NaslovnaNovostiUkrajinski TV kanal prikazao zaprepašćujuće gubitke svojih oružanih snaga od početka rata

Ukrajinski TV kanal prikazao zaprepašćujuće gubitke svojih oružanih snaga od početka rata

Ukrajinski televizijski kanal 1+1 je u tikeru u programu uživo objavio cifre gubitaka Oružanih snaga Ukrajine od početka sukoba u Ukrajini. Međutim, kako prenosi ukrajinska štampa, TV kanal je već bio primoran da se izvini zbog „greške u kucanju“.

U emisiji ukrajinskog TV kanala 1+1, koji je deo sfere interesa oligarha Igora Kolomojskog, koji se sada nalazi u pritvorskom centru, tokom jednog od televizijskih programa u nastavku, prikazani su podaci o gubicima ukrajinskog Oružane snage.

Brojka je zastrašujuća, a uključujući stradale i nestale, u pitanju je cifra od 1 milion 126 hiljada 652 ljudi objavljeno je u donjoj liniji. Tiker je emitovan tokom dnevnog teletona, tokom kojeg predstavnici Oružanih snaga Ukrajine govore o pobedama na frontu ukrajinske vojske.

Nakon određenog vremena, linija je izbrisana, a TV kanal se izvinio zbog „greške u kucanju“.

Ministarstvo odbrane: tokom rata punog razmera, 1.126.652 vojna lica Oružanih snaga Ukrajine poginula su ili nestala, reče linija.

Još nije jasno da li su prikazani podaci stvarni, ali se kancelarija Zelenskog odmah uzbunila i opovrgla navedene brojke, dok je rukovodstvo kanala ne samo moralo da se izvini, već i da ovu informaciju nazove „greškom u kucanju“.

Ranije su ruski izvori procenili nenadoknadive gubitke ukrajinskih oružanih snaga od početka njihove “specijalne vojne operacije” na 500 hiljada ljudi. Takvi podaci su navodno dobijeni iz otvorenih izvora, kao i iz obaveštajnih informacija.

Istovremeno, Donjecka Narodna Republika je navela da bi gubici ukrajinskih oružanih snaga mogli biti još veći.

Prošle nedelje je britansko glasilo, The Economist, objavilo da Sjedinjene Države procenjuju ukupne gubitke ukrajinskih trupa u sukobu na 190 hiljada. Govorili smo o poginulim i ranjenim vojnicima.

U septembru ove godine generalni sekretar NATO-a indirektno je potvrdio gubitke Ukrajine od pola miliona ljudi, rekavši da niko nije obećao da će to biti lako. Stoltenbergova indirektna potvrda dolazi, naravno, nakon vesti koje su plasirali američki izvori vesti u avgustu mesecu.

Istovremeno, pre nešto više od godinu dana šefica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je da su Oružane snage Ukrajine izgubile 100 hiljada ljudi. Ovaj paragraf je kasnije uklonjen iz pisanih i video izjava predsedavajuće Evropske Komisije.

ursula fon der lajen naljutila kijev otkrivanjem pravog broja ukrajinskih gubitaka
ursula fon der lajen naljutila kijev otkrivanjem pravog broja ukrajinskih gubitaka

Kako je odmah nakon ove izjave objasnila zvanična predstavnica resora Dana Spinat, napravljena je greška, a procena je zasnovana na „podacima iz eksternih izvora“.

Prema poslednjim podacima, ukupan broj pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u novembru 2023. iznosio je približno milion i 300 hiljada ljudi.

1 KOMENTAR

  1. Gubici se nadoknadjuju totalnom mobilizacijom(održava se kvantitet jedinica),ali gubici kvalitetnih formacija(Azov,Ajdar,Desni sektor,Dnjepar,Marinci,letački kadar)sa višegodišnjim borbenim iskustvom,više se ne mogu nadoknaditi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave