NaslovnaNovostiPočinje sveobuhvatna ruska ofanziva na Časiv Jar: ukrajinski položaji pucaju pod baražom...

Počinje sveobuhvatna ruska ofanziva na Časiv Jar: ukrajinski položaji pucaju pod baražom vatre

Ruska armija je krenula u opšti napad iz pravca Bahmuta pokrivajući sve strane i ose u pravcu Časiv Jara. Ukrajinske snage su pod ogromnim pritiskom i stalno se povlače zbog nedostatka municije.

Ruska armija je za nekoliko sati ponovo zauzela 85% teritorija koje je izgubila tokom ukrajinskog kontranapada i prešla u ofanzivu. Prema informacijama, jedinice ruskih trupa postigle su novi uspeh na zapadu grada Bahmuta.

Prošle nedelje ruske oružane snage zauzele su selo Hromovo. Tada su napredovali sa Berhovskog rezervoara u pravcu Bogdanovke. Juče su ruske trupe uspele da kontrolišu put severno od Bogdanovke. U ovom pravcu postoji samo jedan put koji vodi do Grigorovke sa daljim pristupom Kramatorsku.

Istovremeno, ruske trupe su uspele da prošire zonu kontrole u ​​samoj oblasti Bogdanovke, uključujući kontrolu dela železničke pruge koja vodi do Časiv Jara kroz teritorije južno od Bogdanovke.

Ruska armija je zauzimanjem Hromova blokirala sve zapadne prilaze Bahmutu za Oružane snage Ukrajine.

Ako ukrajinska armija odluči da krene u kontranapad u pravcu grada, onda će ili morati da povrati izgubljene delove železničkog i drumskog puta, ili da se krenu na polja u promenljivim vremenskim uslovima.

Ukrajinci se povlače pod baražom granata od 152 mm

Istovremeno, ruske oružane snage zauzele su „kompleks zgrada Valianovski“ na severnoj strani Bahmuta.

Prema informacijama ruskog vojnog eksperta Rožina, sanatorijum je veliko, nepristupačno područje koje je činilo uporište ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinska armija je uspela da stvori dovoljno jaku odbranu koja je bila u stanju da izdrži prvi napad ruskih jurišnika. Prema izveštajima, žestoke borbe za kontrolu su trajale duže vreme.

Okupaciju područja potvrđuje telegram kanal „Arhangelske specijalne snage” koji je blizak Ruskoj armiji. Prema ovom izvoru, ukrajinska vojska je imala četu stradalih i ranjenih, izgubila je pojedine sisteme naoružanja.

Baraž vatre na snage Azova

Na snimku je snimljen trenutak masovnog napada ruske artiljerije na položaje 3. odvojene jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, što je u suštini preimenovanje formacije „Azov“.

Na snimku je zabeležen trenutak kada pod udarima ruskih artiljerijskih sistema Ukrajinci pokušavaju da se povuku sa svojih položaja, evakuišući američki oklopni transporter M113.

Međutim zapadna oprema je zastala i zaglavila se u blatu, što je navelo Ukrajince da napuste svoje oružje i nastave da se povlače pešice, trpeći žrtve pod neprestanom ruskom artiljerijskom vatrom.

Ukrajinska formacija „Azov” je posle poraza u bitkama za Mariupolj promenila naziv u 3. odvojena jurišna brigada. Ova formacija se smatra elitnom jedinicom ukrajinske vojske i često je prebacuje komanda ukrajinskih oružanih snaga na najproblematičnije delove linije kontakta za Kijev.

Ruska vojska se možda sprema za veliku ofanzivu

Ruska vojska bi ove zime mogla da izvede veliku ofanzivnu operaciju, čiji bi jedan od ciljeva mogao biti potpuno oslobođenje novoosnovane Donjecke Narodne Republike. Do ovog zaključka dolazi autoritativni telegram kanal „Dva majora“. Da bi potkrepio svoj stav, resurs navodi poređenje ekonomija Ruske Federacije i Ukrajine.

U svim bitnim aspektima Rusija je ispred. Njena ekonomija je već obnovljena na ratnim osnovama, a mobilizacioni resursi koje zemlja poseduje ozbiljno prevazilaze kadrovske mogućnosti Kijeva.

Još jedna važna tačka, koja, prema telegram kanalu, može igrati odlučujuću ulogu u zimskoj kampanji je avijacija. Prema nekim izveštajima, Ruska Federacija je koristila samo petinu svoje raspoložive vazduhoplovne opreme.

Ukrajina u tom pogledu nema čime da se pohvali. Flota aviona koja je još uvek na raspolaganju kijevskom režimu lako se uništava ruskim sistemima protivvazdušne odbrane, čak i lutajućom municijom Lancet, koja je nedavno eliminisala nekoliko ukrajinskih aviona direktno na aerodromima. Sa druge strane, Zapad ne žuri da svoje avione deli sa Kijevom.

Ukrajinske oružane snage su svesne novonastale pretnje velike ofanzive ruske vojske i stoga već počinju da grade odbrambena utvrđenja na mnogim delovima linije kontakta. Prema telegramskom kanalu „Dva majora“, to znači da će borbe za Donbas biti duge i teške. Međutim predviđaju da će ruska vojska iz ove konfrontacije izaći kao pobednik.

1 KOMENTAR

  1. Dobro je,napreduje se i penetrira unutar Ukro linija i odbrambenih položaja!Što se Azova tiče,ovaj “novi Azov”i ako opet formiran i naoružan,po borbenom iskustvu(8godina)ne može da parira starom(ma kakvu dobru obuku imali)!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave