NaslovnaNovostiRuska vojska rasporedila novi dron kamikazu na frontu u Ukrajini "Privet-82"

Ruska vojska rasporedila novi dron kamikazu na frontu u Ukrajini “Privet-82”

Ruska vojska je upotrebila novu bespilotnu letelicu kamikaza u vojnim operacijama u različitim regionima Ukrajine. Bespilotna letelica „Privet-82“ počela je da se koristi u pravcu Hersona, Ugledara i Bahmuta, saopštio je proizvođač drona.

Dron kamikaza Privet-82 razvio je Konstruktorski biro Oko i uspešno ga je testiralo Ministarstvo odbrane u različitim jedinicama koje učestvuju u vojnim operacijama u Ukrajini.

Ruska vojska je ocenila mogućnosti drona i odobrila ga u junu 2023. godine. Dron su testirale različite jedinice u različitim režimima, obavljen je test dometa i vreme leta sa standardnim opterećenjem na udaljenosti od 10 kilometara.

Bespilotna letelica je navodno dizajnirana da udari ukrajinsku artiljeriju i oklopna vozila. Sposoban je da leti do 30 km. Ima brzinu do 140 km/h i nosivost do 5,5 kg. Lansira se iz katapulta.

Prošlog marta, Oko je objavio snimak koji pokazuje uspešan test upotrebe drona Privet-82. Tokom testa, dron kamikaza pogodio je statičnu metu sa izuzetnom preciznošću. Dizajnerski biro sada radi na izviđačkoj verziji drona koja će se pohvaliti produženim trajanjem leta od 1,5 sata.

privet 82 1
privet 82

Istovremeno, u projektnom birou Oko saopštavaju da se trenutno razvija poboljšana verzija drona Privet-82, koja će se zvati Privet-120.

Prema rečima proizvođača, novi uređaj predstavlja ultra-jeftin “krstareći projektil”. Cena jednog drona kamikaze nije veća od obične mašine za pranje veša. Uvođenje novih, jeftinih samoubilačkih dronova kao što je Privet-82, doprineće problemima Kijeva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave