NaslovnaNovostiVelika Britanija isporučila Ukrajini ubojite višenamenske rakete Martlet za borbu protiv bespilotnih...

Velika Britanija isporučila Ukrajini ubojite višenamenske rakete Martlet za borbu protiv bespilotnih letelica

Prema pisanju britanske štampe, Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva poslalo je u Ukrajinu dodatnu seriju projektila Martlet, a količina nije objavljena. Napominje se da nema zvaničnih informacija o isporuci; ni London ni Kijev ne komentarišu transfer raketa.

Istovremeno, britanski ministar odbrane Grant Šaps najavio je još u septembru isporuku vojne pomoći Kijevu, uključujući rakete za sisteme protivvazdušne odbrane.

Vredi napomenuti da ove rakete nisu nove za ukrajinske oružane snage, već je njihova upotreba na liniji borbenog kontakta prijavljena prvi put još prošle godine. Britanci su ih posebno snabdevali za borbu protiv ruskih dronova.

Raketa je isporučena Oružanim snagama Ukrajine kao prenosivi protivvazdušni raketni sistem (MANPADS). Koliko je raketa ukupno dobila Ukrajina, ne otkriva se.

Raketu Thales LMM Martlet (Lasta ) razvila je francuska kompanija Thales Air Defense za Veliku Britaniju i proizvodi se u jednom od odbrambenih pogona u Belfastu. Raketa je lasersko navođena i ima brzinu od 1,5 maha.

Pozicioniran kao višenamensko oružje za uništavanje širokog spektra vazdušnih ciljeva. Može se koristiti sa raznih platformi, takođe kao MANPADS. Masa projektila bez transportno-lansirnog kontejnera je 13 kilograma, dužina – 1,3 metra, prečnik – 76 mm, visina uništenja – 8 km.

Ukrajinski izvori su još 10. aprila 2022. distribuirali video snimak borbene upotrebe britanske lake višenamenske rakete Thales – drugim rečima, prenosnog protivvazdušnog raketnog sistema Martlet LMM (Lightweight Multirole Missile) od strane 95. posebne vazdušno-jurišne brigade OSU. 

britanski manpads lmm martlet u naoruzanju 28 posebne mehanizovane brigade
britanski manpads lmm martlet u naoruzanju 28 posebne mehanizovane brigade

Projektil je navodno bio ispaljen na rusku malu bespilotnu letelicu Orlan-10, koja je i tada oborena. U prvom trenutku, sistem u rukama borca pogrešno je identifikovan kao prenosni protivvazdušni raketni lanser (MANPADS, Man-portable air defense systemsStarstreak.

Naime, Martlet LMM ima lanser sličan onom za Starstreak, ali sa suženim zadnjim delom cevi. Takođe, brzina Starstreak rakete je dvostruko manja – 1,5 umesto 3 Maha. Do tada isporuke LMM u Ukrajinu nisu bile zvanično prijavljene, ali fotografije su dokazale njihovo prisustvo na ”teritoriji Nezavisne” (территория Незалежная, kako se naziva Ukrajina). Zanimljivo je da je London Kijevu ovo oružje isporučio samo godinu dana nakon uvođenja u sopstveno naoružanje.

Martlet je višenamenska vođena raketa male veličine za aplikacije zemlja-zemlja, zemlja-vazduh i vazduh-zemlja. Razvijena je za Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva  pod šifrom Lightweight Multirole Missile (LMM) od strane britanskog ogranka grupe Thales (Thales Air Defense Limited, ranije Shorts Missile Systems).

Projektil je u početku kreiran u okviru programa budućeg vođenog oružja vazduh-površina za opremanje mornaričkih helikoptera Leonardo AW159 Wildcat. Razvoj LMM je započet 2008. na bazi protivvazdušnih raketa StarstreakStarburst a prva ispitivanja su započeta 2011. godine. 

Iste godine je britansko ministarstvo odbrane potpisalo ugovor sa kompanijom Thales Air Defense za isporuku 1000 LMM projektila u helikopterskoj verziji. Iako su njihove isporuke planirane za 2015. godinu, razvoj je znatno kasnio. Tek 2019. godine, rakete LMM su testirane u verziji voda – vazduh i zemlja-zemlja (petocevni lanser u kombinaciji sa automatskim topom 30 mm DS30M Mark 2na britanskoj fregati HMS Sutherland (F81) Type 23.

Poligonska testiranja prenosnog raketnog sistema Martlet na reaktivnim bespilotnim metama Meggitt Banshee izvršila je u julu iste godine i 30. komando obaveštajno-informaciona grupa britanskih marinaca (30 Commando Information Exploitation Group).

Isporuke LMM Kraljevskoj mornarici konačno su započete 2020, ali uz napomenu da će sistemi operativno biti spremni tek u maju 2021. godine Pri tome, helikopteri Wildcat HM.2 su osposobljeni da nose dva sedmocevna lansera raketa Martlet.

britanski helikopter aw159 wildcat naoruzan sa 20 raketa thales martlet lmm
britanski helikopter aw159 wildcat naoruzan sa 20 raketa thales martlet lmm

Britanci su takođe primetili da se rakete „tradicionalnih“ MANPADS sa termičkom glavom za samonavođenje, kao što su Igla ili Stinger, redovno odražavaju na protivmerama ruske avijacije. 

Očito se mislilo na BKO L-370 Vitebsk – palubni kompleks odbrane na avionima koji upozorava posadu da je letilica označena radiolokacionim ili laserskim zrakom. Tako je zaključeno da MANPADS treba opremati sistemima za vizuelno navođenje laserskim snopom, što je i primenjeno na LMM Martlet i Starstreak.

2 KOMENTARA

  1. Znam da su Ameri i Britanci sve ovo zakuvali,ali najvišu krivicu snose Ukrajinci i djelimično Rusi.Dobro ljudi kažu da ako zemljište nije plodno,sjeme neće proklijati!

  2. Sad je sasvim normalno da englezi olosi salju , kad Kim salje to je kuku lele . Da hoce ova igranka krenut da malo Amere i Engleze natjeramo na bjezaniju jer su oni prvi tu cim vide da je vuna ajmo strafta! Dok oni ucenjivacki i sa visine posmatraju onda su najbolji kad njima pase . Samo da krene da Bond uzmemo za tri minuta i citavo Kosovo majku vam hostaplersku vise vas je pun qurac!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave