NaslovnaNovostiUkrajina od početka sukoba nije oborila nijednu od 300 ispaljenih ruskih raketa...

Ukrajina od početka sukoba nije oborila nijednu od 300 ispaljenih ruskih raketa H-22

Ukrajinska vojska nije uspela da obori nijednu od 300 ruskih raketa H-22 ispaljenih od početka eskalacije sukoba februara 2022. godine, izjavio portparol Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

Raketa H-22 leti brzinom od 4 hiljade kilometara na sat, približava se cilju uglavnom balističkom putanjom, pa su za njeno presretanje potrebna posebna sredstva.

“Potrebni su vam sistemi protivvazdušne odbrane kao što je Patriot, tako da ove rakete nisu tako lake. Neprijatelj je upotrebio više od 300 ovih projektila. Pored H-22, imaju i modernizovanu verziju ove rakete – H-32”, rekao je Ignat.

Na pitanje da li su ukrajinski PVO sistemi oborili neki procenat raketa H-22 i H-32, Ignat je odgovorio negativno.

On je objasnio da je ukrajinski sistem PVO sposoban da se suprotstavi samo onim raketama koje po svojim karakteristikama mogu da obore sistemi u službi. Ignat je pojasnio da su glavni sistemi u službi ukrajinske vojske Buk-M1 i S-300.

Govornik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva istakao je „hitnu potrebu“ za modernim sistemima protivvazdušne odbrane.

Takve izjave se ne daju tek tako, ali je još uvek nejasno kakva se kvaka krije u priznanju ukrajinske strane o nemogućnosti obaranja projektila H-22, s obzirom da gotovo svakodnevno tvrde da obaraju čak i H-47M2 Kindžal.

Iz podataka ukrajinskog izveštaja proizilazi da ruska vojska ima:

  • 165 krstarećih raketa Kalibar (lansirane sa mora),
  • 160 raketa H-101, H-555 i H-55 (iz vazduha, iz podmornica),
  • 290 raketa Iskander-M i Iskander-K (morske, kopnene).

Takođe ima 80 hipersoničnih raketa Kindžal i 150 raketa H-22 i H-32 koje koriste bombarderi velikog dometa Tu-22M3.

"H-50" - nova krstareća raketa za "Tu-22M3"

Treba napomenuti da je, uprkos sankcijama koje je uveo Zapad, ruska industrija dostigla novi nivo proizvodnje raketa, koji omogućava njihovo skladištenje. Skibicki je ovog leta rekao da je Rusija povećala obim proizvodnje raketa 3-4 puta.

Generalno, u Kijevu, nakon što su ruske rakete prebrojane, preovladava zaključak da sa početkom hladnog vremena treba očekivati masovne raketne napade na njihovu kritičnu infrastrukturu. Istovremeno, ukrajinski zvaničnici procenjuju da “Rusija neće biti mnogo uspešna, jer se Ukrajina sprema da se izbori sa ovom situacijom”.

Slično upozorenje u vezi sa pripremama Rusije da izvrši masovne napade na kritičnu infrastrukturu Ukrajine nedavno je izdala i Vojna obaveštajna služba britanskog Ministarstva odbrane, čiju direktivu prate i mediji i nalozi na socijalnim mrežama pod njihovom kontrolom.

U izveštaju objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane s kraja oktobra meseca, britanski vojni analitičari su signalizirali da teški bombarderi koji pripadaju ruskoj avijaciji dugog dometa nisu izvršili vazdušne napade krstarećim projektilima na Ukrajinu više od mesec dana, tj. u pitanju je najduža pauza od početka sukoba.

kh 101

London je sugerisao da je ruska vojska smanjila učestalost udara kako bi popunila svoje “sve manje zalihe krstarećih raketa H-101”. 

Kao i ukrajinsko, britansko Ministarstvo odbrane objavilo je prognozu da ruska vojska namerava da iskoristi svu novoproizvedenu municiju za udare avijacije velikog dometa na energetsku infrastrukturu Ukrajine tokom zime.

Sa druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio je, još u martu mesecu ove godine, najvećoj ruskoj holding kompaniji koja proizvodi različite tipove projektila, TMKB Sojuz (ТМКБ Союз), da udvostruči svoju precizno navođenu municiju.

2 KOMENTARA

  1. Nosi dvije H-22/32 na nosačima u korijenu krila promjenjive geometrije i jednu H-22/32 polu-utopljenu u spremniku ispod trupa.

  2. Ljudi, pa zar ne možete da odete negde na net i skinete sliku projektila Raduga H-22 ili H-32 podvešanog ispod Tu-22M3?! Opet reciklirate sliku Raduga H-15 projektila iz revolvernog lansera.

    Tu-22M3 može da nosi samo 3 komada H-22 ili H-32 podvešana na spoljne povešne tačke.
    (Ovi projektili su suviše veliki da bi mogli da stanu u revolverni lanser).

    Što se tiče projektila H-15, njih može da nosi 6 komada u revolvernom lanseru, plus 4 komada napolju na spoljnim podvešnim tačkama, tj. ukupno 10.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave