NaslovnaNovosti„Razdvojen na atome“: Ukrajinski T-72M1 spektakularno eksplodirao kod Rabotina

„Razdvojen na atome“: Ukrajinski T-72M1 spektakularno eksplodirao kod Rabotina

Ruske trupe, sudeći prema sopstvenim tvrdnjama, nastavljaju da pogađaju ukrajinske položaje u pravcu Zaporožja, aktivno napadaju duž linije Kopani – Rabotino – Novoprokopovka – Verbovoje. Tako su kod Rabotina ruske snage uništile tenk T-72M1 – a na snimku vidimo kako se ukrajinsko vozilo se bukvalno raspalo na atome.

Na snimku se vidi kako dolazi do snažne eksplozije na mestu tenka u pokretu. Oblaci dima se dižu do neba, ostaci T-72M1 se razbacuju u različitim pravcima.

Istovremeno, iz istih ruskih izvora stiže da njihova jurišna avijacija, uz podršku artiljerije i tenkova, isteruje ukrajinske snage sa njihovih položaja kod Rabotina i Novoprokopovke.

Napredovanje ruskih oružanih snaga u ovom pravcu iznosilo je oko jedan kilometar, tvrde izvori. Kod Verbovoja ruske trupe zauzimaju jedan desant za drugim i potiskuju ukrajinske formacije sve dalje od ovog sela. Kontranapadi ukrajinskih oružanih snaga su zabeleženi ali odbijeni.

Ukrajinski izvori takođe navode činjenice o napretku ruske strane. Prema Kijevu, Oružane snage Rusije izvele su oko 12 napada zapadno od Novoprokopovke i Rabotina. Čak u dvadeset naselja položaji ukrajinskih trupa su pod neprekidnom vatrom ruske artiljerije i minobacača.

T-72 aktuelan na obe zaraćene strane

Iako se smatraju za starom vojnom tehnikom, T-72 je značajan u arsenalu oklopnih tenkovskih jedinica kako ukrajinske tako i ruske vojske. 

Pored ukrajinske spomenute modernizacije, Rusija je takođe uspela da ih nadogradi i modernizuje kako bi ispunila zahteve 21. veka. Oznaka za ruske modernizovne je T-72B4.

Prošle godine, tačnije 1. decembra, najveća ruska fabrika za proizvodnju tenkova isporučila je novu seriju unapređenih tenkova T-72B3. Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, UralVagonZavod je unapredio T-72B na nivo T-72B3. Nadogradnja uključuje sve sisteme tenka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

pojavila se najnovija nadogradnja legendarnog t 72 t 72b4 1
pojavila se najnovija nadogradnja legendarnog t 72 t 72b4 1

Novi nivo predstavlja pre svega povećanu oklopnu zaštitu, rekao je izvor. Prema izvorima, oklopna zaštita T-72B4 je znatno bliža onoj kod trenutno vodećeg tenka T-90M.

T-72 je značajan u arsenalu oklopnih tenkovskih bataljona ruske vojske. Iako su sovjetskog standarda, Rusija je uspela da ih nadogradi i modernizuje kako bi ispunila zahteve 21. veka. Pretpostavlja se je ova serija T-72B4 najverovatnije već na frontu u Ukrajini.

Detaljno, izvor tvrdi da je bočni oklop tenka pojačan, uglavnom oko gusenica. Takođe je integrisana gvozdena mreža ispod kupole koja podseća na T-90. Rusi su odlučili da obezbede veću zaštitu oko bacača dimnih granata i dronova. 

Tamo, tačno oko bacača dimnih granata, kaže izvor, postoji integrisana protiveksplozivna zaštita. Takođe se navodi da su integrisani novi bacači dima. Rusija je spremna da unapredi minimium 1.000 tenkova T-72 i sve njihove verzije.

Rusija najveći proizvođač tenkova na svetu

Rusija je najveći proizvođač tenkova na svetu prema zvaničnim podacima. Kina i Severna Koreja takođe proizvode velike količine, možda i više od Rusije, ali pošto za ove dve zemlje nema podataka, pretpostavlja se da je Rusija lider. 

fabrika uralvagonzavod
fabrika uralvagonzavod

Poslednjih godina, međutim, Rusija izvozi velike količine tenkova tj. veliki deo njihove proizvodnje bio je za inostrano, a ne za domaće tržište. Rusija se danas, verovatno dokle god bude trajao sukob, više oslanja na modernizaciju nego na proizvodnju novih modela.

2 KOMENTARA

  1. Teško je reći,ali izgleda da je tenk nagazio na minu(ili više njih),eksplozija je probila pod(20mm čelika)i aktivirala granate i punjenja u punjači!Opet,možda postoji i drugi razlog.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave