NaslovnaNovostiIzrael Hezbolahu dao ultimatum od 48 sati da se povuče sa granice?

Izrael Hezbolahu dao ultimatum od 48 sati da se povuče sa granice?

Izrael namerava da stvori bezbednosnu zonu na severu zemlje, potiskujući militante Hezbolaha od izraelske granice i duboko u teritoriju Libana.

Prema dostupnim najnovijim informacijama, Izrael je Hezbolahu dao ultimatum od 48 sati da se povuče iza reke Litani, koja se nalazi otprilike 25-30 km od izraelske granice.

U suprotnom, izraelska vojska preti da uništi celokupnu infrastrukturu grupe do reke Litani (25-30 km duboko u libansku teritoriju), saopštio je šef Nacionalnog saveta za bezbednost zemlje Cahi Hanegbi.

Sudeći po akcijama ID u Pojasu Gaze, vrlo je verovatno da Izraelci pod militantnom infrastrukturom podrazumevaju sve, uključujući i civilne objekte.

“Mi [Izrael] ne možemo više da uzimamo u obzir činjenicu da su jedinice Radvan [specijalne snage Hezbolaha] na granici.. Situacija na severu [Izraela] mora da se promeni. I ona će se promeniti”, preneli su izraelski mediji reči šefa Službe nacionalne bezbednosti zemlje.

Prema Hanegbijevim rečima, Tel Aviv je spreman da razgovara o problemu sa predstavnicima šiitskog pokreta tokom pregovora. Međutim, malo je verovatno da će Hezbolah pristati na ovo, veruje zvaničnik.

Izraelska vojska bombarduje Liban kao odgovor na napad Hezbolaha

Dan ranije na Izrael je ispaljeno osam projektila iz Libana: šest je presreo kompleks Gvozdena kupola, dve su pale u napušteno područje. IDF je saopštila da je otvorila vatru kao odgovor.

Izraelska vojska je takođe izvestila da je ispalila presretač na sumnjivu vazdušnu metu koja je doletela u Izrael iz Libana i pogodila „terorističku ćeliju“ u Libanu.

Hezbolah je u saopštenju naveo da su bespilotne letelice gađale novoosnovani štab ID južno od kasarne Jaara, oko dva kilometra od izraelsko-libanske granice. Prema grupi, napad je izveden „da bi se podržao postojani palestinski narod u Pojasu Gaze i kao podrška njihovom hrabrom i časnom otporu“.

IDF je saopštila da su u napadu dva vojnika umereno ranjena, a četiri lakše povređena gelerima i udisanjem dima.

Pored napada dronom, Hezbolah je rekao da su njihovi borci gađali izraelsku vojnu lokaciju Džal al-Alam “odgovarajućim oružjem” i ispalili teške rakete Burkan na lokacije Zabdin i Ruvaisat al-Alam duž granice.

Kao odgovor na napade, ID je pokrenuo „široko rasprostranjen“ talas napada na Hezbolah usmeren na južni Liban. Mete su uključivale lokacije za lansiranje raketa, vojne komplekse i drugu infrastrukturu.

Na meti intenzivnih udara bili su gradovi Jarun i Aitarun, javljaju libanski mediji. Udari su prouzrokovali štetu. Međutim, nema izveštaja o žrtvama.

Sukobi na libansko-izraelskoj granici prvi put su izbili prošlog oktobra nakon što su Hezbolah i njihovi saveznici počeli da pokreću napade na ID iz južnog Libana u znak podrške Gazi.

Od 10. decembra u sukobima na libanskom frontu poginulo je 137 ljudi, uključujući šest vojnika IDF-a, 96 boraca Hezbolaha, 13 boraca Hamasa i Islamskog džihada, jednog vojnika libanskih oružanih snaga i najmanje 13 libanskih civila. .

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave