Naslovna Novosti „Neidentifikovani leteći objekat“ narušio poljsku granicu i vratio se u Ukrajinu

„Neidentifikovani leteći objekat“ narušio poljsku granicu i vratio se u Ukrajinu

1
poljske obavestajne agencije uocile ruske spijune kako postavljaju kamere
poljska vojska na pruzi
google news

Ujutro 29. decembra, neidentifikovani vazdušni objekat ušao je u vazdušni prostor Poljske sa teritorije Ukrajine. Incident je potvrdila Operativna komanda poljske vojske.

Kršenje granice zabeleženo je tokom najvećeg do sada napada ruskih dronova i raketa širom Ukrajine, uključujući i zapadne regione.

Poljska vojska do sada nije dala precizne detalje incidenta. Objekat su navodno pratile poljske snage protivvazdušne odbrane sve dok njegov signal nije nestao sa radara.

U skladu sa službenim procedurama, operativna komanda je mobilisala “sve snage i sredstva kojima raspolaže”.

Kasnije je načelnik Generalštaba poljskih oružanih snaga izjavio da je raketa koja je narušila vazdušni prostor Poljske kasnije i napustila. Ne pružajući nikakve dokaze, zvaničnik je odmah pretpostavio da je projektil navodno bio ruski.

"Russian missile violated Polish airspace", says Poland

Kako javljaju poljski mediji, u toku je potraga za neidentifikovanim objektom. „Objekat“ je navodno leteo „velikom brzinom ka zapadu, kako su izvestili stanovnici regiona Pševudov koji se graniči sa regionom Lavov u Ukrajini. (Przewodów, Lublinsko vojvodstvo, selo udaljeno oko 6 km od granice sa Ukrajinom)

Ovo je iznenađujuće ista oblast, gde je pre godinu dana eksplodirala jedna ukrajinska raketa.

Nije bilo zvukova eksplozija i nije zabeleženo uništavanje tog letećeg objekta. Prema nekim lokalnim izveštajima, pao je u blizini sela Vožučin-Kukronija u blizini ukrajinske granice.

Zauzvrat, poljski predsednik Andžej Duda sazvao je hitan sastanak sa Biroom za nacionalnu bezbednost nakon misterioznog incidenta.

zelenski i duda
zelenski i duda

Poljski ministar odbrane rekao je da je u stalnom kontaktu sa predsednikom, premijerom, načelnikom Generalštaba, operativnim komandantom Oružanih snaga itd…

Poljsko rukovodstvo je još jednom pokazalo spremnost da se okupi i razgovara o aktuelnim dešavanjima kako bi uskladili svoje tvrdnje, dok je NATO pokazao da svoje PVO sisteme šalje na uništavanje u Ukrajinu, ali i dalje ne uspeva da obezbedi istočnu granicu ratom razorene zemlje.

Još jedan isprva neidentifikovani objekat, koji je pao u novembru 2022., odneo je živote dvoje Poljaka civila. Na kraju se ispostavilo da je u pitanju zalutali projektil presretač ukrajinskog PVO sistema S-300.

Poljska nema adekvatne sisteme protivvazdušne odbrane da formira efikasnu „zavesu“ protiv ruskih projektila

Članak koji je objavio poljski sajt Defence24 retrospektivno analizira događaje i pokušava da razjasni ovu situaciju.

“Neverovatno” otkriće sajta Defence24 je realnost da nijedan sistem protivvazdušne odbrane širom sveta nije dizajniran da čuva 100% teritorijalnog obima zemlje!? Logično, kod većine zemalja pa i Poljske, protivvazdušni raketni sistemi se uglavnom postavljaju da zaštite samo strateške vojne lokacije i kritičnu infrastrukturu.

Proaktivno rešenje koje je razmatrano u euforičnoj Poljskoj je raspoređivanje svih raspoloživih sposobnosti protivvazdušne odbrane duž granice sa Ukrajinom kako bi se odvratili dalji raketni napadi.

Međutim, Defence24 kritički tvrdi da Poljska nema adekvatne sisteme protivvazdušne odbrane da formira efikasnu „zavesu“ protiv projektila duž granice. Napomenimo da poljski portal, tokom ove bezbednosne analize svoje države, nedvosmisleno okrivljuje Rusiju za ovaj incident.

Poljska je napravila značajnu porudžbinu za 46 poljsko-britanskih sistema protivvazdušne odbrane Narev u vrednosti do 8 milijardi dolara. Međutim, Poljaci trenutno koriste samo dva od ovih 46 sistema. Ostatak kupljenih sistema treba da bude isporučen između 2027. i 2035. godine.

mig 29a poznan poljska
mig 29a poznan poljska

Izgleda da ima nedostataka i u poljskom radarskom nadzoru. Plan za lansiranje prve flote balona za radarsko osmatranje u Poljskoj postavljen je za 2023. godinu, a dva aviona Saab 340 AEW AWACS su naručena tek prošlog leta.

Osim toga, za kontinuirano patroliranje sa lovcima F-16, Poljskoj je potrebna sopstvena flota „vazduhoplovnih tankera“, dakle kategorije aviona koja trenutno nedostaje poljskom vazduhoplovstvu.

Ovi aspekti jasno pokazuju da, uglavnom, poljska protivvazdušna odbrana nije značajno napredovala u proteklih godinu dana, što je prilično interesantno u kontekstu da ovo nije prvi incident ove vrste, te da se Poljska naoružava neverovatnim tempom.

1 KOMENTAR

  1. Sto ga tako sposobna oruzana sila kao Poljska ne obori? Znaju mlatiti po TV kako su ovo ili ono. Udje na tvoju teritoriju, oboris pa onda raspravljas sta i kako. Ovako pokazase da ne smeju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version