Naslovna Novosti Napad navećih razmera, lansirano 110 projektila za 5 sati: u Kijevu ciljano...

Napad navećih razmera, lansirano 110 projektila za 5 sati: u Kijevu ciljano područje položaja PVO sistema Patriot

3
video ruski su 35s naoruzan hipersonicnim raketama
Ruski Su-35S naoruzan hipersonicnim raketama
google news

Vazdušno-kosmičke snage Rusije tvrde da nastavljaju uništavati objekte kijevskog režima: izvori izveštavaju o dolascima u Odesu, Kijev, Volinj i druge ukrajinske regione. Konkretno, bilo je najmanje tri pogotka u luci Odesa.

Uporedo sa tim, ruske trupe izvode raketne napade na ciljeve u Kijevu, Černigovu, Dnjepropetrovsku i Zaporožju. Oružane snage Rusije koristiće Iskander i H-22/32. Istovremeno, gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko potvrdio je dolaske u Podoljsku oblast, gde se nalazi više od 50 industrijskih objekata.

Takođe u Kijevu je pogođen položaj kompleksa PVO Patriot, tvrde ruski telegram kanali. Usled udara u sistem PVO, municija je detonirala i projektili su se spontano raspršili, tvrde ruski izvori.

Nikada nismo videli toliko meta na našem monitoru u isto vreme, rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

Šta se do sada zna o najmasovnijem ruskom vazdušnom udaru po Ukrajini

Prema do sada dostupnim podacima, Rusija je u noći između 28. i 29. decembra izvela najveći zabeleženi udar dronovima i projektilima. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine potvrđuje da je u toku noći izveden najmasovniji kombinovani napad ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. „Nikada nismo videli toliko ciljeva na našem monitoru u isto vreme“, rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

Eksplozije su se čule u Kijevu, Lavovu, Harkovu, Odesi, Dnjepru i drugim gradovima. Takođe se navode i eksplozije u Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti. Vazdušna uzbuna je obustavljena tek u 9,30 časova.

Ruski izvori navode da su mete bile ciljevi u pozadinskim oblastima kao i u centralnim, južnim i zapadnim delovima Ukrajine. Između ostalog, meta je bio i aerodrom u Starokonstantinovu, kao i industrijski objekti u Pavlogradu.

Ukrajinski sistemi za praćenje i osmatranje su u večernjim časovima 28. decembra izvestili o približavanju krstarećih raketa aerodromu Borispil u Kijevu. Nakon toga, u Kijevu je odjeknulo najmanje 8 snažnih eksplozija. Krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem pogodile su i ciljeve u luci Odesa. 

Gradonačelnik Kijeva je izvestio da se rakete H-101 kreću ka gradskim oblastima u kojima se nalaze industrijska preduzeća.

Napad je trajao oko 5 sati

Ruski portali navode da je u ukrajinskoj prestonici uništeno područje pozicioniranja sistema PVO zapadne proizvodnje. Ukrajinci obaveštavaju o vazdušnom delovanju Tu-22M3 – nosača raketa dugog dometa. Zabeleženo je i lansiranje najmanje 8 krstarećih raketa morskog baziranja Kalibar sa ratnog broda Crnomorske flote Ratne mornarice Rusije.

Eksplozije su se čule u oblasti kijevske fabrike „Artjom“, gde se proizvodi raketno naoružanje. U Lavovskoj oblasti pogođeni su objekti poligona Javorov, u kojima su navodno bili smešteni instruktori NATO i strani plaćenici. 

Ukrajinski avioni su pokušali da polete iz svojih baza kako bi izbegli uništenje na pistama. No, izgleda da su reagovali kasno – ruski sistemi PVO dugog dometa S-300, S-400 i H-22 već su dejstvovali po protivničkim avionima. Prema preliminarnim informacijama, uništene su najmanje 3 jedinice.

U napad su bili uključeni i lovci Su-35S. Pogođeni su objekti Akademije kopnene vojske u Lavovu. Prema ukrajinskim izvorima, ruske Vazdušno-kosmičke snage su uglavnom dejstvovale po sistemima PVO zapadne proizvodnje.

Prvi lansirani talasi bili su usmereni na vojne ciljeve. Američki i nemački sistemi PVO identifikovali. su „Kindžale“ i krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem. Oružane snage Ukrajine izvestile su da su presrele do 30 vazdušnih ciljeva samo iznad Kijeva.

Lansirano 110 projektila i nepoznat broj dronova

Volodimir Zelenski je rekao da je „Rusija gađala gotovo svim što ima u svom arsenalu”: „Kindžalima”, S-300, krstarećim raketama, bespilotnim letelicama. Ruski „strateški bombarderi lansirali su preko 100 projektila uključujući H-101/H-505. Ukrajinska PVO je, navodno, oborila „većinu ciljeva“.

Tokom napada raketama su pogođeni objekti 115. radio-tehničkog bataljona 138. PVO brigade OSU u gradu Smela, Čerkaška oblast.

Noćni napadi na ukrajinske pozadinske linije bili su masovni. „Gerani“ su radili u Černigovskoj, Kijevskoj, Nikolajevskoj, Kirovogradskoj i Odeskoj oblasti.

Posebno jaki udari bespilotnih letelica dogodili su se u regionu Odeske oblasti. Saopšteno je da je korišćena nova modifikacija ove serije jurišnih dronova – napravljena od poboljšanih materijala i sa mlaznim motorima.

U Lavovu, Čerkasima i Harkovu zabeležene su eksplozije, a rakete su bile ispaljene iz 18 aviona TU-22M3 i TU-95ms. Rakete H-22 su korišćene sa mamcima a Rusi su angažovali i kopneno raketno oružje.

Sudeći po gustini raketnih udara, na ciljeve u Ukrajini aktivno su delovali ne samo Iskanderi, već i dalekometna/strateška avijacija sa raketama H-101.

U napadnutim oblastima nalazi se najmanje tridesetak vojnih objekata ukrajinskih oružanih snaga, uključujući:

  • 124. zajednički centar za podršku;
  • 25. centar za obuku (25 NC, vojna jedinica A1666);
  • Vojna jedinica A0284 – 80. specijalna vazdušno-desantna brigada;
  • 1. Galičko-Volinska radiotehnička brigada Oružanih snaga Ukrajine;
  • 540. protivvazdušni raketni puk;
  • 16. odvojena brigada armijskog vazduhoplovstva, aerodrom Brodi;
  • 184. centar za obuku – baza 214. samostalnog specijalnog bataljona OPFOR (opposing force);
  • 128. OGŠBr u Mukačvu

3 KOMENTARA

  1. Bolje da su oborili americki dron koji im nadgleda teritoriji.
    Sta ce on tamo uopste
    Rusi su smesni po nekim stvarima, a koliko crvenih linija je povuceno sad bi se vec mogo izvezati dzemper za novogodisnje slavlje u beloj kuci.

  2. Bolje da su ovih 100 raketa bacili na onaj aerodron odakle im polecu suhoi sa engleskim raketama i da zavrse sa tim aerodromom. Ovako ce im za mesec dana opet potopiti neki brod.

  3. Биће да је ударна игла у капислу која је ово опалила био онај украјински напад на луку Феодосију на Криму и погодак у онај руски брод са муницијом. Па нек Укри малко промисле пре него нешто овако поново покушају. (Они гину, Руси гину, а радници на Западу трљају руке, док добијају масне плате јер производе нове коликчине оружја наместо ових које се испорукчују Украјини.)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version