NaslovnaNovostiID vojska izveštava o napredovanju u južnoj i severnoj Gazi; Huti lansirali...

ID vojska izveštava o napredovanju u južnoj i severnoj Gazi; Huti lansirali rakete ka jugu Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) izvestile su o više napredovanja svojih trupa u južnim i severnim delovima pojasa Gaze, pošto su vazduhoplovne snage izvele udare na desetine ciljeva pokreta Hamas.

IDF je u saopštenju iznela da je 98. divizija izvršila nove napade na grad Kan Junis u južnoj Gazi. U jednom incidentu tokom tamošnjih sukoba, dva borca Hamasa izašla su iz tunela i otvorila vatru na snage jedinice Duvdevan, koje su odgovorile eliminisanjem boraca i uništavanjem tunelskog šahta.

IDF je objavila video snimak trupa iz 71. bataljona 55. rezervne padobranske brigade kako se bore sa borcima Hamasa u Kan Junisu uz podršku borbenog drona.

U međuvremenu u severnoj Gazi, 460. brigada je napredovala u izbegličkom kampu Džabalija, zauzevši glavnu ispostavu Hamasa u toj oblasti i ubivši pritom nekoliko boraca, saopštila je ID, dodajući da su u tom području pronađeni tuneli i oružje.

IDF je navela da je mornarica takođe nastavila da pomaže kopnenim snagama, izvodeći udare i granatiranje lokacija Hamasa duž obale.

Odvojeno, ID je priznao da su još dva vojnika, jedan iz izviđačke jedinice Padobranske brigade, drugi iz 8173. bataljona 6. brigade i jedan iz elitne jedinice Jahalom Borbenog inžinjerijskog korpusa, stradali tokom sukoba u Gazi. Njihova smrt je dovela do 87 poginulih izraelskih vojnika od početka kopnenih operacija u pojasu.

Nedavna eskalacija operacija ID dovela je do porasta broja žrtava u Gazi. Broj mrtvih u Pojasu od početka rata porastao je na 16.248, saopštila je vladina kancelarija za medije koju vodi Hamas u svom poslednjem ažuriranju, 6. decembra.

Među žrtvama je 7.112 dece i 4.885 žena, dok je više od 43.616 povređeno, navodi se u saopštenju kancelarije, uz napomenu da je oko 7.600 ljudi i dalje nestalo.

Uprkos pogoršanju humanitarnih uslova, čini se da su napori da se postigne novi prekid vatre u Gazi usporeni. Insistiranjem na nastavku rata u pojasu, Izrael ne samo da ugrožava više od dva miliona Palestinaca već i izraelske taoce koji su još u rukama Hamasa.

Interesantan detalj je saopštenje Palestinca u kom su prijavili da su terenci ID koji su danas ušli u kamp Balata u Nablusu bili su opremljeni automatskim sistemima za gađanje na daljinsko upravljanje koji omogućavaju pucanje bez napuštanja vozila.

U svojoj najnovijoj izjavi Benjamin Netanjahu je potvrdio da su IDF opkolile kuću Jahje Sinvara, šefa Hamasa u Pojasu Gaze.

Huti tvrde da su ispalili balističke rakete na izraelski Eilat

Huti (Ansar Alah) u Jemenu preuzeli su odgovornost za raketni napad koji je ciljao najjužniji izraelski grad Eilat juče, 6. decembra. Brigadni general Jahja Sari, portparol Huta, rekao je da je nekoliko balističkih projektila lansirano na vojne položaje u blizini Ejlata.

Portparol je upozorio da će Huti nastaviti da “sprovode svoje vojne operacije protiv izraelskog neprijatelja, kao i da sprovode odluku u sprečavanju izraelskih brodove da plove Arapskim i Crvenim morem u znak podrške potlačenom palestinskom narodu”.

Izrael je saopštio da je jedan projektil “zemlja-zemlja” presretnut njegovim sistem protivvazdušne odbrane Arrow iznad Crvenog mora, izvan njihovog vazdušnog prostora. Nije bilo izveštaja o žrtvama ili šteti.

Ranije, 6. decembra, britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) i britanska kompanija za pomorsku bezbednost Ambrey prijavile su incident u koji se sumnja da je umešao dron iznad Crvenog mora zapadno od jemenske luke Hodejda. UKMTO je upozorio brodove koji prolaze kroz ovu oblast da budu oprezni.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država saopštili su da je USS Mason, razarač klase Arleigh Burke, oborio dron koji je lansiran iz Jemena.

jemenski huti
jemenski huti

Huti, koji kontrolišu veliki deo Jemena i drže veliki arsenal raketa i dronova, deo su takozvane „Osovine otpora“ koju podržava Iran i koja se suprotstavlja Izraelu. Nakon izbijanja rata u Gazi, Huti su izvršili nekoliko napada raketama i dronovima na ciljeve u Izraelu. Oni su takođe zaplenili jedan brod u vlasništvu Izraela i gađali nekoliko drugih u blizini jemenskih voda.

Ni Izrael ni SAD još nisu odgovorili na nedavne napade Huta. Bilo kakvi napadi ili kopnene operacije protiv Huta mogli bi ponovo da zapale rat u Jemenu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave