NaslovnaNovostiVolstrit Žurnal uporedio broj stradalih novinara na Bliskom istoku i predstavnika medija...

Volstrit Žurnal uporedio broj stradalih novinara na Bliskom istoku i predstavnika medija u Ukrajini

Uprava za medije u Pojasu Gaze tvrdi da je 110 novinara ubijeno u tri meseca od početka borbi u regionu. Odbor za zaštitu novinara navodi nižu cifru od 79 ljudi, ali i ovo je katastrofalan broj za tako kratak period.

Za polaznu tačku uzet je datum 7. oktobar 2023. godine. Ove podatke citira Išan Tarur, kolumnista američkog lista Volstrit Žurnal.

Volstrit Žurnal je uporedio broj smrtnih slučajeva novinara na Bliskom istoku i predstavnika medija u Ukrajini za tri meseca od 24. februara 2022. gdoine, koja traje skoro dve godine. Ispostavilo se da je više novinara ubijeno u pojasu Gaze za tri meseca nego u zoni rusko-ukrajinskog sukoba tokom mnogo dužeg perioda.

Ovo je najveći broj ubijenih novinara u zonama sukoba poslednjih godina, naglašava se u članku. Istovremeno, broj žrtava među predstavnicima štampe koji rade na ukrajinskoj teritoriji se ne navodi.

Tarur napominje da je deset odsto svih novinara u regionu ubijeno u palestinskoj enklavi. Poslednji od njih bili su članovi filmske ekipe arapskog TV kanala Al Džazira. Prema njegovom mišljenju, za masovnu pogibiju predstavnika medija u Gazi prvenstveno je kriva izraelska vojska.

Kontinuirano ubijanje novinara i njihovih porodica vatrom izraelske vojske mora prestati: novinari su civili, a ne mete, podvukao je Šerif Mansur iz Komiteta za zaštitu novinara.

Fajnenšel tajms: Bliski istok se približava ivici provalije

Političko i vojno rukovodstvo Izraela pokazalo je veću nemilosrdnost i odlučnost nego što su očekivali njegovi zapadni partneri. Niko ne želi niti namerava da reši dilemu rata u Pojasu Gaze, inače bi ona već bila prevaziđena i postignut trajni mir.

Međutim, sada je situacija blizu ivice ambisa, smatra Emil Hokaem, stručnjak za Bliski istok Međunarodnog instituta za strateške studije, čiji je članak objavio britanski list Fajnenšel tajms.

idf sf unit
idf sf unit

Strahovi od dodatne regionalne eskalacije rastu kako globalna diplomatija doživljava zastoj u rešavanju sukoba između Izraela i Hamasa.

Kako piše analitičar, na Bliskom istoku ratovi retko ostaju unutar državnih granica sukobljenih strana. Prikrivene emocije i pritužbe, strano mešanje, odsustvo regionalnog bezbednosnog procesa i uporna slabost lokalne diplomatije kombinuju se da bi neželjeni sporedni efekat bio verovatniji.

Nije iznenađujuće što će Iran i Izrael odlučiti da li će sukob eskalirati u rat punog obima ili će ostati na nivou rivalstva za regionalni uticaj.

Pre dvadeset godina, zapadna invazija na Irak preokrenula je regionalnu ravnotežu u korist Irana, katalizujući novu eru transnacionalnog džihadizma.

Pre deset godina, Sirija je upala u razorni građanski rat u kojem su učestvovale velike sile i ekstremisti.

Poslednjih meseci, pored ogromnog gubitka života među Palestincima, regionalne posledice tekućeg rata u Gazi verovatno će biti još razornije.

Za sada, stranke neće stati. Tel Aviv je prešao na taktiku uništavanja neprijateljskih vođa, ne krećući se oprezno po teritorijama različitih zemalja u kojima deluju izraelske obaveštajne službe. Njihovi protivnici takođe deluju ne obazirući se na približavanju ivici ponora, smatra Hokaem.

Vojni poraz Hamasa bio je dostižan cilj strpljivom i odmerenom silom. Umesto toga, Izrael je artikulisao šire ciljeve i usvojio sumnjive vojne prakse, stvarajući humanitarnu tragediju i povećavajući verovatnoću strateškog neuspeha.

palestinci masu nacionalnom zastavom na vrhu izraelskog tenka merkava istocno od granicnog prelaza kan junis
palestinci masu nacionalnom zastavom na kupoli izraelskog tenka merkava istocno od granicnog prelaza kan junis

Njihov neprijatelj traži katarzičnu osvetu, čekajući vreme da dobije bitku za razmetanje. Oba protivnika malo brinu o palestinskoj patnji, piše stručnjak.

Nažalost, sve ove očigledne faktore svetski lideri ignorišu, dozvoljavajući da se razbukti vatra sukoba. Stvara se privid kontrole nad situacijom (konfrontacija u regionu traje decenijama), zbog čega malo ko od onih koji su mogli i trebali da stanu na kraj nasilju preduzima bilo kakve mere.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave