NaslovnaNovostiForbs: Filteri motora Abrams tenkova prebačenih iz SAD u Ukrajinu zahtevaju čišćenje...

Forbs: Filteri motora Abrams tenkova prebačenih iz SAD u Ukrajinu zahtevaju čišćenje 2 puta dnevno

Tenkovi M-1 Abrams koje su SAD prebacile u Ukrajinu zahtevaju redovno, složeno održavanje, inače se vozila mogu ponekad jednostavno pokvariti u najnepovoljnijem trenutku.

Autor članka objavljenog u američkom časopisu Forbs upozorava da tenkovi prilično stare modifikacije M-1 proizvedene u SAD mogu u svakom trenutku da pokvare, na primer, zbog previše krhkih filtera motora.

Ispostavlja se da ih navodno treba čistiti najmanje dva puta dnevno, što je prilično teško u uslovima intenzivne borbene upotrebe oklopnih vozila. Abramsovi filteri mogu se pokazati kao najveća glavobolja za ukrajinsku vojsku, tvrdi novinar specijalizovan za vojne teme.

Dva puta dnevno, posada tenka mora da pokrene motor da bi aktivirala sistem pulsnog mlaza, koji izbacuje vazduh i ostatke iz zadnje rešetke. Štaviše, ovaj postupak se mora izvršiti u režimu mirovanja.

Zanemarivanje redovnog čišćenja lomljivih filtera može dovesti do ozbiljnog oštećenja motora, nakon čega će pomoći samo dugotrajne popravke u Poljskoj, upozorava autor članka. Delimično, iz tog razloga, američka vojska je držala trećinu od 3.000 Abramova u rezervi tokom operacije Pustinjska oluja u Iraku kako bi izvršila operativnu rotaciju i održavanje u pozadinskim radionicama.

abrams na snegu
abrams na snegu

Pored toga, nastavlja stručnjak, tenkovi Abrams se smatraju jednim od najvećih potrošača goriva. Istovremeno, najbolje ih je puniti avio gorivom, što Oružanim snagama Ukrajine stvara dodatnu poteškoću u upravljanju ovim oklopnim vozilima.

Ekspert naziva modifikaciju M-1A1SA Abrams, od kojih je 31 jedinica poslata u Ukrajinu, ne najboljom među američkim tekovima ove verzije. Najveća prednost M-1A1 iz 2006. godine je što ih „ima puno“. Do danas, američka vojska ima oko 650 ovih oklopnih vozila od 67 tona. Štaviše, Pentagon planira da ih rashoduje u naredne dve godine, zamenivši ih modernijim M-1A2.

Sa druge strane, čini se da je ovo „dobra” vest za Kijev, jer je Sjedinjenim Državama lakše da prebace u Ukrajinu stare tenkove koji su postali nepotrebni nego da se angažuju u njihovoj konzervaciji ili odlaganju.

Međutim, neizvosnost je očigledna usled protivljenja republikanaca u SAD Kongresu, planovima Bajdenove administracije da pruži vojnu pomoć stranim zemljama generalno, ne samo Ukrajini, već čak i Izraelu.

Ukoliko Bela kuća uspe da “savlada otpor” republikanskih kongresmena (što se dosada pokazalo kao nepisano pravilo), Kijev ne bi trebalo da očekuje brzu isporuku značajnog broja Abramsa. Na primer, Maroku je trebalo četiri godine da primi svih 222 M-1A1 koje je naručio 2016. godine, zaključuje se u članku Forbsa.

Da li je Ukrajina poslala tenkove Abrams na ratište ili ne?

Mnogi zapadni vojni eksperti spekulišu da je odluka doneta u vrhu ukrajinskih oružanih snaga da se ti tenkovi ne raspoređuju na front, jer su se njihovi rezultati u zimskim borbama pokazali katastrofalnim, nakon čega su naširoko ismevani na internetu.

Američko izdanje Biznis Insajder objavilo je nedavno da, iako su Sjedinjene Države isporučile tenkove Abrams M1A1 Ukrajini već neko vreme, ukrajinska vojska ih još nije koristila u borbi.

„Pošto je front stabilan, verovatno je da Ukrajinci drže američke tenkove Abrams M1A1 u rezervi“, rekao je Mark Kansijen, stručnjak američkog Centra za strateške i međunarodne studije.

Takođe, penzionisani američki pukovnik koji je služio u marincima navodi kako su “američki tenkovi bili uključeni u istu grupu kao i ranije isporučena borbena vozila pešadije M2 Bredli, ali da bi korišćenje ove kombinacije bilo neefikasno u trenutnim vremenskim uslovima, jer se bolje ponašaju leti.”

tenk abrams u ukrajini
tenk abrams u ukrajini

Opšti zaključak je bio da se ovi tenkovi čuvaju za još jednu kontraofanzivu koja će se održati u proleće 2024. godine, za koju se navodi da se planira.

Takođe postoji mogućnost da su ukrajinski generali odlučili da rasporede nekoliko tenkova Abrams u blizini linije fronta u Kupijansku. Ova odluka bi mogla da bude odgovor na katastrofalne okolnosti sa kojima se trenutno suočavaju Oružane snage Ukrajine. Oni su pod ogromnim pritiskom ruskih trupa, a ukrajinskoj vojsci je potrebno mnogo više od 30ak zastarelih tenkova da izdrži.

Međutim, trenutni vremenski uslovi nisu idealni, a tereni su praktično neprohodni za teški oklop, pogotovo Abrams. Čak i mnogo lakša oklopna vozila, bilo ruska ili ukrajinska, već su zaglavila u sve blatnjavijim i močvarnijim poljima.

IzvorForbes

2 KOMENTARA

  1. Nije mi jasno zašto ismijavaju Abrams pri njegovom korišćenju u zimskim uslovima!Jeste da je namjenjen za rat u Evropi,sa odličnom mrežom puteva,dobrom logistikom,velikom nosivošću mostova,itd.a da je u borbenim uslovima korišten na pustinjskom terenu i suvom klimom,ali njegova gasna turbina od 1500ks se odlično ponaša zimi pri niskim temperaturama.Možda bi problem bio što se tiče terena u Ukrajini(blato,raskvašeno zemljište pri prvom snjegu,močvarna područja),zbog njegove velike težine,ali bi to prestao biti problem čim bi se zemljište čvrsto zamrzlo pri velikoj hladnoći i temperaturama dobrano ispod O°.

  2. Ni ovi M1A1(SA)neće ništa značajno promjeniti.Verzija koja se bazira na Abramsima u operaciji”Desert storm”(uz izvjesne modifikacije), zaostaje za tenkovima Leopard 2A5 i pogotovo Leopard A6,koji su imali slab učinak u Ukrajinskoj ofanzivi!Čak i Maroko i Irak imaju nešto bolje modifikovane M1A1 od Ukrajinskih.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave