NaslovnaNovostiNemačka će prvi put od Drugog svetskog rata rasporediti trupe u inostranstvo

Nemačka će prvi put od Drugog svetskog rata rasporediti trupe u inostranstvo

Nemačka i Litvanija potpisale su sporazum o razmeštanju brigade Bundesvera u ovoj baltičkoj državi. Nemački vojnici biće raspoređeni u inostranstvu na stalnoj osnovi prvi put od Drugog svetskog rata.

Prema sporazumu koji su potpisali šef nemačke vojske Boris Pistorijus i njegov litvanski kolega Arvidas Anusauskas, u Litvaniju će biti poslato 4.800 nemačkih vojnika. Brigada bi trebalo da dostigne punu borbenu sposobnost do 2027. godine.

„Hoćemo i spremni smo da branimo teritoriju NATO-a“, rekao je nemački savezni ministar odbrane, ističući da je razmeštanje trupa Bundesvera na teritoriji Litvanije istorijski trenutak.

Prema Pistorijusu, slanje vojnika Bundesvera u Litvaniju je odgovor na „novu realnost bezbednosne politike“ i „jasan signal onima koji predstavljaju pretnju miru i bezbednosti u Evropi“.

Evropski lideri koriste tezu da Moskva predstavlja pretnju po bezbednost njihovih zemalja. Do sada, i po priloženom i po izjavama ni ruska vojska ni politički lideri nisu zainteresovani za širenje neprijateljstava sa teritorije Ukrajine.

Međutim, većina na zapadu propagira među svojim stanovništvom da će, ako Kijev ne uspe, ruske snage otići u Evropu. Raspoređivanje nemačkih vojnika u baltičkim državama u skladu je sa planovima NATO-a da proširi svoje vojno prisustvo na istočnom krilu.

Kao rezultat samita u Vilnjusu u junu 2023. godine, lideri NATO-a su odobrili nove regionalne odbrambene planove koji predviđaju raspoređivanje dodatnih snaga Alijanse na njenim istočnim granicama.

Oružane snage Litvanije

Oružane snage sastoje se iz KoV, RM, RV i Snaga za specijalne operacije. Litvanija se najpre odrekla obaveznog služenja vojnog roka i rok za demobilizaciju poslednjeg priziva bio je 2009. godine.

Međutim, 2015. godine, zbog krize na istoku Ukrajine, uvodeći elektronsku lutriju regrutacije godišta od 19 do 23 godine sa devet meseci službe. Postojali su planovi da se ova mera ukine 2020. godine, međutim važenje Zakona je produženo do 2035; svake godine tri do četiri hiljade regruta stiže za obavezu.

OS mogu računati s 890.000 muškaraca u uzrastu od 16 do 49 godina i 875.780 žena istog uzrasta. Godišnji priliv žive sile iznosi za oba uzrasta približno 20.000 (za muškarce, odnosno 19.000 (za žene).

1. Kopnena vojska ( Sausumos pajėgos)

Litvanija je najveća je od tri države baltičke trijade. Sastoji se iz profesionalne armije i teritorijalne armije koja se u Litvaniji zove ”Dobrovoljačke snage odbrane teritorije” ( Krášto apsaugós savanórių pájėgos – KASP). 

U sastav KoV ulaze četiri brigade, samostalni inžinjerijski, kao i školski centar. Dve brigade su mešovitog sastava i čine ih regruti i profesionalni vojnici. To su:

  • Mehanizovana brigada ”Gvozdeni vuk”. Ona se sastoji iz štaba, husarskog bataljona, dva mehanizovana bataljona, ulanskog bataljona (tradicionalni naziv za lovačko-poterni bataljon), artiljerijskog, kao i pozadinskog bataljona i dve čete: veze i izviđača.
  • Litvanska bataljonska borbena grupa NATO ( isturena borbena grupa radi podrške članicama NATO – rus. Расширенное передовое присутствие, engl. Enhanced Forward Presence, EFP).

Nju sačinjavaju:

  • Jedna oklopnomehanizovana četa ”Heer” (Bundesver) sa dva oklopnopešadijska voda, jednim tenkovskim i jednim minerskim vodom; ima svoj štab i jedinicu za snabdevanje. Ima 543 vojnika, a u naoružanju ima tenkove ”Leopard 2” i druga borbena oklopna vozila.
  • Jedna tenkovsko-grenadirska četa i pozadinsko obezbeđenje Kraljevske armije Holandije. Sastav 270 ljudi, naoružana je samohodnim haubicama ”PzH-2000” i drugim oklopnim sredstvima.
  • Tenkovsko-grenadirska četa Norveške sa štabom, osnovnim borbenim tenkovima ”Leopard 2” i oklopnim borbenim vozilima  i pratećom jedinicom za logističku podršku.
  • Čehoslovačka u toj združenoj jedinici ima PVO sa poslugom od 135 vojnika.
  • Armija Luksemburga učestvuje sa transportnom grupom od četiri vojnika (!)
  • Belgija je u ovaj sastav poslala pres-sekretara.
  • Motomehanizovana brigada ”Žemaitija”. U svom sastavu ima štab brigade, kao i sledeće bataljone: motorizovani, dragonski, pešadijski, artiljerijski i pozadinski, uz dve čete veze i izvidnice.
    • Laka pešadijska brigada ”Aukštaitija”. Ova brigada je u sistemu rezervnih snaga i svake godine ima redovne vežbe na nivou aktivnog sastava. U njenom sastavu se nalaze: štab, školski bataljon, školski puk, centar borbene obuke, Vojna akademija, rezervni artiljerijski bataljon, pozadinski bataljon, izviđačka četa i četa veze.
    • Dobrovoljačke snage odbrane teritorije

Ove snage sastoje se iz štaba i šest odreda koji pokrivaju celu teritoriju. Svaki odred ima svoj štab, četu iz redovnog roka s izviđačkom grupom, vezom i transportom, kao i osam do deset odreda.

Pored klasičnih borbenih odreda, u sastav Dobrovoljačkih snaga ulaze i četa za saradnju vojnih i građanskih lica, medicinska četa, četa za specijalne operacije i pontonirska četa. Njima su priključeni samostalni inžinjerijski bataljon i Školski centar KoV.

Od naoružanja i opreme poseduju vozila ”Tojota Lend Kruzer”, ”Mercedes-GD” i ”Mercedes-Benc Uminog”. Pored toga imaju lake trenažne avione ”Jak” modela ”52”, ”55” i ”18T”, bez podataka o broju.

Od streljačkog oružja dobrovoljci poseduju ”Hekler & Koh G36KA4” (Nemačka), ”Ak 4” (Švedska), ”FN SCAR-H” (Belgija, snajperska puška), ”MG-3 Rajnmetal” (Nemačka, puškomitraljez), ”FN MAG” (Belgija, puškomitraljez) i ”M-14” (SAD, automatska puška).

Za protivoklopnu borbu koriste bestrzajni top 90 mm ”Pvpj 1110” (Švedska), ručni raketni bacač ”M72 LAW” 66 mm(SAD), ručni raketni bacač ”AT-4” 84 mm (Švedska) i ručni raketni bacač 84mm ”Karl Gustav” (Švedska).

2. RV i PVO

Štab se nalazi u Kaunasu. Snage RVO i PVO sastoje se iz Štaba s pripadajućim jedinicama, Aviobaze u Šaulaji, transportne eskadrile, helikopterske eskadrile, bataljona PVO (u Mumaičaju), remontnog depoa tehnike i naoružanja i uprave za kontrolu i nadzor VaP (u Karmelavi).

”Flota” je skromna. Za obuku i trening služi jedan aparat, ”Cesna 172 RG” (SAD). Transportni sastav čine tri aviona ”C-27 Spartan” (Italija)  i ”L-410 turbolet” (Češka).  Ima tri helikoptera ”AS.365 Dauphin” (Francuska) i tri ”Mi-8” (SSSR-Rusija).

3. Ratna mornarica

Glavna ratna baza nalazi se u Klaipedi, a struktura je sledeća:

  • Flota ratnih brodova (po jedan divizion minolovaca, stražarskih i pomoćnih brodova).
  • Služba nadzora mora i priobalja.
  • Služba materijalno-tehničkog obezbeđenja.
  • Komanda podvodnih dejstava.
  • Školski centar.
  • Centar za koordinaciju spasavanja na moru.

U floti se nalaze sledeći brodovi: jedan brod za kontrolu i opskrbu, dva minolovca, četiri patrolna broda i četiri pomoćna broda za pretraživanje i lučke potrebe.

4. Snage za specijalne operacije

Imaju zadatke kao sve slične jedinice. U sastavu se nalaze: štab s pripadajućim službama, Služba posebne namene, lovačko-poterni bataljon, Služba borbenih ronilaca i grupa za specijalne operacije.

5. Paravojne formacije:

  • ”Savez strelaca Litvanije” (neka vrsta partizanskih jedinica i pomoćnih jedinica organa bezbednosti, brojnost oko 15.000 ljudi).
  • Pogranična služba (u svom sastavu ima oko 5.000 pripadnika).
  • Služba očuvanja javnog reda i mira (MUP, brojnost oko 1.500 pripadnika).
  • Služba zaštite najviših rukovodilaca.

19 KOMENTARA

  1. Nemacka okupacija na KiM se ne racuna1999?Ubijanje proterivanje Srpskog narona i ostale nealbance…Zlodela kaja su cinili i cine jos u sastavu NATO-OTAN ubilacke genocidne pljackaske organizacije….

  2. Ko to napada zeritoriju NATO-a? Od kad je ta zločinačka organizacija osnovana niko ih nije pošteno ni opomenuo, a oni siju teror i prijete cijelom svijetu svakodnevno.

  3. Nemci svi treba da se vakcinišu protiv agresije. Smirenost je mir! Nemačka danas ide putem hitlera za litvaniju i komšiluk . Oni su lukavo počeli raspadom SSSR i krenuli na jugoslaviju a potom na Srbiju. Prestani nemačka jer nije oprošteno vama ubicama ništa!

  4. Litvance je jednom ruska vojska spasila od nacisticke njemacke ovog puta ce morat sami da se spasavaju jer su dobeovoljno dozvolili da se nacisti vrate u litvaniju

  5. Alo,ti koji si pisao ovaj tekst bi dobio otkaz da sam ti ja gazda.
    Sine vec su ubijali 1999 na Kosovu,pogotovo sto postoji snimak kada su izresetali sa oklopnog vozila dvojicu nasih koji su bili u kolima.

  6. Ovaj put bi od nemaca ostali samo dugmići…još nisu pokupili sve kosti svojih dedova fašista oko Staljingrada,a opet se kurče

  7. На жалост , земља у којој не би смели ни ловци да постоје а камоли војска , улаже толико новца у војску ( 5 држава на свету) . Е мој свете труо ли си .

  8. Da 4000 svabova odraslih u mekdonaldsu ce bas moci da zaustavi ruse i milijardu ipo kineza ako krenu na te balticke pekinezere?!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave