Naslovna Novosti Teritorija Ukrajine pod masivnim raketnim napadom – lansiranje raketa izvelo je 17...

Teritorija Ukrajine pod masivnim raketnim napadom – lansiranje raketa izvelo je 17 strateških bombardera

1
ruski projektili ponovo pogodili ukrajinu strateska avijacija u pripravnosti na zapadu i jugozapadu rusije
ruski projektili ponovo pogodili ukrajinu strateska avijacija u pripravnosti na zapadu i jugozapadu rusije
google news

Lokalni ukrajinski izvori izvestili su da je Rusija u noći 01.02.2024. izvela novi raketni napad na neke ciljeve u Ukrajini. Širom ukrajinske teritorije pokrenuta su upozorenja o vazdušnom napadu.

Najmanje 17 ruskih strateških bombardera Tu-95MS i četiri bombardera dugog dometa Tu-22M3 lansirali su krstareće rakete, koje su ušle u ukrajinski vazdušni prostor iznad Sumske i Hersonske oblasti.

Kako je saopštio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, tokom napada su korišćene i rakete sa vazdušnim lansiranjem H-59 koje koristi taktička avijacija.

Kako su saopštili i ruski izvori, udar na Ukrajinu je bio kombinovan, uz upotrebu raketa iz vazduha i sa zemlje. Nekoliko eksplozija je zabeleženo u Harkovu i Kropivnickom.

Istovremeno, pogođen je i ukrajinski aerodrom, ali o tome nisu saopšteni detalji.

Ruske rakete su se takođe uputile ka Kijevskoj i Žitomirskoj oblasti, a nekoliko eksplozija je prijavljeno upravo u glavnom gradu Ukrajine.

U međuvremenu, bilo je i izveštaja o drugom talasu napada. Tokom njega, sedam strateških bombardera Tu-95MS lansiralo je rakete iz oblasti Kaspijskog mora. Dostavljeni su i podaci o poletanju borbenih aviona MiG-31K opremljenih projektilima Kindžal, a ukrajinski izvori su govorili o lansiranju hipersoničnih raketa.

Glavni napori udara usmereni su na Kijevsku, Viničku i Kirovogradsku oblast. Napad još uvek nije završen, a u Kijevu su se ponovo čule eksplozije.

Ruski korisnici su na društvenim mrežama potvrdili da je nekoliko aviona MiG-31K poletelo iz vazduhoplovne baze u Savaslejki. Najmanje četiri rakete hipersonične aerobalističke rakete Kindžal ušle su na teritoriju Ukrajine preko Harkovske oblasti.

Prema nekim izvorima, Rusija bi izvršila najmasovniji raketni napad Kindžala od početka sukoba sa Ukrajinom. Oni prijavljuju najmanje 11 takvih lansiranja projektila, ali izgleda da napadi nisu okončani.

tu 95
tu 95

O odbijanju noćnog napada dronova kamikaza tipa Geran govorio je i Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, navodeći da su uništene sve bespilotne letelice. Prema rečima ukrajinskih vojnih predstavnika, PVO je oborila 35 dronova ovog tipa.

Što se tiče napada Geran dronovima, treba napomenuti da oni praktično nisu zaustavljeni od početka godine. Nakon što je u noći 1. januara korišćen rekordan broj od oko 90 dronova kamikaza, napadi su nastavljeni u intervalima od 8-9 sati, uključujući lansiranje nekoliko desetina dronova.

Prema procenama Oružanih snaga Ukrajine, lansiranje raketa izvelo je 17 strateških bombardera Tu-95MS (puna salva od 102 rakete H-101/H-555) i četiri Tu-22M3 (do osam H-22/32 projektila).

Video materijali ukazuju da je broj raketa koje su presrele ukrajinske oružane snage minimalan, što može biti posledica preopterećenja sistema PVO.

„Eksplodirala je veoma glasno“: Kombinovani udar velikih razmera izveden na teritoriji Kijeva

U Kijevu i drugim gradovima Ukrajine dogodila se serija eksplozija, javili su lokalni mediji. Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, potvrdio je informacije o eksplozijama, posebno u Golosejevskom i Obolonskom okrugu prestonice.

On je kasnije dodao da su hitne službe upućene u Pečerski okrug, gde se, prema izveštajima medija, zapalila višespratna zgrada. Požari su takođe izbili u Podolskom, Obolonskom i Desnjanskom okrugu.

Publikacija „Strana.ua” prenosi „veoma glasne eksplozije” u Kijevu, usled kojih je pet okruga ostalo bez napajanja električnom energijom. Naknadni medijski izveštaji ukazuju na novi talas eksplozija.

„Eksplodirala je veoma glasna“, kaže jedan lokalni stanovnik.

Eksplozije su zabeležene i u drugim regionima Ukrajine, uključujući Kropivnjicki, Harkov i Viničku oblast. Prema onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, u 06:23 proglašena je uzbuna za vazdušni napad širom Ukrajine.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version