NaslovnaNovostiAmerička kompanija tvrdi da ima rešenje za zaštitu oklopa od napada kamikaza...

Američka kompanija tvrdi da ima rešenje za zaštitu oklopa od napada kamikaza dronom

Američka odbrambena kompanija Artis tvrdi da je razvila sistem aktivne zaštite koji može zaštititi teški oklop od jedne od urgentnih pretnji današnjice, odnosno istovremenog napada različitim vrstama oružja.

Američka vojska je ranije razmatrala aktivni odbrambeni sistem iste kompanije Iron Curtain (Gvozdena zavesa) za opremanje oklopnih vozila Stryker, ali je odustala od njega 2018. godine.

Sistem Sentinel, koji je razvila američka kompanija Artis, može se instalirati na bilo koje kopneno vozilo, uključujući vozila na guseničarima ili točkovima, a može se koristiti i za zaštitu fiksnih objekata.

Nedavno je Artis kreirao treću generaciju sistema aktivne zaštite Sentinel, koji, prema proizvođaču, može da zaštiti i vozila i infrastrukturu od pretnji kao što su tenkovske granate, protivtenkovske vođene rakete, granate i bespilotne letelice kamikaze, navodi Defense News.

Artis je svoj prvi takav projekat predstavio Agenciji za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA) 2004. godine, a zatim je nastavio da radi na projektu zahvaljujući investitorima, navosi se na sajtu kompanije.

Istovremeno, nakon neuspeha projekta ‘Gvozdene zavese’ za oklopna vozila Striker, Artis je nastavio da radi na sistemu Sentinel preko Kancelarije za Brze Sposobnosti i Kritične Tehnologije američke vojske, završavajući saradnju sa ovom strukturom u junu prošle godine.

I, naravno, u razvoju Sentinela, kompanija je iskoristila svoje iskustvo u stvaranju sistema aktivne zaštite za oklopni Stryker i druga vozila.

Osim toga, glavna svrha Sentinel sistema nije bila zaštita od klasičnih pretnji, već, na primer, od lančanih napada, što je prilično težak zadatak.

Proizvođači tvrde da je Sentinel nekoliko puta moćniji od Gvozdene zavese, a operateri sistema mogu da kontrolišu njegovu funkcionalnost tokom napada, praveći neophodna podešavanja na osnovu podataka dobijenih od senzora instaliranih van oklopnog vozila.

Dizajn ovog sistema omogućava da se protivmere pokrenu gore ili dole i pod različitim uglovima i ne moraju se postavljati direktno na vozilo u neposrednoj blizini senzora.

Nema održivog rešenja za sistem aktivne zaštite za Stryker vozila američke vojske

Američka vojska još uvek nema održiv sistem aktivne zaštite (APS) za svoja oklopna borbena vozila Stryker uprkos nedavnom pokušaju da ih integriše, tvrdi general sa dve zvezdice, a prenosi Defense Post.

APS se smatra integralnom komponentom oklopnog vozila koja sprečava protivtenkovsko oružje da uništi kopnenu imovinu, čime se povećava preživljavanje vojnika.

Služba je navodno tražila izvodljivo rešenje koje bi moglo da dopuni veličinu, težinu i snagu Stryker vozila.

Međutim, izvršni oficir programa za kopnene borbene sisteme, general-major Glen Din nedavno je priznao za Breaking Defense da vojska još uvek nije pronašla efikasan sistem nakon više godina potrage.

„Nismo uspeli da pronađemo tehničko rešenje koje je adekvatno za vozilo Stryker“, rekao je on. „Iako nastavljamo da pratimo šta komercijalni prostor može doneti i na čemu rade naši partneri u Komandi za razvoj borbenih sposobnosti vojske.

Bez APS-a, Strajker bi ostao ranjiv na napade modernog protivtenkovskog oružja, kao što su ruski Kornet i kineske vođene rakete HJ-8.

Još jedan Stryker kandidat sistema aktivne zaštite

U septembru je američka vojska završila testiranje karakteristika mogućeg Striker APS rešenja pod nazivom StrikeShield.

Proizveden od strane Rheinmetall-a, opisan je kao jedan od najnaprednijih i najefikasnijih sistema zaštite za vojna vozila „sve kategorije težine“.

Pored toga, StrikeShield navodno obezbeđuje najbrže vreme reakcije tokom zasede, štiteći vozila od projektila tako što ih neutrališe pre nego što udare u vozilo.

Međutim, Din je rekao da preliminarni nalazi ukazuju na to da bi postojali „izazovi integracije osnovne platforme“ ako bi bio izabran sistem aktivne zaštite koji proizvodi nemački Rheinmetall.

M1126 Stryker ukratko

Stryker, koji je razvio General Dynamics Land Systems-Canada za američku vojsku, može da obezbedi zaštićeni transport za dve posade i pešadijski odred od devet ljudi.

Sa pogonom 8×8 vozilo je teško 19 tona, a sa dodatim keramičkim oklopom pruža sveobuhvatnu zaštitu od 14,5×114 mm. Može biti naoružan daljinski upravljanom oružanom stanicom Protector sa mitraljezom 12,7 mm M2 Browning, bacačem granata 40 mm Mk 19 ili mitraljezom 7,62 mm M240 zajedno sa protivtenkovskim vođenim projektilima FGM-148 Javelin.

stryker
stryker

U januaru su SAD najavile da će poslati 90 oklopnih vozila Strajker u Ukrajinu kao deo paketa vojne pomoći koji uključuje i 59 borbenih vozila pešadije M2A2 Bradley sa brojnim drugim oružjem i municijom.

Stryker će svakako nadoknaditi neke od gubitaka Ukrajine u opremi. Međutim, oni neće pružiti posebnu prednost na bojnom polju jer su ranjivi na većinu protivtenkovskog oružja koje danas služi ruskoj vojsci.

Vreme će pokazati da li su ruske snage uspele da odlože ukrajinsku ofanzivu ili potpuno poremete planove Kijeva. Istovremeno, brojna strana oklopna vozila, uključujući i američki Strajker, tek treba da dokažu svoju efikasnost u borbenim dejstvima na ukrajinskim ratištima.

3 KOMENTARA

  1. Видим како су вам ефикасни тенкови..пошаљите их Русима на тест…хахахаха…пљуц…пљуц…

  2. Сад им ‘верујем’, али ће следећи пут морати измислити нешто много уверљивије !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave