Naslovna Novosti Rekordan broj Kindžala: 11 MiG-31K lansiralo projektile odjednom; 17 Tu-95MS i 4...

Rekordan broj Kindžala: 11 MiG-31K lansiralo projektile odjednom; 17 Tu-95MS i 4 Tu-22M3 lansiralo 110 raketa

7
kindzal
kindzal
google news

Ruska vojska nastavlja sa raketnim udarima na vojne ciljeve u Ukrajini. Posle prvog talasa, tokom kojeg su ruske rakete napale Kijevsku i Harkovsku oblast, pojavili su se izveštaji o lansiranju „Kindžala“ sa jedanaest aviona MiG-31K odjednom, što je svojevrstan presedan, nikad viđen do sada.

Kijevske vlasti su već prijavile nekoliko snažnih eksplozija u ukrajinskoj prestonici. Prema rečima gradonačelnika grada Vitalija Klička, ruske rakete su pogodile infrastrukturni objekat. Pored toga, postoje informacije o uništenju skladišta u jednom od okruga Kijeva.

kindzal
kindzal

Kindžal se lansira svakih nekoliko minuta. Ovo je prvi put da je primećena tako masovna upotreba ovog tipa oružja, piše TG kanal „Dva majora”.

Ukrajinci, u međuvremenu, snimaju ruske rakete kako lete iznad gradova. Na internetu su već objavljeni snimci rakete H-101 koja leti iznad Kijeva. Još jedan snimak zabeležio je trenutak eksplozije u ukrajinskoj prestonici.

Predsednik RF i predstavnici Ministarstva odbrane više puta su isticali da se Oružane snage Rusije ne bore protiv civila, već samo napadaju vojne ciljeve.

U međuvremenu, ukrajinske javne stranice pišu o brojnim protivvazdušnim raketnim napadima na stambene zgrade u Kijevu i Harkovu; ukrajinska protivvazdušna odbrana se ponovo „istakla“. Zauzvrat, ukrajinski generalštab već počinje da izveštava o navodnom „odrazu“ raketnog napada.

Podsetimo, u novogodišnjoj noći ruske Vazdušno-kosmičke snage su već izvele masivan raketni udar na vojne ciljeve kijevskog režima, tokom kojeg su, prema ruskom Ministarstvu odbrane, pogođeni svi naznačeni ciljevi.

Prema dostupnim informacijama, na udaru ruskih raketa su Kropivnjicki (Kirovograd), Lavov, Vinica, Kijev, Harkov, Ternopolj i Rivne. U ukrajinskoj prestonici postoje problemi sa strujom i vodom, a požari besne u nekoliko oblasti nakon što su pogođeni projektilima.

Kijev gori posle ruskih raketnih udara: PVO ne može da izdrži

Posle nekoliko ruskih udara na Kijev, u ukrajinskoj prestonici je izbilo nekoliko velikih požara. Jedna od meta ruskih raketa bilo je skladište goriva. Prema podacima Oružanih snaga Ukrajine, najmanje 17 Tu-95MS i četiri strateška bombardera Tu-22M3 lansirali su rakete iz vazduha sa ukupnim salvom do 110 raketa.

Zbog velikog broja raketa koje lete na grad, pojavljuju se izveštaji da su posade PVO već potrošile municiju i nemaju vremena da pretovare protivvazdušne raketne sisteme IRIS-T SLM i Patriot.

U međuvremenu se pojavljuju izveštaji o novim lansiranjima. Vrlo je verovatno da će se nakon serije napada ruskih bombardera, brodovi ruske Crnomorske flote, naoružani projektilima „Kalibar“, uključiti u uništavanje vojnih ciljeva.

kijev gori posle ruskih raketnih udara pvo ne moze da izdrzi
kijev gori posle ruskih raketnih udara pvo ne moze da izdrzi

Stanovnici Ukrajine, u međuvremenu, snimaju i postavljaju na internet trenutke dolaska ruskih projektila. Jedna stanovnica Kijeva, na primer, snimila je snažnu eksploziju kamerom svog mobilnog telefona. Sudeći po brzini kojom je municija pogodila, nije reč o krstarećoj raketi.

Podsetimo, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su jutros napale vojne ciljeve u različitim regionima Ukrajine. Snažne eksplozije dogodile su se ne samo u Kijevu, već i u Harkovu, kao i u drugim regionima zemlje. Napad je izveden u nekoliko talasa, a vrlo je verovatno da će biti najveći od početka eskalacije sukoba u Ukrajini.

Ruske VKS po prvi put masovno upotrebile hipersonične rakete Kindžal

MiG-31 je supersonični avion presretač koji je razvijen za upotrebu od strane sovjetskih vazduhoplovnih snaga preko Mikojanovog konstruktorskog biroa kao zamena za raniji MiG-25 i između ostalog, među najbržim je lovcima na svetu. Rusko vazduhoplovstvo ima 130 aviona, dok kazahstansko 20.

Postoje nekoliko varijanti originalnog MiG-31 iz sovjetske ere (NATO oznaka: „Foxhound“) nadzvučnog lovca presretača za sve vremenske prilike. Reč je o višenamenskom borbenom avionu velikog dometa sa velikom brzinom i sposobnošću da gađa i vazdušne i kopnene ciljeve.

mig-31 kinžal
mig-31 kinžal

Još jedna prednost koja se ističe sposobnost MiG-31 da lansira raketne udare velikog dometa. Iz tog razloga ovi avioni mogu da izbegnu bitku nepovređeni. Od početka rata u Ukrajini, prijavljeni su samo pali MiG-ovi 31, daleko od ukrajinske teritorije, usled kvara.

Ovaj avion je izuzetno teško „uloviti“, kao i njegovog prethodnika – MiG-25BM. Zanimljiva je činjenica da za celu svoju službu, MiG-25BM nikada nije oboren.

MiG-31 je dvosedni supersonični lovac presretač velikog dometa. Dizajniran je za presretanje i uništavanje vazdušnih ciljeva na bilo kojoj visini, u bilo koje doba dana, u jednostavnim i nepovoljnim vremenskim uslovima. 

Bez punjenja, letelica može da preleti do 3000 km. Maksimalna visina leta je 20,5 km. Prosečno trajanje leta je 3,3 sata.

Najbolja konfiguracija od početka rata u Ukrajini je MiG-31K naoružan raketom vazduh-zemlja Kindžal. Rusija je u nekoliko navrata koristila konfiguraciju prilikom izvođenja raketnih udara na ukrajinske energetske infrastrukture. 

Moskva često šalje MiG-ove 31 sa Kindžalom u Belorusiju. Prema zapadnim stručnjacima, MiG-31 bi mogao da pogodi bilo koju evropsku vojnu bazu ako bi poleteo iz Belorusije i lansirao Kinžal.

mig 31 nosi kindzal 1
mig 31 nosi kindzal 1

Rusko ministarstvo odbrane očekuje da će MiG-31 ostati u upotrebi do 2030. godine ili kasnije, a potvrđeno je 2020. godine kada je objavljeno da će se produžiti vek trajanja sa 2.500 na 3.500 sati na postojećim okvirima aviona. Preko 50 aviona je modifikovano u MiG-31BM (Boljšaja modernizacija/duboka modernizacija).

Opremljen nizom raketa dugog dometa, MiG-31 je naneo razorne udare po ukrajinskim položajima.

Prema izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih britanskih službi, presretač MiG-31 je navodno oborio brojne ukrajinske ratne avione svojim moćnim raketama vazduh-vazduh Vimpel R-37M tokom vršenja patrola na velikim visinama.

Proizvodnja raketa H-47M2 u Rusiji povećana čak pet puta

Izveštava se takođe da je Rusija uspela navodno da poveća proizvodnju hipersoničnih raketa H-47M2 Kindžal za čak pet puta. Ovaj zaključak je usledio na osnovu izjave ukrajinskog ministra odbrane Reznikova, koji je izvestio da Ruska Federacija ima najmanje 80 Kindžala, dok su u januaru ove godine zalihe ovih raketa procenjene na 50 jedinica.

Ukrajinski izvori kažu da je Rusija uspela da poveća proizvodnju raketa pet puta, proizvodeći 10 Kindžala mesečno. Pošto proizvodne linije u Rusiji, posebno za rakete, rade sa povećanom proizvodnjom tokom rata, proizvodnja više Kinžala ostaje veoma moguća.

Ruska Federacija je uspela naovdno da umnoži proizvodnju „Kindžala“ modernizacijom jedne od linija za proizvodnju raketa za kompleks Iskander.

Rusija koristi svoj hipersonični projektil H-47M2 retko i samo za uništavanje visoko vrednih ciljeva. Kao što znate, poslednji među ovakvim ciljevima bio je američki raketni PVO sistem Patriot.

kindzal kh 47m2
kindzal H-47M2

Broj MiG-ova 31K takođe bi potencijalno mogao brzo da poraste zbog ruskih ogromnih zaliha od stotina MiG-ova 31, od kojih su mnogi služili samo delić svog korisnog veka pre nego što su stavljeni u skladište nakon završetka Hladnog rata..

7 KOMENTARA

  1. Ne moraš da osvajaš svaki kvadratni metar neke zemlje,da bi joj doveo vojnu moć do izmaka snaga i konačne kapitulacije!Bitno je dovesti njenu armiju,društvo i privredu do samog izmaka snaga.Znači voditi rat iscrpljivanja,uništavajući živu silu,tehniku,opteretiti privredu do te mjere gdje se slama,kao i dovesti riješenost za dalju borbu i moral u stanje raspada.Jeste da duže traje,ali bitno je ispuniti ratni cilj i planove(pobjediti protivnika).

  2. Toliko je ruska ratna tehnika dobra, a o vojsci da ne govorimo, da već dve godine ne mogu da osvoje Ukrajinu. Ukrajinski vojnici nakon par nedelja obuke na zapadnim oruđima obaraju ruske deonice, rakete, avione, u opticaju im masovno tenkove i OBV….. Ma da, stvarno su najbolji.

    • Rusima nije ni bila namera da osvoje ukrajnu, šta će im, njima je od samog starta i bila namera da raz..bu ameriku i sve koji moraju da je slepo slede.

    • Никада Америка и НАТО нису очекивали да Украјина војно победи Русију. Годинама су већ опробаним методама преко школства и медија стварали мржњу Украјинаца према Русији. Рат је био питање дана. Очекивали су да ће Русија кренути у масовне мобилизације и ударити свом снагом. Да ће то у комбинацији са санкцијама изазвати немире у Русији што би омогућило неку обојену револуцију и промену власти. Русија им је срушила концепцију. Ушла је у сукоб са малим бројем професионалних војник, војницима по уговору и добровољцима. Санкције скоро да немају ефекта. Стабилност државе је сачувана. Наметнули су рововски позициони рат који полако исцрпљује Украјину. Украјина је већ изгубила рат. Рат сада води НАТО са украјинском живом силом и плаћеницима. Без стране војне помоћи, или кредита, неби могли да исплаћују плате и пензије. Оног момента када запад престане да финансира и шаље оружје Украјина ће се распасти. Оно што од ње остане биће презадужено. Све што је радно способно потражиће посао ван граница. Број становника им је већ сада преполовљен. Остаће само пензионери и нешто жена и деце.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version