Naslovna Novosti Okršaj F-16 protiv Su-35S tek sledeće godine; Ukrajina demantovala da je primila...

Okršaj F-16 protiv Su-35S tek sledeće godine; Ukrajina demantovala da je primila američke lovce

10
norveska i rumunija finalizirale ugovor o prodaji 32 lovca f 16 rumuniji
F-16
google news

Prebacivanje američkih lovaca F-16 u Ukrajinu neće biti ove godine, rekao je pukovnik Jurij Ignat, zvanični predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Prema njegovim rečima, letelice će biti prebačene tek nakon što za njih bude izgrađena odgovarajuća infrastruktura, a ukrajinski piloti i tehničko osoblje prođu neophodnu obuku za upravljanje i održavanje borbenih aviona.

Ranije su se u vestima i na društvenim mrežama pojavile informacije da je nekoliko F-16 već stiglo na aerodrom u Odesi, o čemu smo već pisali, ali je Ignat demantovao ove glasine, napominjući da takve vesti samo izazivaju pojačane napade Rusije na infrastrukturu Ukrajine.

Holandski premijer Mark Rute ranije je najavio spremnost da u Ukrajinu prebaci prvu partiju od 18 lovaca od ukupno 42 aviona u službi ratnog vazduhoplovstva te zemlje. Očekivalo se da će većina letelica biti uključena u sastav Oružanih snaga Ukrajine, a neke od njih će biti korišćene za obuku ukrajinskih pilota.

Ranije je Mihail Zvinčuk, pozivajući se na svoje neimenovane izvore u Rumuniji, navodno izjavio da su Oružane snage Ukrajine već primile najmanje 15 lovaca F-16, a da ovi, navodno, već lete iznad zapadnih i centralnih delova Ukrajine.

Borbe između F-16 i Su-35S mogle bi da počnu u narednim mesecima

Magazin Forbs razmatra izglede sukoba lovaca F-16 i Su-35S u zoni specijalne operacije, koji bi mogao da se dogodi u narednim mesecima.

prvi lovci f 16 stigli u ukrajinu

Napominje se da su holandski F-16AM Block 20 MLU opremljeni raketama AIM-120B i AIM-120C-5 sa dometom od 80 i 100 km. Međutim, ovi avioni su opremljeni zastarelim radarskim sistemima AN/APG-66(V)2.

S druge strane, ruski borbeni avioni Su-35S su naoružani raketama R-37M i R-77-1, koje mogu da gađaju ciljeve na udaljenosti do 250 km, što im može dati prednost u vazdušnoj borbi.

Međutim, treba uzeti u obzir da F-16 može biti opremljen raketama velikog dometa AIM-120C-7 i AIM-120D, sposobnim da gađaju ruske avione na udaljenosti od 120-160 km u režimu HOJ.

Američki pilot F-16: Su-35 samo izgleda dobro ali u stvarnosti je smeće

Penzionisani pilot američkog ratnog vazduhoplovstva potpukovnik Den Hampton dao je svoje mišljenje o ruskom lovcu Su-35 još u februaru 2023. godine. Prema njegovim rečima “Su-35 samo izgleda dobro, ali u stvarnosti je „smeće“.

„Moje mišljenje, i mišljenje većine profesionalnih pilota lovaca, je da je Su-35 tipična ruska mašina i da lepo izgleda. Lepo ga farbaju, stavljaju sve vrste kul zvezda na njega i sve to.

Ali duboko u sebi, to i nije tako dobar avion. Izgleda dobro na aeromitinzima, ali moje lično mišljenje je da je to smeće“, rekao je bivši pilot vazduhoplovstva, prema proukrajinskom tviterašu @PStile0ne1.

den hampton
den hampton

Penzioner, nekadašnji potpukovnik Dan Hampton ima iskustva. Učestvovao je u ratovima u Persijskom zalivu, u Iraku ali i na Kosovu, nakon čega je postao pisac i redovni saradnik VOA, CNN, BBC i Newsmax-a.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina može da dobije ne samo avione, već i zapadne penzionisane pilote. On smatra da „piloti plaćenici“, već penzionisani, ali i dalje sposobni za borbu, mogu biti uključeni u odbranu Ukrajine.

O tome je pisao novinar gospodin Stiven Brajen u svom materijalu. Prema njegovim rečima, zbog ograničenog vremena koje je na raspolaganju ukrajinskim pilotima da se obuče za upravljanje zapadnim lovcima, sasvim je moguće da bi letelice ofarbane u ukrajinsku kamuflažu mogli da upravljaju piloti obučeni na Zapadu.

Ako se vratimo na stav potpukovnika Dena Hemptona o ruskom lovcu, to mišljenje je potpuno obrnuto od onog koje je izneo ukrajinski pilot potpukovnik Dmitrij Vilhelmovič. On u video intervjuu kaže da su performanse i produktivnost F-16 u poređenju sa njegovim Su-27 mnogo slabije. Ovo mišljenje je izneo nakon obuke na američkom F-16. 

Ovde treba napomenuti da je standard ruske vojne avijacije jedan, tj. Su-35 koristi sličan dizajn i integraciju, ali je značajno bolji od modela Su-27. „Leteo sam na F-16 prvog dana, voleo sam lovac. Međutim, po performansama je mnogo lošiji od Su-27“, priznaje potpukovnik Dmitrij Vilhelmovič. 

Su-35S ispaljuje S-8 rakete
Su-35S ispaljuje S-8 rakete

Treba napomenuti da je poređenje zasnovano na jednoj od karakteristika po kojima su ruski avioni opšte poznati – upravljivosti i sposobnosti u bliskoj borbi. Takođe treba napomenuti da je intervju sa penzionerom Hemptonom deo žestoke propagande zapada koja za cilj ima slanja zapadnih aviona Ukrajini.

10 KOMENTARA

  1. Što se teksta tiče, tj. ove izjave Hamptona, naravno da je propagandno naduvano smeće. Gde će reći da je “Su-35S vrhunski avion 4+ generacije” na mestu koje spinuje pro-Ukrajinsku propagandu.
    Američki piloti, ne bitno da li su pri US navy ili USAF, uglavnom imaju dobro mišljenje o Ruskim lovačkim aparatima, pogotovo o Su-27 familiji, tj. kako ih oni zovu “Flanker”-ima.

    U retkim slučajevima čak i za neke Ruske/Sovjetske pod-modele određenih aviona imaju i bolje mišljenje nego sami Ruski/Sovjetski piloti.

  2. Шта рече Хемптон?! Бла, бла, бла, бла, бла….блабалбла бла, бла, блаблабла…. Пре, сада већ много година, руски пилот (мислим да је био Сергеј Богдан) на ондашњој верзији Су-35, на једном од аеросалона (париз или фарнборо, више се и не сећам?!), бацио је рукавицу западним холивудским, извиканим, надуваним, топ ганцима тј. изазов да се огледају у симулацији ваздушне борбе. Било где и било кад. До дана данашњег нико није прихватио овај изазов. Толико о томе ко је и шта је смеће.

    • Za razliku od tebe, ovaj Hampton ima iskustva i veteran je na F-16 platformi. Tako da možda ne zna šta priča kad je u pitanju Su-35, ali svakako da zna o čemu priča kad je u pitanju F-16. Nije F-16 nikakvo smeće niti ikakvi “mrtvački sanduk” već, može se slobodno reći najuspešniji zapadni lovac 4te generacije i radni konj preko 80% avijacija NATO pakta,a radni konj i dosta država izvan NATO pakta.

      • А ми се то од некуд познајемо па знате какво је моје искуство? Вероватно смо зато на “пер ту”? Шалу на страну али ми се чини да би могли мало да порадите на основним правилима пристојног понашања, уктивости, комуницирања… а не овако дрско да коментаришете. Због таквог коментара и ја се не осећам обавезним да се придржавам тих правила па ћу додати. Јадно, баш као и каубојски кловнови од самозаљубњених, ничим изазваних “изузетних” назови пилота. Ф-16 се показао као опасан противник против знатно слабијих и у технолошком, организационом и сваком другом погледу у односу на каубојленд. Видећемо како ће се показати у другачијим околностима. Вероватно исто као и друга западњачка “супер оружја” испоручена несрећној украјини (мало слово није грешка него израз “поштовања”). И да поновим “Било где и било кад.”.

        • @Саладин
          Vau opet istra mantra.
          “F-16 nikad nije ratovao protiv ozbiljnog protivnika.”
          “F-16 je uvek ratovao protiv čobana u sandalama”
          …i tako dalje i tako dalje. 🙄

          Meni se čini da svi vi navijači radite po istom kopi-pejst sistemu. Ali dobro, šta ja da očekujem od navijačkog mentaliteta, njihov soj nikad nije ni bio poznat po intelektualnoj spsobnosti.
          Stvarno nisam više impresioniran. 🙄

          P.S – A neka od tih zapadnjačkih “super-oružja” još uvek Rusima zadaju glavobolje, iako je prošlo već više od godinu dana kako su stigla.

          Ajde uzdravlje.

      • Kome vjerovati? Ukrajincu koji je letio Su-27 i F-16 ili napušenom Amerikancu koji nije i susreo u zraku Suhoja a kamoli ga pilotirao

        • *Ukrajincu koji je leteo Su-27 dugo vremena i koji tek od nedavno leti na F-16 i u njemu ima 0 (rečima: nula) borbenog iskustva. (Čak ni protiv “čobana u sandalama”).

    • Možda i hoće, ko zna. Ko ti garantuje da on neće biti jedan od tih plaćenika koji će leteti na ukrajinskim F-16A dogodine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version