Naslovna Novosti Poljska podigla 4 lovca F-16 u nadi da će presresti rakete iznad...

Poljska podigla 4 lovca F-16 u nadi da će presresti rakete iznad Ukrajine

3
norveska i rumunija finalizirale ugovor o prodaji 32 lovca f 16 rumuniji
F-16
google news

Lovci F-16 poljskog ratnog vazduhoplovstva su podignuti u vezi sa masovnim raketnim napadima na Ukrajinu, prenosi Evropska pravda.

Operativna komanda poljskog ratnog vazduhoplovstva saopštila je da je svrha lovaca bila da se obezbedi bezbednost poljskog vazdušnog prostora. U vazduhu su bila dva para lovaca F-16 i jedan saveznički avion tanker.

Prvi par lovaca poleteo je u 05:45 po lokalnom vremenu iz baze u Laskom, drugi u 06:15 iz baze u Kšešinju. U saopštenju se takođe navodi da aktivnost poljske i savezničke avijacije u poljskom vazdušnom prostoru može dovesti do povećanja nivoa buke, posebno u istočnom delu zemlje.

Ruska vojska juče je nastavila sa raketnim udarima na vojne ciljeve u Ukrajini. Posle prvog talasa,tokom kojeg su ruske rakete napale Kijevsku i Harkovsku oblast, pojavili su se izveštaji o lansiranju „Kindžala“ sa čak jedanaest aviona MiG-31K odjednom, što je svojevrstan presedan, nikad viđen do sada.

Ova odluka je doneta u pozadini nedavnog incidenta u kojem je, tokom prethodnog masovnog napada, ruska raketa, prema poljskoj strani, narušila njihov vazdušni prostor, leteći 40 kilometara kroz Poljsku pre nego što se vratila u ukrajinski vazdušni prostor.

Prema preliminarnim podacima, poljski lovci juče nisu bili uključeni u presretanje projektila.

Novi detalji o ruskoj koja je ušla u vazdušni prostor Poljske: Da li je to bila još jedna „demonstracija sile“ Rusije?

Incident sa krstarećom raketom, ukoliko se dokaže da je ruska, a koja je ušla u poljski vazdušni prostor može se tumačiti i kao „demonstracije sile“ Rusije, jer se dogodio u blizini vojnih baza koje koriste američka vojska i Bundesver.

mesto pada projektila u poljskoj
mesto pada projektila u poljskoj

Situacija u vezi sa prisustvom krstareće rakete u Poljskoj u blizini grada Zamošća 29. decembra ima moguće strateške implikacije koje se protežu dalje od jednostavne činjenice da neke neprijateljske rakete i avioni mogu slobodno da uđu i izađu iz vazdušnog prostora NATO-a.

Incident je usledio nakon ranijeg događaja u decembru 2022. godine, kada se ruska raketa H-55 srušila u blizini Bidgošča, leteći 450 km u vazdušni prostor Poljske.

Činjenica da je ova raketa pala na poljsku teritoriju postala je zvanično poznata u maju 2023. godine, kada je bivši poljski ministar odbrane zvanično saopštio zaključke istrage. Međutim, situacija bi ovoga puta mogla biti još zanimljivija.

Da li je Rusija pokušala da testira sposobnosti protivvazdušne odbrane zemalja NATO-a?

Pre svega, 29. decembra 2023. godine navodno je pretražena olupina projektila iz nedavnog incidenta u oblastima Komarova i Volka-Labunske, koje se nalaze 10 km od Zamošća, prenosi poljska publikacija Defence24.

Naime, oblast Zamošća je bila domaćin nemačkog sistema protivvazdušne odbrane Patriot koji je Luftvafe razmestio ranije ove godine, kako je zvanično objavljeno.

Iako lokacija sistema Patriot nije precizno navedena u saopštenju za javnost, iz bezbednosnih razloga, Luftvafe je kasnije jednostavno otkrio njegovu tačnu lokaciju. Ovo pojašnjenje je dato u kontekstu u kome je sistem Patriot, koji je pripadao Nemačkoj, već napuštao to mesto nakon završetka svoje misije.

patriot
patriot

Nemačke jedinice Patriot napustile su oblast Zamošća u novembru, a mesec dana kasnije otkrivena je krstareća raketa koja je letela iznad poljskog regiona.

Pored toga, u blizini Zamošća, postoji mala američka vojna baza povezana sa aeroklubom EPZA Zamosć. Ovaj aerodrom očigledno koristi američka vojska od 2022. Posebno 82. vazdušno-desantna divizija, koja je takođe viđena kako koristi poligon severno od grada.

Zapadni stručnjacima ovi faktori nameću pitanje da li je usmeravanje projektila kroz ovaj deo Poljske namerna akcija Ruske Federacije. Osim povećanja političkih tenzija, to bi moglo imati i praktičnu implikaciju u cilju procene sposobnosti PVO zemalja NATO-a.

3 KOMENTARA

  1. Poljaci nisu svesni da rat sa Rusima ni 1% nebi bio slican kao sa Ukrainom.U Poljskoj nema Rusa sprzili bi ih za par sati ni na karti nebi postojali.🇷🇺🇷🇺🇷🇺

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version