NaslovnaNovostiBritanski MANPADS LMM Martlet u naoruzanju 28. posebne mehanizovane brigade OSU

Britanski MANPADS LMM Martlet u naoruzanju 28. posebne mehanizovane brigade OSU

Ukrajinski izvori su još 10. aprila 2022. distribuirali video snimak borbene upotrebe britanske lake višenamenske rakete Thales – drugim rečima, prenosnog protivvazdušnog raketnog sistema Martlet LMM (Lightweight Multirole Missile) od strane 95. posebne vazdušno-jurišne brigade OSU.

Projektil je navodno bio ispaljen na rusku malu bespilotnu letelicu Orlan-10, koja je i oborena. U prvom trenutku, sistem u rukama borca pogrešno je identifikovan kao prenosni protivvazdušni raketni lanser (MANPADS, Man-portable air defense systems) Starstreak.

starstreak hvm
Strelac iz Starstreak HVM može gadjati ciljeve na daljinama 1500 i 5.500 m [© Carl Schulze]

Naime, Martlet LMM ima lanser sličan onom za Starstreak, ali sa suženim zadnjim delom cevi. Takođe, brzina Starstreak rakete je dvostruko manja – 1,5 umesto 3 Maha. Do tada isporuke LMM u Ukrajinu nisu bile zvanično prijavljene, ali fotografije su dokazale njihovo prisustvo na ”teritoriji Nezavisne” (территория Незалежная, kako se naziva Ukrajina). Zanimljivo je da je London Kijevu ovo oružje isporučio samo godinu dana nakon uvođenja u sopstveno naoružanje.

Martlet je višenamenska vođena raketa male veličine za aplikacije zemlja-zemlja, zemlja-vazduh i vazduh-zemlja. Razvijena je za Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva  pod šifrom Lightweight Multirole Missile (LMM) od strane britanskog ogranka grupe Thales (Thales Air Defense Limited, ranije Shorts Missile Systems).

britanski manpads lmm martlet u naoruzanju 28 posebne mehanizovane brigade
britanski manpads lmm martlet u naoruzanju 28 posebne mehanizovane brigade

Projektil je u početku kreiran u okviru programa budućeg vođenog oružja vazduh-površina za opremanje mornaričkih helikoptera Leonardo AW159 Wildcat. Razvoj LMM je započet 2008. na bazi protivvazdušnih raketa Starstreak i Starburst a prva ispitivanja su započeta 2011. godine.

Iste godine je britansko ministarstvo odbrane potpisalo ugovor sa kompanijom Thales Air Defense za isporuku 1000 LMM projektila u helikopterskoj verziji. Iako su njihove isporuke planirane za 2015. godinu, razvoj je znatno kasnio. Tek 2019. godine, rakete LMM su testirane u verziji voda – vazduh i zemlja-zemlja (petocevni lanser u kombinaciji sa automatskim topom 30 mm DS30M Mark 2na britanskoj fregati HMS Sutherland (F81) Type 23.

lmm thales martlet
lmm thales martlet

Poligonska testiranja prenosnog raketnog sistema Martlet na reaktivnim bespilotnim metama Meggitt Banshee izvršila je u julu iste godine i 30. komando obaveštajno-informaciona grupa britanskih marinaca (30 Commando Information Exploitation Group).

Isporuke LMM Kraljevskoj mornarici konačno su započete 2020, ali uz napomenu da će sistemi operativno biti spremni tek u maju 2021. godine Pri tome, helikopteri Wildcat HM.2 su osposobljeni da nose dva sedmocevna lansera raketa Martlet.

britanski helikopter aw159 wildcat naoruzan sa 20 raketa thales martlet lmm
britanski helikopter aw159 wildcat naoruzan sa 20 raketa thales martlet lmm

Britanci su takođe primetili da se rakete „tradicionalnih“ MANPADS sa termičkom glavom za samonavođenje, kao što su Igla ili Stinger, redovno odražavaju na protivmerama ruske avijacije.

Očito se mislilo na BKO L-370 Vitebsk – palubni kompleks odbrane na avionima koji upozorava posadu da je letilica označena radiolokacionim ili laserskim zrakom. Tako je zaključeno da MANPADS treba opremati sistemima za vizuelno navođenje laserskim snopom, što je i primenjeno na LMM Martlet i Starstreak.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave