NaslovnaNovostiUprkos ruskoj dominaciji u vazduhu, ukrajinsko vazduhoplovstvo nastavlja rizične operacije: Oboren Mi-8...

Uprkos ruskoj dominaciji u vazduhu, ukrajinsko vazduhoplovstvo nastavlja rizične operacije: Oboren Mi-8 [VIDEO]

Uveče 30. novembra, ruski nezvanični vojni izvori su podelili video snimak požara u selu Tjaginka koje se nalazi na zapadnoj obali reke Dnjepar, u rejonu Hersona. Prema izveštajima sa fronta, ukrajinski helikopter Mi-8 je oboren od strane ruskih PVO snaga i pao je na kuće u selu.

Datum incidenta nije saopšten. Moguće je da je helikopter oboren pre nedelju dana. Ministarstvo odbrane Rusije je 23. novembra izvestilo kako je ukrajinski Mi-8 oboren u istoj oblasti. Ruski dnevnik tek treba da potvrdi da li je ovo drugi ukrajinski helikopter uništen iznad istog sela za nedelju dana.

Uprkos ruskoj dominaciji u vazduhu u južnoj Hersonskoj oblasti, ukrajinske vazduhoplovne snage nastavljaju rizične operacije u toj oblasti, gde ukrajinski helikopteri gađaju nevođenim raketama na područje tekućih borbi za selo Krinki.

Kijev izgubio više od 125.000 vojnika u neuspešnoj kontraofanzivi tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije održalo je 1. decembra još jednu mesečnu konferenciju, koja između ostalog ima za cilj da sumira trenutne rezultate tekuće “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Sastanak je predvodio načelnik ruskog vojnog resora, general armije Sergej Šojgu. U svom govoru je otkrio gubitke Oružanih snaga Ukrajine u proteklih 6 meseci.

Prema podacima ruske vojske, Oružane snage Ukrajine izgubile su preko 125 hiljada vojnika i 16 hiljada jedinica različite vojne tehnike za šest meseci takozvane kontraofanzive.

„Masovna mobilizacija u Ukrajini, snabdevanje zapadnim oružjem i razmeštanje strateških rezervi od strane ukrajinske komande nisu promenili situaciju na bojnom polju. Ove očajničke akcije samo su povećale broj žrtava u jedinicama Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je general armije Sergej Šojgu.

zapadni strucnjaci pokusavaju da opravdaju neuspeh ukrajinske kontraofanzive

Ruski ministar odbrane je tvrdio da ruske snage nanose efikasnu štetu na OSU. Kao rezultat toga, borbene sposobnosti ukrajinske vojske su značajno smanjene. On je zaključio da ruska vojska nastavlja da širi zone svoje kontrole, preuzima kontrolu nad povoljnijim pozicijama u svim pravcima.

Kijevski zvaničnici ne otkrivaju svoje gubitke. Prema drugim ruskim izvorima, gubici OSU od početka ruskih vojnih operacija premašili su 500 hiljada vojnika, uključujući samo poginule, teško ranjene, zarobljene od Rusa i one koji se smatraju nestalima. Međutim, ovaj broj ne uključuje vojnike koji su privremeno van službe.

2 KOMENTARA

  1. Koliko god simpatisao Rusku armiju,Ukrajinski piloti do sada su često pokazali veliku hrabrost i odlučnost u izvršavanju zadataka i ako su znali da je vjerovatnoća da to postane let bez povratka,prilično velika!U svakom slučaju,+ za Rusku vojsku(jedna Ukro letilica manje-a svaka je veoma dragocjena,kako se mogućnosti popune smanjuju).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave