NaslovnaNovostiNovi ruski kamikaza dron Privet-82 prošao testove u zoni specijalnih vojnih operacija

Novi ruski kamikaza dron Privet-82 prošao testove u zoni specijalnih vojnih operacija

Novi tip ruskih samoubilačkih bespilotnih letelica, nazvanih Privet-82, uspešno je završio testove u zoni specijalnih vojnih operacija u Ukrajini i sada se pripremaju za borbenu upotrebu, saopštio je TASS 2. juna projektni biro Oko.

„Privet-82 je prošao letne testove na teritoriji Luganske i Donjecke Narodne Republike u zoni specijalne vojne operacije. Testovi su ispitivali domet leta, radio kanal i otpornost drona na lokalne sisteme za elektronsko ratovanje“, navodi ruska novinska agencija.

Kako navodi Oko, Privet-82 je već demonstriran Operativno-taktičkim borbenim formacijama Kaskad i Istok, Ruskoj gardi i privatnoj vojnoj kompaniji Vagner.

„U toku je rad na opremanju dronova nosivim teretom i njihovoj pripremi za njihovo prvo borbeno angažovanje koje će se održati već narednih dana“, saopštio je projektantski biro.

Mala samoubilačka bespilotna letelica sa fiksnim krilima, koja ima optički sistem za navođenje, ima operativni domet od 30 kilometara, može da ubrza do 140 kilometara na sat i nosi teret od 5,5 kg.

Do sada je u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini prisutno najmanje desetak samoubilačkih dronova Privet-82, otkrio je Oko.

„U stalnom smo kontaktu sa jedinicama koje su primile naše bespilotne letelice“, navodi se u saopštenju.

Prošlog marta, Oko je objavio snimak koji pokazuje uspešan test upotrebe drona Privet-82. Tokom testa, dron kamikaza pogodio je statičnu metu sa izuzetnom preciznošću.

Dizajnerski biro sada radi na izviđačkoj verziji drona koja će se pohvaliti produženim trajanjem leta od 1,5 sata.

„U zoni specijalne vojne operacije pokazali smo i testirali naš dron u našoj izviđačkoj konfiguraciji. Dobili smo dobar unos i preporuke za fino podešavanje drona. Neophodno je malo modifikovati kameru instaliranu na izviđačkom dronu, nakon čega će ona ući u masovnu proizvodnju“, saopštili su iz Biroa.

Istovremeno, u projektnom birou Oko saopštavaju da se trenutno razvija poboljšana verzija drona Privet-82, koja će se zvati Privet-120.

Prema rečima programera, novi uređaj će biti ultra-jeftin “krstareći projektil”. Pretpostavljaju takođe da cena jednog takvog drona kamikaze neće biti veća od obične mašine za pranje veša.

Ruska vojska koristi kamikaza dronove, poznate i kao lutajuća municija, od početka svoje operacije u Ukrajini prošle godine. Poslednjih meseci ovi sistemi su kijevskim snagama naneli teške gubitke.

Uvođenje novih, jeftinih samoubilačkih dronova kao što je Privet-82, doprineće problemima Kijeva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave