masovno koriste protiv ukrajinske vojske, dok ukrajinska protivvazdušna odbrana ne može da presretne te ciljeve.

Klizne bombe izuzetno teške za presretanje

Vazduhoplovstvo Ukrajine potvrđuje povećanje broja ruskih udara navođenim bombama iz vazduha. Njihova upotreba je postala ozbiljan izazov za Ukrajinu.


Bombe se bacaju sa tačaka vešanja aviona. U trenutku im se otvaraju krila koja im omogućavaju da krstare nekoliko desetina kilometara. Kao rezultat toga, ruski avion ne ulazi direktno u zonu protivvazdušne odbrane ukrajinskih snaga.

Ukrajinska vojska se žali da je praktično nemoguće boriti se protiv ruskih kliznih bombi. Za sve vreme od početka njihove upotrebe, nijedna nije oborena, pošto se bombe kreću veoma brzo i stalno menjaju putanju leta.

Čak ni savremeni PVO sistemi koje isporučuju zapadne zemlje ne mogu da se nose sa njima, dok broj udara koje nanose takve planske bombe raste.

Prema izveštajima, ruski konstruktori nisu mogli jednostavno da povećaju modul za planiranje i korekciju koji se koristi na FAB-500/250 da bi ga jednostavno prilagodili tipu 1500. Zbog toga su ruski stručnjaci bili primorani da modifikuju sistem i promene dizajn i mehanizme modula. To je potrajalo i konačno je modul dobro funkcionisao.

Kao rezultat toga, domet pada FAB-1500 M54 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju je nekoliko puta povećan u odnosu na slične uređaje u manjim bombama. Sada je to navodno avionska bomba najvećeg dometa sa modulom za planiranje i korekciju u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. 

Ukrajina je u težoj situaciji. Iako postoje izveštaji da je JDAM bomba već više puta lansirana na ruske položaje, kijevske snage nisu u dobroj poziciji da lansiraju ovu bombu, sobzirom na nedostatke u avijaciji.

Sličnost sa američkim JDAM

Prva poznata borbena upotreba ruskih vođenih bombi, ekvivalentnih američkoj municiji JDAM, dogodila se 12. marta, kada je ova vazdušna bomba pala na severozapadni deo grada Donjecka koji je pod kontrolom Rusije, navodi ukrajinsko izdanje Defens ekspres.

Standardni JDAM-ovi se oslanjaju na kombinaciju inercijalnog navigacionog sistema (INS) i GPS navođenja, zajedno sa autopilotom, da usmere kurs bombe preko seta upravljivih repnih peraja.

U zavisnosti od visine na kojoj je pušten, JDAM-Extended Range (JDAM-ER) klase od 500 funti sa kompletom krila može da pogodi mete na dometu do oko 64 kilometra.

Poznato je da je ruska kompanija GNPP Bazalt razvila komplete krila za različite tipove nevođenih bombi, sa i bez pridruženih sistema za navođenje [MPK].

fab 1500 spomenik
fab 1500 spomenik

Operativno gledano, ovo oružje je najefikasnije kada se pusti na velikim visinama kako bi ponudilo što veći domet usled jedrenja. 

Ovo je omogućilo ruskim pilotima da lansiraju oružje na desetine kilometara od svojih ciljeva, nudeći im određenu dozu bezbedne udaljenosti koja do sada nije moguća bez precizne municije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave