NaslovnaNovostiKijev se sveti za ruske udare; Masovni napad dronova i projektila ka...

Kijev se sveti za ruske udare; Masovni napad dronova i projektila ka Rusima, dok OSU beže iz Avdijivke

Oružane snage Ukrajine su 26. novembra pokušale masovni napad na rusku teritoriju. Desetine dronova i projektila gađale su ruske regione, uključujući one udaljene od ukrajinske granice i poluostrvo Krim.

Istovremeno, ukrajinski vojnici su pojačali granatiranje svojih ciljeva u Donjecku.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ruski PVO sistemi su tokom noći i jutra oborili najmanje 24 ukrajinska drona. Napad je uključivao nekoliko talasa udara.

Prvo, 11 bespilotnih letelica, zatim još 9 bespilotnih letelica uništeno je od strane PVO na dužnosti u oblastima Moskve, Tule, Kaluge i Brjanska. Ujutro su uništena još 4 drona u Brjanskoj, Smolenskoj i Tulskoj oblasti.

Kako prenose ruski mediji, 5 bespilotnih letelica je oboreno u blizini prestonice, u različitim oblastima Moskovske oblasti. Napad je privremeno prekinuo rad nekoliko međunarodnih aerodroma.

Međutim, nije potvrđena nikakva šteta od napada. Kao i u drugim regionima koji su bili na meti dronova. U Tuli je 1 od 2 oborene bespilotne letelice, izgubivši kontrolu, pala u stambenu zgradu. Ozbiljnije štete nema, oštećeno je staklo na tri stana. Jedan od meštana je lakše ranjen.

Druga meta bio je Krimski most. Ujutro 26. novembra, rusko Ministarstvo odbrane je izvestilo da su dve ukrajinske protivvazdušne rakete S-200, prerađene da pogode zemaljske ciljeve, otkrivene i uništene na putu ka Krimskom mostu preko Azovskog mora. Saobraćaj na mostu je privremeno bio obustavljen.

Naravno, ruski izvori tvrde da je napad koordiniralo NATO izviđanje. Izviđački dron RQ-4 Global Hawk na velikim visinama primećen je kako radi 120 kilometara od obale Krima.

Pre ovog pokušaja da se ponovo ošteti most između poluostrva i kopnene Rusije, Oružane snage Ukrajine su pokušale da izvrše masovne udare bespilotnim letelicama kako bi otkrila područja razmeštanja ruskih sistema protivvazdušne odbrane.

U blizini poluostrva je 24. novembra uništeno 13 ukrajinskih bespilotnih letelica. 25. novembra u zapadnom delu Krima kod Feodosije uništena su još dva drona.

Masovni kombinovani napad na rusku teritoriju je verovatno bio pokušaj kijevskog režima da se osveti za talas dronova koji je prethodnu noć pogodio ukrajinsku prestonicu, ali se završio neslavno, prema ruskim izvorima.

U međuvremenu, ukrajinsko rukovodstvo pokušava da se osveti za poraz ukrajinskih trupa u industrijskoj zoni Avdejevke i pojačavaju vatru na grad Donjeck.

Kao rezultat noćnog granatiranja, pola grada je isključeno iz snabdevanja električnom energijom, više privatnih kuća i javnih objekata, uključujući i lokalnu školu, uništeno je u različitim okruzima. Najmanje jedan civil je ranjen, a napadi ne prestaju.

Ukrajinci beže iz Avdejevke, Rusi preuzeli kontrolu nad industrijskom zonom

Uveče 25. novembra i ruski i ukrajinski izvori sa fronta potvrdili su da je ruska armija preuzela kontrolu nad industrijskom zonom u istočnom delu Avdejevke.

Ova industrijska zona je od 2014. godine ispunjena betonskim, dubokim i stalno modifikovanim utvrđenjima. Gubitak ove oblasti predstavlja ozbiljnu štetu za ukrajinsku odbranu u gradu. Područje se nalazi na brdu, značajnoj strateškoj lokaciji.

Ukrajinske snage se povlače na drugu liniju odbrane, gde zauzimaju unapred pripremljene položaje. Gubitak visine u industrijskoj zoni ugroziće i ukrajinske snage na južnoj periferiji Avdejevke jer su došle pod rusku kontrolu vatre. Podsetimo, ukrajinske snage su ovde praviii utvrđenja 9 godina.

„Mi smo borci 110. brigade. Juče smo videli da će 53. brigada da napusti položaje na boku u Severnom. Izjavljujemo da želimo da nastavimo da branimo Avdejevku, ali sa ovakvim kukavicama na bokovima, prinuđeni smo da se povučemo i sa svojih položaja pre nego što smo uhvaćeni na nišanu.”

2 KOMENTARA

  1. Sada treba rusi da se povuku iz ukraine dok ih nije ubijeno njih 50000, jer do sada za tri sela dva zaseoka i jednu deponiju boljševici su bacili u smrt 300000 vojnika…

  2. Sada ih treba opkoliti u Avdejevki i podvrgnuti neprekidnom artiljerijskom baražu.Tu se mogu zarobiti/eliminisati neke elitne Ukrajinske jedinice,koje su im još preostale!Ne treba(ako se ikako može)dozvoliti izvlačenje Ukrajinske vojske iz Avdejevke na nove odbrambene pozicije,gdje bi se mogli oporaviti i popuniti(tj.pripremiti za nove borbe).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave