NaslovnaNovostiAmerički helikopteri sa nosača aviona USS Ajzenhauer potopili 3 čamca jemenskih Huta

Američki helikopteri sa nosača aviona USS Ajzenhauer potopili 3 čamca jemenskih Huta

Američki helikopteri koji su delovali sa nosača aviona USS Ajzenhauer i razarača USS Graveli potopili su tri čamca jemenskih Huta u Crvenom moru.

Saopštenje je objavila američka vojna komanda za Bliski istok (CENTCOM). “Teroristički čamci su otvorili vatru na američke helikoptere koji su odmah potopili tri broda”. Četvrti čamac Huta „odmah je pobegao iz tog područja“.

Helikopteri su delovali sa nosača aviona USS Ajzenhauer i razarača USS Graveli i odgovarali su na poziv u pomoć sa civilnog broda Maersk Hangzhou, koji je pod zastavom Singapura, ali je u vlasništvu danske kompanije.

U.S. Mornarica kaže da je kontejnerski brod napadnut po drugi put u 24 sata dok se kretao u Crvenom moru. Prvobitno, brod je bio gađan projektilima.

Huti su ponovo napali civilno plovilo uključeno u jutarnji incident

Zapravo, ovo je drugi napad na civilni brod u Crvenom moru. U prvom incidentu Huti su takođe ispalili protivbrodske rakete na razarače USS Graveli i USS Labun. Rakete je presreo USS Graveli, razarač sa kojeg su takođe delovali helikopteri u drugom incidentu.

Prema CENTCOM-u, čamci u ovom drugom incidentu došli su na 20 metara od civilnog plovila, napali plovilo i pokušali da se ukrcaju. Na poziv za spasavanje odgovorili su američki helikopteri koji su stigli na lice mesta i suočili se sa napadom čamaca Huta.

Američka Mornarica navodi da su helikopteri mornarice napadnuti vatrom iz malokalibarskog oružja te da su otvorili vatru u samoodbrani.

Tri čamca su potopljena, četvrti je pobegao iz tog područja. Jemenski Huti u čamcima su ubijeni, a incident nije naneo nikakvu štetu američkoj vojnoj opremi ili američkom osoblju.

uss dwight d. eisenhower
uss dwight d. eisenhower

Od eskalacije sukoba u Gazi, 7. oktobra dogodili su se brojni napadi, a Huti pobunjenici su bili aktivni u južnom Izraelu na Crvenom moru. Napadi su bili usmereni na oba vojna broda, ali i na civilne transportne barže.

Do sada nijedan američki ratni brod nije pogođen, a svi brodovi su uspešno presreli rakete i obarali iranske dronove Huta.

Huti su do sada napali najmanje deset brodova, a još jedan je zaplenjen i trenutno se nalazi sa posadom u Jemenu.

Sjedinjene Države su 18. decembra objavile multinacionalnu operaciju Prosperity Guardian u Crvenom moru. U to vreme, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija su imenovane kao članice koalicije. Sada su, kao što vidimo, na listu pristigle brojne druge zemlje.

Vođa Huta Abdul-Malik al-Huti upozorio je dva dana kasnije da će grupa uzvratiti udarac ako Jemen bude napadnut. Grupa je između ostalog ispalila više projektila i dronova na najjužniji izraelski grad Eilat od početka izraelskog rata u palestinskom pojasu Gaze koji podržavaju SAD.

SAD navodno razmatraju napade protiv Huta. Takav potez će garantovano izazvati ozbiljnu vojnu konfrontaciju. Grupa koju podržava Iran ima pristojan arsenal naprednog protivbrodskog oružja i nikada nije oklevala da odgovori na napade na svoju teritoriju u Jemenu.

jemenski huti
jemenski huti

Početkom novembra, grupa je oborila američki borbeni dron koji je leteo pored jemenske Crvene obale u potezu koji je pokazao njihovu odlučnost. Međutim, prema Bloombergu, SAD i dalje žele da diplomatija funkcioniše i nisu još odlučile da nastave sa udarima protiv Jemena.

Američki zvaničnici su 17. decembra preneli preko svog Politika da je udarna grupa Dwight D. Eisenhover Carrier Strike Group premeštena u Adenski zaliv kako bi bila u poziciji da podrži potencijalni odgovor SAD protiv Huta.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave