NaslovnaNovostiJoš jedno ukrajinsko uporište blizu kolapsa: ruska zastava se vijori u zapadnoj...

Još jedno ukrajinsko uporište blizu kolapsa: ruska zastava se vijori u zapadnoj Marjinki

Ruska vojska je postigla značajan napredak na jugozapadnoj periferiji Marjinke, ključnog centra stanovništva u blizini Donjecka. Ova oblast, koja je bila svedok žestokih borbi od 2015. godine, pod pojačanim je pritiskom ruskih oružanih snaga.

Naime, ruska vojska ide u ofanzivu u nekoliko pravaca u Donbasu. Krajem novembra, ruske snage su probile ukrajinsku odbranu na južnoj periferiji Avdijevke, gde su preuzele kontrolu nad strateškim uporištem u industrijskoj zoni na dominantnim visinama.

Ubrzo nakon toga, rusko Ministarstvo odbrane zvanično je potvrdilo rusku kontrolu nad selom Hromovo, koje je i nakon pada „ukrajinske tvrđave“ Bahmuta ostalo pod kontrolom Kijeva. Ukrajinske trupe takođe gube položaje na severu Donbasa, povlačeći se u oblasti Kupjanska.

Ruski izvori su 1. decembra izvestili o novim dostignućima u Marjinci, koja se nalazi na zapadnoj periferiji Donjecka. Ruska zastava koja se vijori na poslednjoj kući u najzapadnijem delu grada, u Komsomolskoj ulici, snimila je ruska bespilotna letelica.

Borbe u Marinku traju od 2015. Marinka je dugo bila simbol konfrontacije i snažne odbrane ukrajinskih trupa. Grad je za svo ovo vreme postao ozbiljno ukrajinsko uporište, odakle su granatirani ciljevi u Donjecku. Nakon direktnog ulaska u rat, ruska vojska je rasplamsala bitke u gradu. Dugi niz meseci trajale su borbe na porušenim ulicama u zapadnom delu Marjinke.

Prema ruskim izvorima, Oružane snage Rusije iskoristile su trenutne neuspehe Oružanih snaga Ukrajine u drugim oblastima i uspele su da izvrše strateški prodor u Marjinku, zaobilazeći grad sa jugozapada i zauzimajući njegove periferije.

Ukrajinske trupe, pritisnute uz reku Osikova, i dalje drže severozapadne periferije, ali se njihove pozicije procenjuju kao slabije nego ranije. Linije snabdevanja garnizona su pod direktnom vatrom, ostavljajući braniocima težak izbor između predaje, smrti ili povlačenja.

Borba u ruševinama je veoma teška, jer nema zgrada gde bi se neko mogao sakriti od neprijatelja. Danas ovo sprečava ukrajinske snage da se bezbedno brane. Nakon završetka operacije čišćenja, ruske snage će biti prinuđene da ojačaju svoje pozicije pod ukrajinskom vatrom kako bi nastavile napredovanje.

Međutim, trezvena ukrajinska vojna komanda, za razliku od političara, spremila se za mogući pad uporišta u Marjinci i već više od mesec dana jača novu liniju odbrane kod Elizavetovke.

Ruski vojni dopisnik izvestio da ukrajinske oružane snage napuštaju Marjinku

Uticajni vojni dopisnik Andrej Rudenko javio je da, prema njegovim preliminarnim podacima, vojnici Oružanih snaga Ukrajine napuštaju Marjinku. Još nema potvrde informacija iz drugih izvora.

Linija fronta se polako, ali sigurno udaljava od Donjecka u korist novoosnovane DNR. Ukrajinske snage su se tu devet godina ukopavale u zemlju i ojačavale, nije planirao da se predaju.

U ovom trenutku, dok su ukrajinske oružane snage „u modricama“ nakon njihove kontraofanzive i dok zapadna pomoć ide i u drugim pravcima, čini se da Rusi koriste vreme da se zauzme što veći deo teritorije novoproglašene republike.

Zapadni izvori već s pravom izveštavaju da su Oružane snage Rusije prešle u ofanzivu duž celog fronta. Pored uspeha u oblasti Avdijevke, postoji postepeno pomeranje fronta u pravcu Bahmuta i Kupjanskog. U tom kontekstu, ukrajinski predsednik je naredio izgradnju utvrđenja od Donbasa do zapadnih granica Ukrajine, nalik na sada već čuvenoj Surovikin liniji odbrane.

1 KOMENTAR

  1. Očigledno je da se ide na čišćenje novoproglašenoj oblast Rusiji i njihovo zaokruživanje!Ako se pri tome nanesu veliki gubici Ukrajinskoj vojsci i uzdrma pozadina(pogotovo vladajuća nomenklatura),još bolje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave