NaslovnaNovostiMasivan napad krstarećim i balističkim raketama na Ukrajinu; Rusi koristili i rakete...

Masivan napad krstarećim i balističkim raketama na Ukrajinu; Rusi koristili i rakete Kindžal

Ujutro 08.01.2024, Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije izvele su masivan raketni napad na Ukrajinu, pogodivši, posebno, ciljeve u oblasti Krivog Roga u Dnjepropetrovskoj oblasti i Čugujeva u Harkovskoj oblasti.

Prema ukrajinskim izvorima, ruska strana je tokom napada koristila bombardere dugog dometa Tu-22M3, koji su lansirali krstareće rakete H-22/32.

Pored toga, devet strateških bombardera Tu-95MS izvelo je udare krstarećim raketama H-101 na neke ukrajinske ciljeve u Žitomirskoj i Hmeljničkoj oblasti, uključujući aerodrom u Starokonstantinovu.

Ruske trupe su takođe izvršile napade balističkim raketama sa teritorije poluostrva Krim i ponovo upotrebile hipersonične rakete Kindžal za uništavanje objekata u gradu Kijevu i Kijevskoj oblasti.

Prema ukrajinskoj vojsci, Rusi su napali sa 59 projektila (krstarećih, avijacijskih, balističkih, vođenih protivvazdušnih i kamikaza bespilotnih letelica), gađajući kritičnu infrastrukturu, industrijske i vojne objekte u oblastima Hersona, Zaporožja, Dnjepropetrovska, Hmeljnickog, Harkov, Nikolajev i Odesa.

Šef Donjecka: Osloboditi Nikolajev i Odesu

Ukrajinske odbrambene snage saopštile su da su uništile 18 krstarećih projektila i 8 dronova Geran (zapadno-ukrajinski izvori idalje insistiraju na imenu Shahed).

Pogađali su, posebno, ciljeve u Odeskoj oblasti. Ciljevi su uključivali veliki terminal za gorivo u Iljičevsku i radiotehnički istraživački centar u Velikodolinskom.

Odesa

Ruski mediji su izvestili da su rakete pogodile svoje ciljeve, što ukazuje na ozbiljan nedostatak sistema protivvazdušne odbrane u ukrajinskoj vojsci, koja je koncentrisala većinu svojih lansera protivvazdušnih raketa da zaštiti prestonicu Kijev.

Prethodno je dan ranije šef Donjecka Denis Pušilin saopštio da je neophodno da ruske trupe oslobode gradove Nikolajev i Odesu. Ukratko, argument zvaničnika je da je Odesu osnovala Katarina II 1794. godine te da je to ruski grad.

Istovremeno, Pušilin je protivrečio izjavama ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je izjavio da Oružane snage Ruske Federacije nisu ostvarile nijednu veću pobedu tokom sukoba.

Napad trajao 2 sata

Upozorenja o vazdušnim napadima aktivirana su jutros širom Ukrajine. Prve sirene su se oglasile u 06:55 (po moskovskom vremenu) u Harkovskoj oblasti, a do 07:26 svi regioni zemlje ušli su u crvenu zonu. Sva ograničenja su ukinuta u 09:25, čime je potvrđen kraj talasa ruskih napada.

Prema informacijama koje se pojavljuju na proukrajinskim izvorima, u masovnom raketnom napadu 8. januara učestvovalo je 12 strateških bombardera Tu-95MS, četiri bombardera dugog dometa Tu-22M3 i sedam borbenih aviona MiG-31K, opremljenih hipersoničnim projektilima Kindžal.

Ukrajinski zvaničnici za sada nisu precizirali tipove i broj raketa korišćenih tokom napada, kao ni broj oborenih vazdušnih ciljeva.

ruske vks dobijaju modernizovane dalekometne bombardere tu 22m3m
Tu-22M3M

Međutim, po dosadašnjem iskustvu, oboreni će verovatno biti svi dronovi, dok se kao po pravilu samo po koja raketa provuče, za šta je uglavnom kriv Zapad usled nedostatka još veće podrške.

Ukrajinska PVO tvrdi da je presrela 25 od 63 ruske rakete H-47M2 Kindžal

Ranije je, međutim, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao da je od početka ruske vojne invazije ukrajinska protivvazdušna odbrana presrela 25 od 63 ruske rakete Kh-47M2 Kindžal koje su koristile ruske trupe.

Podsetimo, svi ukro-zapadni izvori, rusku raketu Kindžal označavaju sa Kh-47M2 (X-47M2 ćirilično) kako bi prilagodili engleskom govornom području izgovor slova H.

Prema statistikama koje su predstavili ukrajinski vojni zvaničnici, tokom 2023. godine Vazduhoplovstvo Ukrajine uništilo je neverovatnih 3.800 ruskih vazdušnih ciljeva, uključujući:

  • 887 krstarećih raketa;
  • 15 aerobalističkih raketa H-47M2 Kindžal;
  • 41 balistička raketa drugih tipova;
  • 2.691 dronova Shahed (Geran);
  • 35 dronova Lancet;
  • 131 dronova Orlan i drugih vrsta.

Treba napomenuti da je jutrošnji napad drugi masivni raketni napad ruskih trupa u 2024. godini. Prethodni masivni udari izvedeni su 2. januara. Takođe, poslednji napad velikih razmera od kraja prošle godine dogodio se u noći 29. decembra.

Neverovatnih 10 od 10 oborenih raketa Kindžal u napadu 2. januara, tvrde Ukrajinci

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je 2. januara „odbila“ masivan kombinovani raketni napad iz Rusije, „oborivši“ većinu ruskih projektila, uključujući sve hipersonične rakete Kindžal. Ovo je izjavio komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

kindzal u letu
prvi zabeležen kindzal u dolasku ka cilju

Prema izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, ujutru 2. januara ruske trupe su napale sa stotinak projektila, kao i 35 dronova kamikaza. Ukrajinske protivvazdušne rakete su navodno oborile 72 vazdušna cilja, a bespilotne letelice kamikaze su sve uništile, kao i hipersonične aerobalističke rakete Kindžal.

U iščekivanju novih i skoro pa perfektnih rezultata ukrajinskih PVO jedinica napomenimo da je, istog 2. januara, video zabeležen i prvi udar rakete Kindžal na teritoriji Ukrajine.

Pogođen aerodrom ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u oblasti Kirovograd

Oružane snage Ruske Federacije izvele su u noći današnjeg dana visokoprecizan udar po vojnom aerodromu Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, koji se nalazi u Kirovogradskoj oblasti, objavio je Telegram kanal Frontline Bird.

Prema izveštaju, lokalni stanovnici su bili svedoci jakog bljeska i sjaja, a takođe su čuli i zvukove eksplozija. Usled štrajka pričinjena je značajna šteta na infrastrukturi aerodroma, kao i, moguće, na upravnim zgradama.

Trenutno nema tačnih informacija o gubicima Oružanih snaga Ukrajine u opremi i ljudstvu usled ovog udara. Ukrajinske vlasti tradicionalno ne objavljuju takve podatke, plašeći se negativnog uticaja na moral svojih trupa.

ruske trupe pogodile luku izmail na dunavu eksploziju gledali ocevidci iz rumunije
eksplozija, ilustracija

Nedavno su Oružane snage Rusije pojačale napade na ključne vojne objekte u Ukrajini. Ranije je saopšteno o raketnim napadima na vojne aerodrome u Starokonstantinovu i Mirgorodu, koje su ukrajinske oružane snage koristile za napad na rusku teritoriju.

3 KOMENTARA

  1. E da je Srbija imala ovako napredna PVO sistem za vreme bombardovanja, sada bi imali mnogo vise novijih mostova a ne ovako neke koje su jos nemci i kasnije komunisti pravili.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave