Naslovna Novosti Ukrajinski vojni analitičar objašnjava protiv kojih ruskih raketa su lovci F-16 neefikasni

Ukrajinski vojni analitičar objašnjava protiv kojih ruskih raketa su lovci F-16 neefikasni

7
mig 29 i f 16
mig 29 i f 16
google news

Nesumnjivo je da F-16 propaganda ne jenjava, te se u ukrajinskim medijima očekuje da će značajno ojačati njihovu protivvazdušnu odbranu. Međutim, oni su neefikasni protiv određenih projektila koje Rusi koriste za napad na Ukrajinu.

O tome je na TV kanalu Kijev24 govorio vojni ekspert, pilot-instruktor i pukovnik Oružanih snaga Ukrajine Roman Svitan.

„F-16 je apsolutno neefikasan protiv balističkih projektila, ne otkriva ih i neće ih presresti. Međutim može da presretne skoro sve podzvučne rakete“, objasnio je ekspert TV kanalu Kijev24.

Osim toga, navodi stručnjak “F-16 će ​​biti prilično efikasni u borbi protiv dronova kamikaza, koje Rusija koristi za napade na ukrajinske gradove skoro svake noći”. Osim toga, zaključuje Svitan, “F-16 su veoma efikasni protiv skoro svih krstarećih raketa”.

Ukrajinski vojni ekspert je ranije, u drugom intervjuu datom istoj televiziji, izjavio da za zaštitu zapadnih lovaca F-16 od ruskih raketnih napada, koje će Ukrajina uskoro dobiti, “nije potrebno skrivati ih pod zemljom u bunkerima, ali treba da se stalno pomeraju po aerodromu gde su stacionirani.”

Podsećamo, Rusija je 2. januara izvršila još jedan masovni napad na Ukrajinu. Kao rezultat ovog napada, poljske oružane snage su takođe podigle borbene avione sa zemlje u nadi da će zaštititi granicu sa Ukrajinom od ruskih projektila.

Krajem decembra 2023, američko glasilo Newsweek objavilo je članak u kojem se sugeriše da se lovci F-16 možda već nalaze u Ukrajini. Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Juri Ignat prokomentarisao je članak i naglasio da ova informacija nije tačna.

Takođe, krajem decembra 2023. Holandija saopštava da “počinje pripreme za prebacivanje 18 aviona F16 u Ukrajinu”.

„Imao sam telefonski razgovor sa premijerom Holandije Markom Ruteom, tokom kojeg sam zahvalio holandskoj vladi na odluci da počne sa pripremama za prebacivanje u Ukrajinu prvih 18 borbenih aviona F-16“, rekao je tada Volodimir Zelenski.

zelenski pozira u kokpitu f 16
zelenski pozira u kokpitu f 16

Kako je ranije prenela ukrajinska novinska agencija UNIAN, 20. avgusta 2023. godine Zelenski je izjavio, posle razgovora sa Ruteom, da će Ukrajina dobiti 42 američka lovca F-16.

Danska premijerka Mete Frederiksen rekla je da ta zemlja planira da isporuči Ukrajini 19 borbenih aviona F-16 i da, zajedno sa Holandijom, postane prva zemlja koja će to učiniti.

Norveški premijer Jonas Gar Stiore je 24. avgusta potvrdio isporuku zapadnih borbenih aviona F-16 Ukrajini. U oktobru 2023. godine, premijer Kraljevine Belgije, Aleksandar De Kru, izrazio je nadu da će ova zemlja preneti borbene avione F-16 u Ukrajinu, ali tek 2025. godine.

Obuka ukrajinskih pilota na američkim borbenim avionima F-16 je već počela. Trenutno, nekim od F-16 obećanih Ukrajini upravljaju piloti ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ovo je postalo moguće nakon što je britansko Ministarstvo odbrane potvrdilo da šest drugih pilota, koji su već prošli osnovnu obuku, sada prolaze praktičnu obuku u vazduhu sa mlaznjacima F-16. U zvaničnim saopštenjima se naglašava da se vazduhoplovna praktična obuka odvija u Danskoj.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

f 16 mlu norveški
f 16 mlu norveški

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
Karakteristike F-16

7 KOMENTARA

  1. Dobri su to avioni. Eno mi par u šljivaku, čuvam ih od ’99te da mi posluže kao donori kad mi treba da uzmem lim da prepočekićam šupu..

  2. Bice posebno interesantno kada se suoci sa PVO raketama sa S300 i S400. U sustini Ukraina ima Su27 koi je bolji od F16 ali nema radar u tom kvalitetu. Ali sumnjam da ce Ameri dozvoliti aesa radar, da padne u ruke Rusiji

  3. Није питање против којих руских ракета нису ефикасни одавно застарели(са краја 80.-их и с’почетка 90.-их година) кршеви – ловци “Ф-16″(‘Летећи мртвачки сандуци’), него против којих су, ако их има, ефикасни !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  4. Nije toliko bitna ubitačna moć i osobine ovih letećih sijača smrti većinom civila i djece koliko je bitan inferioran novinarski odnos prema tim žrtvama kao da se radi samo o brojevima izginulih životinja.Tu se veliča neki strah i strepet dominantnih vlastodržaca sa brojem tehnike dok u realnim ratovima brišu djecu ko muve i sad bi mi trebali da se divimo tolikom ljudskom izmetu koji avionima ubija nedužni život .

  5. Svice biti unisteni u roku 24 sata pri dolazku u Ukrainu.
    To jest necese ni podici sa zemlje bice raskomadani.
    E gospodo pa izvolte.
    Bujeym

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version