NaslovnaNovostiVazduhoplovstvo Ukrajine: Rusi koriste samo 20 odsto svojih aviona u sukobu s...

Vazduhoplovstvo Ukrajine: Rusi koriste samo 20 odsto svojih aviona u sukobu s nama

U intervjuu datom ukrajinskom novinaru Dmitru Gordonu, portparol Vazduhoplovstva Ukrajine Jurij Ignat je 01.12.2023. izjavio da, iako Rusija koristi avijaciju od prvog dana invazije na Ukrajinu, do sada iskorišćeno je samo 20% potencijala Vazdušno-kosmičkih snaga.

Prema detaljima ukrajinskog vojnog zvaničnika, koje su preneli brojni mediji, ruska strana je od oko 1.500 aviona i helikoptera kojima raspolaže, u borbu uključila samo oko 300 letelica. Od toga, otprilike 30-40 letelica je raspoređeno u vazduhoplovnim bazama na teritoriji Republike Belorusije.

Povodom broja aerodroma sa kojih poleću ruski piloti za izvršavanje borbenih zadataka tokom invazije na Ukrajinu, Jurij Ignat je naveo da se radi o mreži od 30 do 40 aerodroma, od kojih se pet nalazi na poluostrvu Krim.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva naveo je i glavne tipove aviona u opremi ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, napominjući da se među avionima nalaze Tu-160, Tu-95, Tu-22M3, Mig-29, Su-24, Su- 25, Su-27, Su-30, Su-34 i Su-35, i helikopteri Ka-52, Mi-24 i Mi-28.

Ruski izvori koji su preneli ovu informaciju dodali su da je ranije britansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je Rusija prebacila avione A-50 AWACS bliže liniji fronta. Oni su bili angažovani na pokazivanju ciljeva za sisteme PVO S-400.

a 50
a 50

Ruski vojni specijalisti ocenjuju da se ruska strana plaši pojave zapadnih borbenih aviona u Ukrajini, pa se za njihov susret pripremila integracijom sistema vazdušnog izviđanja i PVO.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je krajem avgusta u intervjuu portugalskoj televiziji RTP rekao da bi ukrajinskim oružanim snagama bilo potrebno oko 160 aviona američkih lovaca F-16 da bi stekli prednost na nebu nad ruskom vojskom. Isto je tada prepričao i Jurij Ignat.

Kako je tada naveo šef kijevskog režima, za sada postoje dogovori o nabavci 50-60 aviona, ali za ne zna kada će biti isporučeni. Prema preliminarnim podacima, prvi F-16 bi mogli da se pojave u Ukrajini početkom sledeće godine, ali to nije izvesno, već je izvesniji termin od proleća 2024. godine.

Problem zapadnih lovaca namenjenih Ukrajini nije samo u sposobnosti zapadnih saveznika da snabdevaju Kijev avionima, već i u obuci ukrajinskih pilota da ih opslužuju i, što je najvažnije, u pripremi neophodne infrastrukture za rad i održavanje američkih aviona, koji se smatraju prilično pretencioznim.

Prve grupe ukrajinskih pilota već se obučavaju u vazduhoplovnim bazama u SAD i Rumuniji, ali nema informacija o trajanju ovih kurseva obuke.

Ruski mediji ocenjuju da ako se praktična obuka odvija ubrzanim tempom, kao što se desilo u slučaju ukrajinskih posada namenjenih da koriste oklopna vozila iz zemalja članica NATO, onda će piloti sedeti za komandama lovca bez pravilnog savladavanja procedura poletanja ili sletanja.

Osim toga, moraće da se suoče sa „ruskim asovima“, koji u ogromnoj većini učestvuju u borbenim dejstvima od početka invazije na Ukrajinu i koji su, za razliku od ukrajinskih, nedavno takođe učestvovali u sukobu u Siriji. Takođe, posade ruskih PVO sistema su stekle važno praktično iskustvo tokom misija u Ukrajini.

motor f 16 neposredno pre ponovne instalacije
motor f 16 neposredno pre ponovne instalacije

Ni situacija infrastrukture Vazduhoplovstva Ukrajine nije u boljoj poziciji. Oružane snage Rusije su poslednjih nedelja povećale broj udara visokopreciznim oružjem po ukrajinskim aerodromima.

Istovremeno, ruske trupe love i preostalu flotu sovjetskih aviona koji pripadaju ukrajinskom vazduhoplovstvu. U poslednje vreme, na primer, u izveštajima ruskog Ministarstva odbrane sve je manje informacija o oborenim ukrajinskim helikopterima, što znači da su skoro iscrpljeni.

2 KOMENTARA

  1. Broj aviona i helikoptera nije fiksan.Tu su i novoproizvedene letilice!I logično je da se u području ratnog dejstva koristi što je moguće veći broj aviona i helikoptera,makar i na štetu drugih oblasti(regija).

  2. Ne znam odakle podatak, posto nikome ne verujem, ali mislim da nema sanse da koriste 20 posto, pre bih rekao izmedju 3 do 4 posto.
    Prosto, RF ima 10 vremenskih zona, susede koji su od krajnje neprijateljskih (USA) do krajnje prijateljskih (Belorus) i nikada ne saljes nigde osim za onoliko koliko pripada toj odbrani za tu teritoriju. Cuvas za ostale.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave