NaslovnaNovostiPrvi lovci F-16 stigli u Ukrajinu?

Prvi lovci F-16 stigli u Ukrajinu?

Prvih 12 lovaca F-16AM i 2 borbena trenažna F-16BM stiglo je u borbene jedinice Oružanih snaga Ukrajine (OSU), javljaju ruski izvori.

Pretpostavlja se da se letelice nalaze u skrivenim hangarima na zapadu Ukrajine i da mogu da koriste velike međuregionalne autoputeve da sakriju svoje stalne lokacije od satelitskog optičko-elektronskog izviđanja.

ribarov telegram
ribarov telegram

Mihail Zvinčuk daje slične informacije, ali za ove podatke nema pouzdanih dokaza.

Prema Zvičnuku, objavljenom na njegovom zatvorenom Telegram kanalu, lovački avioni već lete iznad teritorije Ukrajine, međutim, do sada su zabeleženi samo iznad zapadnog dela zemlje.

MLU je akronim za Mid-Life Update. Mogućnosti aviona Blok 20 MLU približna su onima iz Bloka 50/52. Lovci četvrte generacije prošli su program nadogradnje MLU krajem prošlog veka.

Posebno opasna karakteristika F-16AM Block 20 MLU je mogućnost upotrebe vođenih vazdušnih udarnih raketa AIM-120C-7 (sa efektivnim dometom od 105-115 km) i AIM-120D (150-160 km) u režimu navođenja (HOJ).

f 16am block 20 mlu
f 16am block 20 mlu

To im omogućava da se bore bez upotrebe savremenih AFAR radara, oslanjajući se na mogućnosti standardnog vazdušnog radarskog sistema AN/APG-66(V)2A. F-16 Block 20 MLU je opremljen novijim radarom AN/APG-66(V)2A. Radar ima sedam puta veću brzinu u odnosu na prethodnu verziju. Sistem može da otkrije vazdušne pretnje na dometu većem od 110 kilometara.

Nadogradnja MLU donela je novi sistem elektronskog ratovanja i ažuriranu avioniku. Rusko ministarstvo odbrane još nije dalo nikakve izjave u vezi sa ovom temom.

Bilo kako bilo, možda najveća zvezda medijskog rata, ”F-16”, mladić od 45 godina, ne silazi s naslovnih strana. Već godinu dana, bez prekida slušamo vapaje za tim avionom od strane ukrajinskih vlasti, kao čudotvornom sredstvu koje će promeniti kolo ratne sreće. 

S druge strane, Rusi trljaju ruke i poručuju – ”Samo ga vi pošaljite…”. Nešto od toga što je, kažu, stiglo već je postalo meta s neizvesnim ishodom.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

f 16 c blok 52
f 16 c blok 52

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
Karakteristike F-16

43 KOMENTARA

  1. E moji navijači, da ljudi mogu biti toliko zadrti ne bi vjerovao. Da S 300 ne valja Ukri bi izgubili za par sedmica. Upravo to što su ih imali u tolikoj količini plus što su dobili od istočne braće ih je spasilo da to ne izgleda kao mi protiv NATO- a. Isto tako da Patriot ne valja Ukri bi pukli pošto od kad je dosta S- 300 uništeno a prije svega hvali raketa za njih Patriot je dosta posla odradio između ostalog ova zadnja 3 Suhoja 34. Znači potpuno logično novi Patriot je u po kile sa S 400 a stariji sa S 300.
    Tako je i sa avionima, zna se koji je kojem pandam…

  2. Znam samo da mogu da im posalju sve sto imaju…bice unisteno kao i do sad…zapadna tehnika je dobra jedino u holivudu i protiv nomadskih plemena…snjima jedino mogu da ratuju…

  3. @Mlata
    Važi Mlato, vidim ja da se ti i ja nećemo složiti.
    Istu tu logiku koju koristimo za Patriot takođe možemo da koristimo za S-300, pa i za S-400 sisteme, jer ni oni nikad nisu bili u upotrebi protiv sofisticiranog protivnika koji ima odgovarajuća tehnička sredstva da ih uspešno suzbije. (Ukrajina se takođe ne računa pod sofisticiranog protivnika, jer Ukrajina isto nema ni približno dovoljno ometačkih i anti-radijacijskih komponenti da uspešno suzbija S-400 sisteme, a bogme ni starije S-300PMU2 pa čak i “klasičan” PMU).

    I ne bih rekao da su MiG-29 i Su-27 baš toliko neuporedivi. Jesu različite namene, ali vuku poreklo iz istog koncepta, razvijani su u okvirno isto vreme, što znači da je tehnologija koju je SSSR imao na raspolaganju u vreme njihovog razvoja bila maltene ista. Tako da jesu različite namene, ali nisu neuporedivi, u dobrim uslovima MiG-29 bi itekako trebao da može da uradi nešto protiv Su-27. Ali avaj, u ratu Etiopija Eritreja to nije bilo tako, iako su na obe strane leteli bivši SSSR piloti.

  4. @Neko
    prvo ti proveri sta si napisao, insinuirao si da je Mig-29 Ruski i da je svemocni, a sad ispada da si pricao o Ukrainskim migovima koje obaraju Rusi 😂😂, A uporedjivanje Su-27 i Mig-29 moze da vrsi samo supljoglavac tvog kalibra. Znaci procitaj svoj komentar da i dalje ni bi ispadao gluplji nego sto jesi.

    • Prvo, MiG-29 je Ruske proizvodnje, tačnije Sovjetske, a sa obzirom da se Rusija smatra pravnom naslednicom SSSR, i da je sva proizvodna sposobnost i tehnologija vezana za taj avion ostala u Rusiji…ti odradi matematiku dalje šta sam ja mislio/insinuirao pod “MiG-29 je ruski avion”.

      A zašto se ne mogu uporediti osnovni Su-27 i osnovni MiG-29 ? (Ili 9.13 verzija MiG-29)
      Da li su to lovci tako neke radikalno različite generacije ? Nisu, oba aparata pripadaju 4 generaciji.
      Iz iste su generacije, čak su i vrlo slične osnovne koncepcije sa razlikom da MiG-29 vuče poreklo kao frontovska umanjena varijanta Su-27 sa vidno kraćim borbenim radijusom. I naravno jeftninija, sa manje avionike, pošto su Sovjeti uvek škrtice bili sa parama, pa nisu imali cvonjka da opreme celo svoje RV zglavnijim avionom kao što je bio Su-27. U nekoj V-V borbi na bližim razdaljinama i u gustom vazduhu bi barem na papiru trebalo da su prilično slični, uzimajući u obzir pilote sličnih sposobnosti.

      A vidim ja sa kim imam posla čim ti misliš da su sateliti svemoćno “oko na nebu”. Sateliti em što to nikako nisu svemoćno oko na nebu, em što nikad ne rade u realnom vremenu, već uvek sa kašnjenjem a nekad je to kašnjenje i pozamašno. I svi ti izviđački sateliti lete u niskoj orbiti, što znači da kad jednom preleti tačku A, neće ponovo preleteti tačku A dugo dugo vremena. Već da bi osigurao da imaš sliku sa što manje kašnjenja moraš da imaš jako mnogo satelita gore, pa čak ni onda imaš rupe u izviđanju. A da ne pominjem da svi ti sateliti imaju PREDVIDIVE putanje, znači ZNAŠ gde će da preleti i zanš KAD će da preleti. Možeš da skloniš tehniku, prebaciš na drugo mesto, staviš mamce/imitatore na to mesto. Zato satelite koristiš da vidiš gde je nešto otrpilike, ali za finalnu dezignaciju cilja MORA nešto drugo. Nema šanse da ćeš satelitom navatati PVO bateriju koja stalno menja položaj ili ne daj Bože artiljerijski položaj, pogotovo samohodni, koji opali baraž i tutanj na nov položaj. Dok sateliti proleti ovaj može da promeni 4 položaja, najmanje. Kod ovakvih slučajeva jedino pomažu kontrabaterijski radari, što dugodometniji to bolji.

      • …da svi ti sateliti imaju PREDVIDIVE putanje, znači ZNAŠ gde će da preleti i zanš KAD će da preleti. Možeš da skloniš tehniku, …
        Satelit može imati geostacionarnu orbitu. Može biti više satelita za nadgledanje određene zone.

    • Scenario kao sa leopardima i celendzerima, kad padnu 2 makar i zbog kvara, odmah u hangar. Ovi ce da gadjaju sa svim sto imaju da bi im pokazali da je dzabe. Bitna je raketa, nece oni u borbu, a tu raketu mogu da lansiraju sa bilo cega. Kao oni pomazu, propaganda za plitke zapadnjake i ukre

  5. Sami ukrajinski piloti znaju da će biti oboreni 100 posto ,kakva je svest njihovim glavama to dragi bog zna kakvo izbegavanje praćenja preko,satelita kad ih Rusi imaju ko na dlanu,satelitsku praćenje Rusi imaju skoro 50 godina nekabimvje bog u pomoći.

    • Osim što sateliti i satelitsko praćenje nisu ni 10% toliko efikasni koliko vas je Holivud istrenirao da mislite da jeste. Da su sateliti toliko moćni ni jedna druga izviđačka platforma ne bi bila potrebna, a izviđačkih platformi postoji mali milion osim satelita. Naravno da bi se razumelo ZAŠTO su sateliti daleko od svemogućih i ZAŠTO imaju ogromnih mana, potrebno je imati znanja iz osnova orbitalne mehanike.

        • Više sam u orbiti nego što si ti za celog svog života, kretenu needukovani koji od škole ima veliki odmor i kilavu dvojku iz fizike.

        • Pa dobro je rekao. Znacajnost satelita se jako precenjuje i vazdise u nebesa kao da je nesto nevidjeno belosvetsko. Postoje mnoge druge platforme, kao na primer avaksi, i razliciti dugodometni dronovi koji su znacajniji za izvidjanje od satelita.

          • O cemu pa sad ti pricas, Avaksi su potpuno drugacija platforma koja nema veze sa satelitima kao prvo, avaks sli za osmatranje javljanje i navodjenje u vazdusnom prostoru( znaci iskljucivo vazduh) dok satelite koriste za pracenje koncentracije i razmestanja zemaljskih i videnih trupa i vozila iskljucivo, znaci da rade dva razlicita posla. S tim sto avaksi rade u realnom vremenu a sateliti retko.

  6. Нема тог авиона који не може бити оборен. Ово је завитлавање сопственог народа. Ужас!

    • Zašto onda poricanje da su Ukrajinci sa PAC-3 omlatili minimum jedan, a moguće i više ruskih Su-34 ?!
      Kao što sami rekoste…Нема тог авиона који не може бити оборен – vaše reči, ne moje.

      • Poricanje je zato sto pac nije omlatio nista a treba neki rezultat, za razliku od Rusa koji mlatte bar 3 na dnevnom nivou. A oboren je verovatno nekim sistemom sa ramena ko i prosli put.

        • Jeste PAC-3 nije omlatio ništa. A Rusi obaraju 3 na dnevnom nivou. Jest. I onda je mrmot zavio čokoladu u foliju. 🤣

          Navijački moroni, ja bih sve vas u rudnik na jedno par meseci, da vam izbijem taj kretenski navijački mentalitet iz tih vaših dobošarskih šupljih glava.

          • Ajde oladi malo, jest da ima neobjektivnog navijanja, ali ne moraš skakati ljudima u grlo. Ovo je ipak portal gde može da piše ko šta hoće i kako hoće.

          • Moron je onaj koji te je napravio, jer samo moron tvog kalibra moze da poveruje da Ukrainski PVO ima ucinak od 97 do 120% oborenih projektila/aviona, dok gvozdena kupola koja je bolja od svega sto imaju Ukrainci ima procenat od 75-85% i to od home made raketa.

          • Moron je onaj koji te je napravio, jer samo moron tvog kalibra moze da poveruje da Ukrainski PVO ima ucinak od 97 do 120% oborenih projektila/aviona, dok gvozdena kupola koja je bolja od svega sto imaju Ukrainci ima procenat od 75-85% i to od home made raketa. A to koliko je ko oborio gde su snimci olupina oborenih raketa i aviona, ali da treba da verujemo Ukraincima a Rusi to je ruska propaganda

          • @Mlata
            Mlato ajde ne mlati slamu majke ti. Niko nije rekao da treba verovati u “učinak” Ukrajinske PVO od 97%. Nije ni 50% ako ćemo realno. Ali tvrditi da Rusima ništa nije oboreno samo zato što “nema olupine”, da vas pitam…gde su olupine onog što smo mi oborili 99te ?! Ili možda mislite da su Rusi tolike dobrice i toliki fer igrači da će evo sad odmah da objave svaki svoj gubitak, POGOTOVO ako je dotični avion pao u teritoriju koju oni kontrolišu. Pa nisu Rusi budale da to rade, isto kao što ni NATO nije bio budala 99te.

            A što se tiče oborenih raketa…jest baš će ti svaku raketu snimiti. Isto kao što smo mi snimili i zabeležili svaki presretnuti Tomahavk 99te ?! Neće da može.

            Znam ja, lakše je navijati i izmišljati 101 razlog i izgovor nego prihvatiti da je nešto oboreno.

      • Poricanje se vidi samo kod tebe, nigde u mojim komentarima nije napisano da Rusi nemaju gubitke imaju sigurno puno ali je isto sigurno da su mnogo manji od ukrainskih. Ali ti stalno provlacic superiornost americkih sistema i kako kazes Ruskih kanti sa kojima su iskantali tu superiornu americku tehniku. A i imas previse kontradiktornosti u tvojim komentarima.

        • Pa imam kontradiktornosti jer me nerviraju navijači, ne bitno za koju stranu navijaju. Mislim reći da rusi “obaraju 3 ukrajinska aviona dnevno”, dok “Patriot” ne može ni ćoravu kvočku da nabode je isto tako smešno. Tim tempom ceo NATO bi ostao bez većine aviona još pre više od 6 meseci.

          Kao što sam rekao u jednoj prethodnoj temi, oborenih aviona ima, ali ne baš preterano mnogo, iz prostog razloga jer se svi drže nisko, tj. šišaju krošnje drveća. Nikom ne pada napamet da se popne previše visoko inače će PVO vrlo brzo da ga prinudno prizemlji. P.S – U takvoj PVO sredini ne mora neprijatelj da te omlati, može lako da se desi i tvoj da te omlati.

          Inače jako mnogo ljudi misli da je trenutna verzija Patriot sistema, tj. PAC-3, isto ono što se koristilo 1991 u Zalivskom Ratu. Ne shvataju da je prošlo 30 godina od tad i da su mnogi problemi koje je ovaj sistem pokazao ispravljeni i “zapušeni”. Inače, MIM-104 nikad originalno nije ni predviđen da bude proturaketni sistem već isključivo PVO protiv aerodinamičkih ciljeva. Ovo znači da je 1991 on ustvari korišten za nešto za šta nije bio namenjen, plus nikad nije radio kontinualno više od 24 sata bez gašenja, pa se čuveni “Clock bug” nikad nije manifestovao.

          • Ako si ti normalan bog me ubio, pa sta sam ja napisao o satelitima? Drugo sta sam napisao o obaranju aviona, nekako uvek dodjes na moje ali okolo preko subotice i panceva, a sto se tice aviona iste generacije razlicite namene tako da su neuporedivi. A sto se tice patriota nikad ali nikad nije bio u upotrebi protiv ovakvog protivnika koji ima resurse i znanje, ali ti to znas ali pravila tvog komentarisanja dolaze iz drugog izvora.

  7. Па, не можемо бити сигурни да су стигли први одавно застарели(са краја 80.-их и с’почетка 90.-их год.) ловци-кршеви “Ф-16″(‘Летећи мртвачки сандук’), све док не буду оборени или попадали због техничких грешака један по један, што је само питање времена !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

        • Neću ja ništa shvatiti, pošto sam već shvatio dosta o Ruskim kobajagi svemoćnim oružanim sistemima. Npr, o svemoćnom “MiG-29” koji je dežurna mušterija za obaranje. A ako nema ko da ga obori, on padne sam, što kod Rusa, što kod drugih koji ga koriste.

          • Ma napredujete fantasticno.Sad se vadite.Ne gubi vreme ovde,pozuri nosi stiropor Mariniki.

          • @Milojko
            Kakav stiropor, kojoj Mariniki ? O kakvim ti budalaštinama bulazniš leb te jebo ?! I ko smo to “mi” koji napredujemo ? Gde napredujemo? Zvezda vs. Partizan ?

          • Glupane Rusi ne koriste vise Mig-29 , imaju samo jednu eskadrilu za obuku, ni jedan jedin mig nije icestvovao u borbama u Ukraini glupane.

          • @Srbija do Tokija
            A Ukrajinci? Njima koliko je do sad oboreno MiG-29 ? Ukrajinski MiG-29 su padali kao kruške, kao uostalom i MiG-29 upotrebljeni u svakom drugom konfliktu u poslednjih 30ak godina. Čak su padali kao kruške i u Etiopijsko Eritrejskom ratu gde su ih prizemljivali njihova starija braća Su-27.

            A ti prvo nauči da čitaš ceo komentar i obrati pažnju na ono “što kod drugih” koje sam naznačio, pa onda nekom reci da je glup.

            Ovako sam ispadaš gluplji nego koliko si težak. Ajd uzdravlje.

          • rusi su gola voda, kurac na biciklo,…njih nije je o samo onaj koji nije hteo, NULA!!..NIKO I NIŠTA…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave