Naslovna Novosti Ukrajinci vežbaju na F-16; Avioni kojima upravlja 14 ukrajinskih pilota lete iznad...

Ukrajinci vežbaju na F-16; Avioni kojima upravlja 14 ukrajinskih pilota lete iznad Danske

13
rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji
google news

Trenutno, nekim od aviona F-16 koji su obećani Ukrajini lete piloti ukrajinskih vazduhoplovnih snaga. Ovo je postalo moguće nakon što je britansko Ministarstvo odbrane potvrdilo da još šest pilota, koji su već prošli osnovnu obuku, sada prolaze obuku u vazduhu sa mlaznjacima F-16.

U zvaničnim saopštenjima se naglašava da se vazduhoplovna obuka odvija u Danskoj. U dve odvojene grupe, u Dansku je stiglo ukupno 14 pilota – u početku osam, a zatim još šest koji su stigli pre samo nekoliko dana.

Svaki pilot je uspešno završio obuku u okviru „Programa osnovne britanske obuke“. Dakle naučili su i da se služe engleskim jezikom.

Glavni fokus britanskog programa je obuka na terenu, dopunjena časovima engleskog jezika. Prema izveštajima britanskog Ministarstva odbrane, čini se da je još 10 ukrajinskih pilota ostalo u Velikoj Britaniji, nastavljajući svoj program jezičke obuke, prenosi Fliingmag.

To ukazuje da će u narednim nedeljama nebom Danske leteti ne samo 14, već 24 ukrajinska pilota, ukoliko polože osnove engleskog jezika.

Šta podrazumeva obuka ukrajinskog pilota?

Dok su detalji britanskog programa obuke ukrajinskih pilota donekle obavijeni velom misterije, neke informacije su se pojavile u obliku saopštenja za javnost britanskog Ministarstva odbrane.

Obuka dakle pored toga što uključuje savladavanje engleskog jezika, uključuje i praktičnu primenu kroz lekcije koje daju iskusni britanski piloti. Ovde na scenu stupa avion za obuku Grob Tutor.

Šta ovo znači za Ukrajinu?

Ovaj program obuke pomaže nekolicini ukrajinskih pilota da budu “spremni za predstojeće sukobe sa ruskom vojskom” dok paralelno kreira budućnost postkonfliktne ukrajinske avijacije, ukoliko je bude. Dakle, možemo pretpostaviti da, kada se „oblak rata“ rasprši, prema Zapadu, Kijev zadržava svoju poziciju da koristi zapadne sisteme naoružanja, uključujući lovce.

Kako rastu obmana za mogući put Ukrajine ka članstvu u NATO-u, veštine ukrajinskih pilota bi olakšale interoperabilnost između NATO vojne avijacije i ukrajinskog vazduhoplovstva.

zelenski pozira iz kokpita
zelenski pozira iz kokpita

Obuka ukrajinskih pilota se odvija u raznim centrima u Evropi i SAD. Ujedinjeno Kraljevstvo, na primer, pruža osnovnu preliminarnu obuku. Danska, Holandija, Rumunija i Sjedinjene Države su glavni akteri u tekućem procesu obuke.

Ukrajina se skoro od početka rata zalagala za F-16 uverena da će tako da zaštiti ukrajinske gradove od vazdušnih udara. Sjedinjene Američke Države, koje imaju konačnu reč o izvozu/transferu borbenih aviona, konačno su dale zeleno svetlo da prebace F-16 u Ukrajinu u julu.

Evropski saveznici rekli su da će im trebati nekoliko nedelja da se pripreme za vežbe, rekao je u julu savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Holandija je 22. decembra saopštila da “priprema” 18 aviona F-16 za prebacivanje u Ukrajinu. Pojedine evropske nacije su obećale Ukrajini oko 60 F-16, ali neće svi uskoro biti spremni – neke nacije su obećale isporuke tek do 2025.

F-16 neće promeniti situaciju na bojnom polju, ali se “kolektivni zapad” nada kako će pomoći u suzbijanju ruske protivvazdušne odbrane i smanjiti sposobnost Rusije da lansira bombe i rakete na ukrajinske gradove.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

f 16am block 20 mlu
f 16am block 20 mlu

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

Karakteristike F-16

13 KOMENTARA

  1. Zapad (NATO) je uvek imao odličnu ofanzivnu tehniku jer su uvek oni nekog napadali. Sada su na drugoj strani Rusi koji imaju mnogo odličnih odbrambenih PVO sistema. Teško da će 14 pa i mnogo više lovačkih aviona doneti neku prevagu Ukrajincima kao što nije i sve ostalo što su dobili. Na kraju rat se i dalje dobija na zemlji. Rusija ratuje sa malim brojem isključivo profesionalnih vojnika i vojnika po ugovoru kao i verovatno najiskusnijim delom vojske milicijama LNR i DNR. Ako se odbije brojna artiljerija, logistika čiste pešadije verovatno manje od 200 hiljada vojnika. Rusija u nuždi zbog neke velike ofanzive NATO snaga može opštom mobilizacijom da aktivira preko 20 miliona rezervista. Rusija jednostavno ne može da izgubi rat na bojnom polju.

    • Da Rusija želi da dobije rat pokoljem civilnog stanovništva mogla bi da sravni Kijev jednom malom taktičkom nuklearnom.

  2. Ti piloti su relativno mladi ljudi, kakvi god da su, mladi su, duzni su da brane otadzbinu, ali zao mi ih. Moja im je preporuka da se zene da prave decu ako ih nemaju da im ima ko svecu zapaliti.
    Ovo ludilo ce da traje jos 7-8 godina (po mom misljenju) tesko da ce se vratiti kuci.

    • Рат ће да траје док од Америке и Европа шаљу паре. Украјина је давно изгубила рат и држава у економском смислу не постоји. Ових дана моле за новац јер немају да исплате плате и пензије. Већ дуго на месечном нивоу од Америке добијају у просеку 3 милијарде долара. Тек када се ово лудило заврши видећемо шта је било неповратна помоћ а шта позајмице и кредити. Шта је све под хипотеком и гаранција. Дали уопште Украјина више припада Украјинцима или страним конпанијама.

  3. Ko se i malo razume u borbenu avijaciju, zna da inace odlican F16, u ovoj konfiguraciji nema sansi protiv Su35, kao ni protiv najnovijih SU30. O SU57 da i ne govorimo. To su avioni iz razlicite kategorije, za ciju upotrebu Ukrainci nemaju uslova. Sto ce ovo zapadu nije mi jasno. O bilo kakvom preokretu na ratistu posla nema,.

    • Ne trabunjaj bez veze.Vidiš da najrazvijenije zemlje ratuju sa Rusijom i nisu Rusima dorasli.Gledaj realno a ako ne vidiš pogledaj vijesti.LP

  4. Само ви вежбајте пилоти на тим
    одавно застарелим ловцима – кршевима “Ф-16″(‘Летећи мртвачки сандуци’) и катапултирање .Требаће вам кад се будете вратили у некадашњу Украјину, ако будете имали среће да на време катапултирате ! Што је више пилотских глава у ‘игри’- то вам је мање на раменима ! Одмажу вам богом дани !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  5. Рекло би се по свему да авион јесте изврстан, али погледајте ви и ово што је у тексту: “Ovde na scenu stupa avion za obuku Grob Tutor.” Као да су ово неке пророчке речи (у србском смислу), пилоти седају у ‘гроб’, или други, али истоветан смисао ‘ гроб им је заштитник (тутор). Заиста жалостно за ове пилоте и туга од рата у који су их гурнули ови са Запада услед антируске успањеносто неких глава.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version