NaslovnaNovostiUrsula fon der Lajen naljutila Kijev otkrivanjem pravog broja ukrajinskih gubitaka

Ursula fon der Lajen naljutila Kijev otkrivanjem pravog broja ukrajinskih gubitaka

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razbesnela je Ukrajinu rekavši da je zemlja izgubila 120.000 ljudi od početka rata. Njena video izjava je u međuvremenu izbrisana sa Tvitera nakon što se Kijev usprotivio i naglasio da EU nije dozvoljeno da otkrije tako osetljive podatke. Snimak i njena pismena izjava morali su da se isprave.

Zapanjujuće su bile reči Ursule fon der Lajen o više od 20.000 ubijenih civila i 100.000 vojnika. Na govor je reagovao Sergej Nikiforov, predstavnik ukrajinskog predsednika Zelenskog. On je rekao da su informacije o gubicima kijevskih oružanih snaga osetljivo pitanje i da ih može otkriti samo glavnokomandujući, ministar odbrane ili šef države.

To su žrtve – i ubijene i povrijeđene, rekla je portparol Komisije Dana Spinant na Tviteru.

Poslednja statistika koju je Ukrajina zvanično objavila datira iz juna. U to vreme, Aleksij Arestović, savetnik predsednika Zelenskog, saopštio je da je 10.000 ukrajinskih vojnika palo u borbi za otadžbinu, dok je prema zapadnim izveštajima Rusija izgubila 46.0550 vojnika od početka rata.

Odmah potom poslednje zvanične statistike ukrajinaca u junu, anonimni član ruske hakerske grupe XakNet Team rekao je za RIA Novosti da su gubici Ukrajine tada iznosili najmanje 50-70.000 ljudi.

„Gubici ukrajinske vojske su zaista veoma visoki, mnogo veći od onoga što je predsednička kancelarija zvanično objavila. Veoma potcenjeno, očigledno ne 10.000, zaista ima najmanje 50-70 hiljada nepovratnih gubitaka“, insistirao je on.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave