NaslovnaNovostiLider Hamasa pobegao iz severne Gaze u humanitarnom konvoju; IDF prvi put...

Lider Hamasa pobegao iz severne Gaze u humanitarnom konvoju; IDF prvi put prebacile artiljeriju u Pojas

Vođa grupe Hamas u Pojasu Gaze Jahja Sinvar, prema pisanju izraelskih medija, napustio je sever regiona, krijući se u humanitarnom konvoju na početku izraelske kopnene operacije.

Prema izvoru upoznatom sa situacijom, Sinvar je koristio vozilo koje je prevozilo humanitarnu pomoć da napusti grad Gazu prema južnom gradu Kan Junis.

voda grupe hamas u pojasu gaze jahja sinvar
voda grupe hamas u pojasu gaze jahja sinvar

Trenutno se veruje da se može nalaziti u Kan Junisu ili u nekom od tunela ispod grada. Ranije u sredu, izraelske trupe opkolile su kuću koja pripada Sinvaru, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je uverenje da će vlasti uskoro doći do samog Sinvara.

Radikalna grupa Hamas, sa sedištem u Pojasu Gaze, je 7. oktobra izvela napad na Izrael, što je kao odgovor izazvalo vojnu operaciju Izraela. Primirje je u Gazi proglašeno 24. novembra, ali su borbe nastavljene 1. decembra nakon što strane nisu uspele da postignu sporazum o njegovom produženju.

Izrael nastavlja ofanzivu, napao 250 ciljeva u Gazi u poslednja 24 sata

Izraelska vojska (IDF) nastavila je ofanzivu na Gazu tokom poslednja 24 sata, napadima na “terorističke infrastrukture” islamističke grupe Hamas, 65. dana rata.

„Tokom poslednjeg dana, kopnene, vazdušne i pomorske snage ID nastavile su da napadaju terorističku infrastrukturu u Pojasu Gaze, pogađajući više od 250 ciljeva“, rekao je portparol ID vojske u saopštenju.

Prema citiranom izvoru, u nekoliko akcija, „trupe su identifikovale i napale naoružane terorističke ćelije“ i uništile tunele koje koriste milicije. Vojska je „locirala arsenale oružja, vršila selektivne napade na vojne lokacije, uništavala tunele“ i suprotstavljala se borcima koji su „planirali da napadnu“ izraelske trupe.

„Lovac je napao lokaciju za vojne komunikacije Hamasa koja se nalazi u blizini džamije u južnoj Gazi“, nakon čega su kopnene trupe kasnije izvršile „selektivni napad na tu lokaciju“, saopštila je ID.

Još jedna tačka na kojoj su trupe koncentrisale svoje operacije bio je južni grad Kan Junis, gde su operisale „preciznom municijom“ i takođe napale tunele.

Napomenimo kako je danas, prvi put otkako je Izrael započeo svoju kopnenu ofanzivu u Gazi, Artiljerijski korpus počeo da deluje unutar pojasa.

Od početka rata 7. oktobra, Artiljerijski korpus je ispalio više od 10.000 granata na ciljeve u Pojasu Gaze, sa granice. IDF kaže da je artiljerijska vatra korišćena za pomoć kopnenim snagama u manevrisanju u Gazi.

Istovremeno, uz podršku dronova, trupe su identifikovale grupu palestinskih boraca koje su ubile.

Borbe su nastavljene i u naselju Šidžaja, gde je izraelska vojska saopštila da je „izvela ciljani napad na vojni komandni centar Hamasa“ i locirala „brojno oružje“, uključujući „AK-47, granate, raketne bacače, protivtenkovske projektile, municije i dodatne vojne opreme“.

Izraelska vojska je takođe objavila da vidi znake kako se struktura Hamasa u Gazi urušava i uverila da se mnogi članovi palestinske grupe predaju usred napredovanja izraelskih trupa, istovremeno insistirajući da je došlo vreme da ID učini „još veći pritisak“.

Gutereš se žali na „paralizu“ UN, “Autoritet i kredibilitet Saveta bezbednosti ozbiljno su ugroženi”

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš žalio je u nedelju zbog „paralize“ Ujedinjenih nacija suočenih sa ratom između Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas u Pojasu Gaze, izjavivši da žali što Savet bezbednosti nije glasao za prekid vatre u palestinskoj enklavi, citira AFP.

Obraćajući se Forumu u Dohi u Kataru, Gutereš je rekao da je telo UN “paralisano geostrateškim podelama”, što je ugrozilo njegovu sposobnost da pronađe rešenja za rat.

“Autoritet i kredibilitet Saveta bezbednosti ozbiljno su ugroženi” kasnim odgovorom na sukob, što je udar na reputaciju tela pogoršan američkim vetom u petak na rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Gazi, rekao je Gutereš.

Nacrt rezolucije je pripremljen nakon što se generalni sekretar UN bez presedana pozvao na član 99 Povelje Ujedinjenih nacija, koji mu je omogućio da skrene pažnju Saveta bezbednosti na pitanje koje bi „moglo da ugrozi održavanje međunarodnog mira i bezbednosti“.

„Ponovio sam svoj poziv da proglasim humanitarni prekid vatre (…), nažalost, Savet bezbednosti to nije uradio“, žalio se Gutereš, koji je dodao: „Mogu da obećam da neću odustati“.

UN o napadima u blizini Evropske bolnice u Gazi, u kojoj se nalazi 70.000 izbeglica

UN su danas, u nedelju, izvestile da su u poslednja dva dana zabeleženi bombaški napadi u blizini Evropske bolnice u Kan Junisu, jedne od glavnih bolnica koje još uvek rade u Pojasu Gaze.

Evropska bolnica, teoretski sa kapacitetom od 370 pacijenata, brine o oko hiljadu ljudi, a ovde se sklanja oko 70.000 interno raseljenih. Bolnica već nekoliko dana najavljuje da se suočava sa nestašicom lekova i krvi za transfuziju, što znači da su lekari prinuđeni da operišu bez anestezije.

U jednom od napada u blizini bolnice, izraelske snage otvorile su vatru na kola hitne pomoći i ranile dva bolničara, saopštile su UN, koje podsećaju da je od početka sukoba ubijeno 286 zdravstvenih radnika, prema podacima Ministarstvo zdravlja Gaze.

Još jedna medicinska ustanova u južnom pojasu Gaze, bolnica Al Amal i obližnje kancelarije palestinskog Crvenog polumeseca bile su u petak mete granatiranja, saopštile su UN. U taj medicinski centar sklonilo se oko 14.000 interno raseljenih.

A na severu Pojasa Gaze prijavljeni su napadi na neke bolničke jedinice koje su još uvek u funkciji, kao što je centar Al Avda u Džabaliji, okružen izraelskim vojnicima i tenkovima tri dana.

Desetine hiljada raseljenih nastavljaju da pristižu u Rafah, na granici sa Egiptom, nakon nedelja kada je izraelska vojska naredila Palestincima da beže iz severne u južnu Gazu, a sada, u južnoj polovini, pozivajući te iste civile da napuste različita područja Kan Junisa i drugih lokaliteta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave