NaslovnaNovostiVideo šokantne 32-minutne borbe u rovovima Avdijevke; „Polja posuta ruskim leševima“, tvrde...

Video šokantne 32-minutne borbe u rovovima Avdijevke; „Polja posuta ruskim leševima“, tvrde Ukrajinci

Ukrajinci su počeli da govore o neuspesima i velikim gubicima ruske armije u ljudstvu i oklopnim vozilima na frontu Avdijivke.

„Posle neuspeha oklopnih napada, ruska vojska sada šalje svoje ljude „u talasima“ da pokušaju da opkole Avdijevku, uz ogromne gubitke, kao u Bahmutu“, kažu ukrajinski vojnici koji se bore u ovom gradu u istočnom delu zemlje.

„Sva polja su samo posuta leševima. Rusi pokušavaju da iscrpe naše linije neprekidnim talasima napada kopnenih snaga”, rekao je AFP-u Aleksandar, potporučnik ukrajinskog bataljona 47. motorizovane brigade, dok je bio u blizini ovog industrijskog grada Donbasa.

Avdijivka, sa oko 30.000 stanovnika pre rata, sada je u velikoj meri uništena i jedva 1.500 ljudi idalje živi u mestu uprkos stalnim borbama i granatiranju oko.

Devet godina ukrajinske snage su ovde pravili utvđenja i jake rovove, uglavnom na jugu, gde su poslednja predgrađa samo 5 km od Donjecka, glavnog grada istoimenog regiona pod kontrolom Rusije. Grad označava liniju fronta u ovom regionu i simbolizuje ukrajinski otpor, poput nekadašnjeg Bahmuta.

Međutim, početkom oktobra, ruske snage su pokrenule veliku ofanzivu sa ciljem da opkole, a zatim i zauzmu grad.

Turski tviteraš Fahretin savetuje da uzmete kafu i čaj te pogledate ukrajinski 32-minutni snimak iz Avdijevke, kod Stepove, na severnom krilu.

„Redovi tenkova, oklopnih transportera išli su napred, ali su pali u minska polja, bili pogođeni dronovima i protivtenkovskim projektilima“, rekao je 29-godišnjak, koji je operater dronova u 47. brigadi OSU.

Prema rečima jednog, naravno neimenovanog, zapadnog zvaničnika koji je nedavno razgovarao za AFP, ruska vojska je u ovim napadima izgubila više od 200 oklopnih vozila, pri čemu je nivo žrtava na ukrajinskoj strani „značajno niži“ od ruskih u toj oblasti.

„Posle oktobarskih napada, kijevske snage su izgubile deo terena, ali je njihova odbrana izdržala.”

Od tada su Rusi navodno „prešli na pešadijsku taktiku, te počeli da napreduju isključivo na račun ljudskih snaga“, uglavnom severoistočno od Avdijevke, rekao je on.

Na snimcima se vide žestoke borbe u rovovima. Prvi put je objavljen 32-minutni snimak borbi u Stepovu.

Neki poginu, neki prođu, kao u filmu o zombijima

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je juče da su za 24 sata branioci „osovine Avdijivka“ odbili „tridesetak napada“.

Ruska pešadija se „kreće u grupama od 5 do 7 vojnika, ponekad i više“, noću, do svoje poslednje pozicije, „a onda rano ujutru krenu u napade“, objasnio je operater dronova.

“Naša artiljerija ih pogađa, malo bliže su minobacači, još bliže druge vrste naoružanja”, kao što su mali dronovi sa eksplozivom ili bacačima granata, ili čak američka borbena vozila pešadije Bredli, dodao je on. „Neki poginu, drugi idu dalje. To je kao u filmovima o zombijima“, nastavlja mladić, koji kaže da sve „mnogo liči na Bahamut“.

Grad Bahmut, 50 km severnije, Rusi su zauzeli u maju posle meseci krvavih borbi. Jevgenij Prigožin, bivši šef plaćeničke organizacije koji je ubijen ranije ove godine, opisao je Bahmuta kao „mašinu za mlevenje mesa“.

U Avdijevci je ista stvar, kažu ukrajinski vojnici. Rusi „vide mnogo leševa, ali ne odustaju“, kaže “Aleksandar”, dakle iz priloženog se vidi da se ukrajinskim propagandistima dopao termin.

Na severoistoku grada, moskovski vojnici su se približili najvećoj fabrici koksa u Ukrajini koja se prostire na 3.400 hektara i selu Stepove, koje se nalazi 2 kilometra od Berdica, gde prolazi poslednji prilazni put Avdijevki.

“Avdifka je napola opkoljena”

„Ovaj put je od vitalnog značaja. Ako ga preseku, to će zakomplikovati ulaze, evakuacije, točenje goriva… Ali to ne znači da će na tome stati. Ponovo traže priliku da zauzmu grad“, ocenjuje zamenik komandanta bataljona OSU.

Rusi drže istočno krilo i južni deo Avdijevke. U međuvremenu, Ukrajinci drže traku širine oko 8 kilometara, od grada ka severozapadu, tvrdi ukrajinska strana. „Možemo reći da je Avdijevka napola opkoljena“, nastavio je on, rekavši da su ukrajinske snage tamo raspoređene dovoljne da „održe odbranu“ grada. „Nema razloga da povučemo trupe i odustanemo od grada“, rekao je on.

Dakle po svemu sudeći prisustvujemo novom Bahmutu.

14 KOMENTARA

  1. Sve liči na Bahmut. Znamo kako je Bahmut završio. Iako, i Ukraincima kapa dole za tako dugu odbranu, samo tuga što je to do juče bio jedan narod. Kako su ih Britanci izbudalili, ti bi dva oka u glavi posvađali valjda…

  2. Odgledah snimak i ne vidoh nista. Jedino sto se vidi da su svezi vojnici, ciste uniforme i tek zalepljene trake, od Rusa ni traga na snimcima. Verujem da dosta Rusa gine, napadaju ko ludi sa ljustvom umesto da granatiraju dok ne uniste sve sto se moze unistiti. Moraju da idu po sablonu amerikanca i izraelaca.
    Ps. Kimi tebi stvarno nesto ozbiljno fali, mogo bi i ti do ukrajne da tamo obucavas ukraince kako da ratuju.

  3. Ko je ovaj Kimi? Čovjek šalje komentare kao na traci. Vidim da ne voli Ruse, ali brate pretjeruje za deset. Izađi malo u grad, pusi rat, odgledaj utakmicu, jadno je ovo.

  4. Ако Украјина победи и заузме Русију биће једна земља Украјина, али са истим народом као и до сад који ће причати једним језиком али са два дијалекта, ман ако Украјинци не забране русски као што су то и покушавали. Ако Русија заузме Украјину биће опет једна русска држава што је и била. Дакле, у оба случаја разлика је само у називу државе. Назив Украјина потиче од значења ‘крај-покрајина’ у овом случају ‘крај-област’ једне државе. Русија, је нормлно названа по националном имену ‘Рус’, а овај назив-име означава посебан ‘род, врсту’ у односу на друге врсте (мисли се на животне врсте) а име је забелегжено још у првој хинду Веди где један стих гласи: “Од РАСАЕ су направили небеску реку”. Е та небеска река симболизује људски род а то је као национално име остало Русима. Дакле, не ради се о некој изузетно посебности Руса, већ чисто указивање на посебности медђу врстама. А појам ‘рус’ је у називу свих северних Словена, и код БелоРУСА, и код МалоРУСА, и код РУСИна, а Украјиинци су пре овог назива себе називали РУУС, са дуго ‘у’, а ‘Украјинац’ је створен доцније од оних који су сматрали да су поради те некакве разлике у језику они сасвим и непремостиво другојачији од ових који у основи имена имају првотни појам ‘Рус’. Па да ли су ове разлике довољне за свађе и цепање једног народа и толика убијања? И на крају, после овог излагања процените – КО ЈЕ У ПРАВУ?

  5. Denacifikacija se i odvija!Azov opet formiran(kvalitetan prvobitni sastav izginuo ili zarobljen),ali se ne može ni porediti sa prvoborcima,Ajdar,Desni sektor i Kraken ne samo što su pretrpjeli velike gubitke(mahom popunjene kvantitativno a ne i kvalitativno)medju vojnicima,nego i medju iskusnim podoficirima i oficirima,Dnjepar1 i 2(oštrica napada u Harkovskoj katastrofi jesenas),izgubili većinu tehnike i prvobitnog ljudstva,a slično je i sa Tornadom.Sve su to bile elitne snage Ukrajinske armije,ali su se u neprekidnim borbama istopile(zanavljanje je nedovoljno).

  6. Ista priča je bila i za Bahmut.Rusi zbunjeni i izgubljeni,pijani,loše naoružani napadaju u talasima,izginuše na hiljade,pobiše i svoje prijateljskom vatrom,kad ono epilog:Ukrajinci izgubiše Bahmut!Naravno da Ruska vojska neće proći bez priličnih gubitaka,ali je bitno da ih nanesu više protivničkoj strani i ostvare teritorijalna osvajanja i prodore(kao odskočnu dasku za dalje operacije).

  7. Bolje bi im bilo, umesto što se bave amaterskom montažom (pogledati početak snimka i kretanje vozila), da pokažu beskrajna groblja svojih nesrećnih sunarodnika, Ukrajinaca. Možda bi se neko u Ukrajini i setio da, makar na silu, prekine ovaj krvavi sukob. Onako kako su ga izazvali (majdanom) tako bi mogli i da sednu za sto dok ih još ima…

  8. Da,ista stara priča:Rusi opet grupišu oklopne jedinice i zatim mahnito jurišaju po terenu potpuno nepogodnom za tenkove i druga oklopna vozila pravo na minska polja,dobro utvrdjene linije pune PT sredstava,sa rojevima dronova u vazduhu.A kada te jedinice budu uništene,onda pješadija uglavnom naoružana lopatama juriša u talasima(poput bitke na Somi 1916) i naravno,sve to bez artiljerijske i avio pripreme!Znam da su borbe teške,pregledao sam snimke,gubitaka ima,ali stvarno ga Ukrajinci pretjeraše.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave