NaslovnaNovostiDa li su tajno prebačeni lovci F-16 bili meta hipersoničnih raketa Kindžal...

Da li su tajno prebačeni lovci F-16 bili meta hipersoničnih raketa Kindžal u oblasti Hmeljnicki?

Nakon što su pre nekoliko dana izvedeni višestruki udari na aerodrom u Starokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti, pojavili su se neki detalji ovih udara. Prema preliminarnim informacijama, korišćene su aerobalističke hipersonične rakete H-47M Kindžal.

Ova vrsta municije je veoma moćna i skupa, što dovodi do spekulacija o potencijalnom značaju i važnosti ciljeva napada. Među predviđenim ciljevima sada po prvi put pominju se i avioni F-16. Od početka eskalacije sukoba u Ukrajini, ruske Vazdušno-kosmičke snage su upotrebile mali broj raketa Kindžal protiv važnih ciljeva na ukrajinskoj teritoriji.

Kao što smo već pisali, nekoliko ruskih izvora izvestilo je preključe, pozivajući se na ukrajinske kanale za praćenje, da je avion MiG-31 Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije lansirao tri hipersonične rakete Kindžal na aerodrom Starokonstantonov u Hmeljničkoj oblasti.

Napad je indirektno potvrđen činjenicom da su se prvi put alarmi za vazdušnu opasnost oglasili tri puta u jednom danu širom zemlje. Podsetimo, kada god uzleti supersonični MiG-31, sposoban da nosi hipersoničnu raketu Kindžal, u celoj Ukrajini je na snazi vazdušna opasnost.

Prema nekim izvorima, saopštava se da je početkom decembra iz Poljske na teritoriju Ukrajine moglo biti prevezeno dva do pet lovaca F-16, demontiranih za transport. Ove akcije Kijev nije zvanično oglašavao. Ruski novinari, pozivajući se na podatke Mihaila Zvinčuka, ranije su javili da su dva američka lovca F-16 već isporučena na teritoriju Ukrajine.

f 16 am oruzanih snaga portugala
f 16 am

Prema nekim pretpostavkama, ovi avioni bi mogli da budu namenjeni za obuku ukrajinskih pilota i možda nisu u potpunosti borbeno spremni. Međutim, konkretni detalji i potvrda ovih podataka još nisu dostupni.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo potvrdilo je da je aerodrom bio meta napada, ali je tada tvrdilo da nema žrtava i štete. Ruski izvori su izvestili da su u svakoj prilici vazdušni alarmi u Ukrajini bili aktivirani nakon dolaska ruskih projektila.

To ne znači da jedna od najvažnijih vazdušnih baza na ukrajinskoj teritoriji nema svoju protivvazdušnu odbranu. Međutim, procenjuje se da ne može ništa da urade protiv ruskih hipersoničnih raketa Kindžal zbog njihove veoma velike brzine.

Ruske trupe su poslednjih dana pojačale napade na ukrajinsku teritoriju hipersoničnim raketama sa vazdušnim lansiranjem Kindžal. Ovo može, pored ostalih faktora, i da signalizira nameru ruske strane da ubrza neprijateljstva u Ukrajini, usred slabljenja međunarodne podrške kijevskom rukovodstvu.

Tajno prebacivanje lovaca iz Poljske u Kijev već spominjano u slučaju MiG-29

Podsetimo, poljski publicista je izvestio o tajnom prebacivanju lovaca MiG-29 od strane Poljske u Kijev, dakle ista pretpostavka se ponavlja sada i za F-16.

Poljski publicista Zbignjev Parafjanovič najavio je tajni transfer Poljske oko 10 lovaca MiG-29 u Ukrajinu još u maju 2022. godine, što je prethodilo zvaničnom saopštenju o transferu aviona u okviru međunarodne koalicije podrške Ukrajini. 

Prema Parafjanovičevim rečima, operacija je izvedena u strogoj tajnosti: poljska vojska je rasklopila lovce na delove i isporučila ih na određeno mesto u šumskom pojasu na granici sa Ukrajinom.

lancet pogađa mig 29
lancet pogađa mig 29

Drugim rečima, Poljska je i pre zvanične najave isporuke vojne opreme Kijevu iz zemalja NATO već bila tajno angažovana na snabdevanju Ukrajine avionima, što je moguće

23 KOMENTARA

  1. Ukrajina se koprca ko šaran na suvom.,Još malo,da RF dođe do Dnjepra,Odese i da Kilev istakne belu zastavu.,Bajden ode na hospitalizaciju,zapad će tek onda shvatiti da su Ukrajinu žrtvovali,štampanim dolarima,skupom tehnikom.,Činjenica je da,su slanjem bojne opreme želeli da oslabe rusiju,i njihov vojni potencijal.,Ali nisu računali da RF i njihova vojna industrija,na dnevnom nivou proizvede sve ono što se pitroši u iperaciji u Ukrajini.A da ne goborimo o nivoj i usavršenoj tehnici i elektronici.,RF ,ne zavisi ni od jedne zemlje evtope.,Imaju sve ,hranu,industriju,naftu,gas,rude i odličnu ekonomiju.,Ni deset sankcija amerike i evrope im ne može ništa.,RF ,do pobede.

  2. Ukrajinci imaju sreće što su im za neprijatelja “braća” Rusi. Da smo im MI, kojim slučajem zaraćena “braća”, a jaki kao Rusi, siguran sam da bi odavno bili PORAVNATI, sve zajedno sa Patriotima, Himarsima, F16 i ostalom boranijom! Da smo mi 1999. imali šta imaju Rusi, siguran sam da bi porušili celu prokletu zapadnu Evropu, i komšije osim Mađara, koji su im pružali teritorijalnu podršku u rušenju naše zemlje!

  3. Nasli i patriot a i aerodrom , prvo posalju rakete da reaguje patriot a onda usledi pri dejstvu patriota dobiju kinzal i sve pm a aerodrom i slepac moze da pogodi ako nije onaj sto kaze da rusi nemogu da ga nadju ostali delici od patriota a od aerodroma rusevine

  4. Iskreno se nadam da ce rusi na prolece,ili ranije, kada smrzne, sto da ne, krenuti u silovit napad kako bi obeshrabrili ovo sto je ostalo od ukrajinske vojske, nadam se predajama ukrajinskih vojnika, ne mogu da ih gledam kako ginu kao stoka, pa ipak su to ljudi, sloveni, nama toliko bliski. A onda, neka se spremi ……

    • Pa ako hoće da imaju lakšu terensku prohodnost onda je valjda logičnije da krenu dok je sve smrznuto. Pogotovo što je tu u pitanju ukrajinski černozjem, poznat još Nemcima iz 2SR kao noćna mora za zaglavljivanje svega i svačega.

  5. Ja sam siguran i verujem zelenskom da nije bilo stete a Rusi su gadjali aerodrom misleci da mogu da ga potrefe a i da ka bajagi zaplase zapadnu silu kakvi rusi i njihove rakete

        • Poljaci su uvek bili i ostali katolićke fufice.Trebao je sovjetski savez da ih pripoji a ne da im daje slobodu i nezavisnost.

          • A šta tebi smetaju katolici ?
            Prozivaš katolike, a ti isti kao i oni. Paranoičan homofob.

          • Oko političkih stavova i ljubavi između Rusije i Poljske neću ništa reći, ali što se tiče katoličke vere Poljaka nisi u pravu. Poljaci su naj veći vernici od svih rimo-katolika i naj ispravniji, raspitaj se ako ne znaš. Ja sam duže vreme boravio u Poljskoj pa znam.

    • Prijatelju ti nisi svestan sta pricas ova raketa je jako precizna. A nema dileme da su pogodili sta su gadjali, hocu reci da Rusi imaju informacija gde se sta nalazi. Nema sumnje da ruski obavestajci rade posao po fubini Ukraine. No hate. Poz.

  6. Poštujem Ruse, ali ako su zbog ne sastavljenih aviona unistili aerodrom onda stvarno beda, trebali su ih pustiti u vazduh da polete pa da se vide kakvi su im avioni, ako su gadjali patriote onda aj da se kaze ok.

    • Nema cekanja samo pali i ravnaj Putine ito odma pa nek znaju gdjesu i sta ih ceka i bajdena i glumca i zapad.
      Nek vide dasu pusiona.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave