NaslovnaNovostiBataljon tenkova iz Slovenije nestao u prostranstvima Ukrajine

Bataljon tenkova iz Slovenije nestao u prostranstvima Ukrajine

Slovenija je u septembru 2022. godine u Ukrajinu prebacila 28 jedinica M-55S. Ovo su u suštini bili stari sovjetski tenkovi T-55 nasleđeni od Jugoslavije.

U dogovoru između slovenačkog premijera Goloba i nemačkog kancelara Šolca, modernizovani tenkovi su predati 47. posebnoj mehanizovanoj brigadi (А4699), koja je obučavana u Nemačkoj.

U početku su Ukrajinci sa entuzijazmom prihvatili „poklon“ i počeli aktivno da opremaju ove mašine tzv. „roštiljima“ (rešetkastom antikumulativnom zaštitom), dinamičkom zaštitom i drugim atributima moderne tenkovske nadogradnje.

Međutim, njihov entuzijazam je vremenom splasnuo, a lokalni mediji su prestali da ih uopšte i spominju.

Kada je Nemačka u martu 2023. dostavila Kijevu 21 tenk Leopard 2A6, ukrajinske oružane snage su ih odmah ustupile novoformiranoj 47. posebnoj mehanizovanoj brigadi, koja se spremala za „veliki marš na Azovsko more“.

U maju je brigada prebačena na zaporoški pravac, ali je jedan od M-55S pogođen granatom Krasnopolj daleko od linije fronta i pre početka ukrajinske kontraofanzive. Nijedna odbrana nije pomogla – granata je jednostavno probila kupolu.

U junu je još nekoliko M-55S uništeno ruskim bespilotnim letelicama – kamikazama. U to vreme je bilo više slučajeva uništavanja slovenačkog poklona što se videlo na brojnim snimcima oštećene opreme Oružanih snaga Ukrajine.

Video snimci sa bojnog polja iz jula meseca pokazali su više ukrajinskih gubitaka u Lugansku i Zaporožju, uključujući borbena vozila pešadije američke proizvodnje Bredli i tenk M-55S koji je isporučila Slovenija.

U avgustu 2023. je u sastavu 67. posebne mehanizovane brigade na pravcu Zaporožja primećeno nekoliko M-55S, i to bez dodatne opreme; od tada, o njima nema nikakvih informacija.

U novoj fazi rata ispostavilo se da su modernizovane pedesetpetice potpuno beskorisne. Ukrajinci su bili svesni da su oni neupotrebljivi u slučaju ofanzive. Istovremeno, odustali su i od ideje da u odbrambenim operacijama koriste topove 105 mm L7 mašina M-55S kao  kamuflirane vatrene tačke.

Moguće je da su preostali M-55S bili povučeni u rezervu ili je ustanovljeno da su neupotrebljivi. Naime, još prošle godine se sumnjalo da su ih Slovenci pažljivo restaurirali i pripremiti za prebacivanje Ukrajini.

Kako se bliži zima, a Oružane snage Ukrajine imaju sve manje snage za izvođenje ofanzivnih operacija, kao i zapadne tehnike, moguće je da će se ostaci tenkova M-55S ponovo pojaviti na nekom delu fronta.

M55S derivat prvog tenka Hladnog rata, T-55

Zanimljivo je da M55S teži samo 38 tona. Čak se i ne smatra glavnim borbenim tenkom, iako je proizvedeno više od 100.000 T-55 tenkova – najviše je proizveden baš u ovoj verziji.

video voz sa 28 slovenackih tenkova m55s na putu za ukrajinu
m55s

Podsetimo, u Sloveniji su 1999. godine 30 ovih veterana unapredili u M-55S domaća kompanija STO RAVNE u saradnji sa izraelskom Elbit. Modernizacija se sastojala u ugradnji topa 105mm L7 sa termalnim nišanima, reaktivnog oklopa i kupole.

M-55S je dobio digitalni balistički kompjuter i stabilizaciju topa, nišan Fotona SGS-55 sa laserskim daljinomerom, nišan komandanta Fotona-55, poboljšani motor i nove gusenice od gume, pa čak i laserski LIRD-1A detektor povezan sa bacačem dimnih granata IS-6.

10 KOMENTARA

  1. Tenk je i dalje nezamjenjiv na bojnom polju!Ne očekujete valjda(uprkos eri dronova),da nakon artiljerijske i avio podrške,pješadija stavi bajonete na puške i sama u talasima krene u juriš na neprijatelja.

  2. Draženu. Nema ništa čudno u tome što je M-55S preživio pogodak iz T-72!Zavisi kojim tipom granate je gadjan,da li su granate starije(manja probojnost) ili novije generacije(veća probojnost),možda je reaktivni oklop(Super Blazer)odradio svoje,možda je došlo do rikošeta,u koji dio je pogodjen,itd.Postoji više razloga zašto nije uništen/oštećen.

  3. Cijeli text je obicna glupost.U modernom ratu bilo koji tenk je jednostavno potrosna roba pa koji got on tip bio.A smatra se da ako tenk uspije u borbi potrositi svoj borbeni komplet granata da je itekako ispunio svoju svrhu.

  4. Postoji snimka gde je T55S prezivio direktan pogodak iz T 72. Srpski Youtuber Red Effect je napravio odlican prilog o tome.Preporucam pogledati.

  5. a koliko je samo ruskih tenkova unisteno u prostranstvima ukrajine na hiljade, o tome ne pisu ovde , jer ovde vlada ruska propaganda i ruski propagandni mediji

    • Naravno da se piše i o nedostacima Ruskih tenkova,a kako Ukrajinci koriste većinom iste/slične tenkove(koncepcija iz SSSR-a),to se važi i za njih(znači za obje strane)!Znatno zanimljivija je upotreba tenkova i ostalih oklopnih vozila zapadnog porijekla,za koje se dugo isticalo da su superiorniji,što je surova realnost fronta demantovala.

  6. Tenk jeste prošao duboku modernizaciju:novi top L7 105mm sa više tipova municije(ne znam da li je uključena i LAHAT vodjena raketa),odličan SUV,termoviziju,motor pojačan na 600ks,ojačan hodni dio i suspenzija,reaktivni oklop Super Blazer,ali osnovna platforma je ipak prevazidjena uprkos svim poboljšanjima i ne može da odgovori surovim izazovima i uslovima na savremenom ratištu!Stavljali su Ukrajinci na njega i SLAT oklop,i Kontakt-1 i dodatnu gumenu zaštitu,ali bezuspješno(najranjivijia oblast su vrh kupole i tijela-oko 30mm).Možda je najsvrshishodnija upotreba tenka M-55S kao samohodni top(posredno gadjanje)ili stacionirana otporna tačka.

  7. Tenk je modernizovan i ubojit je. Problem je što su antitenkovska oruđa toliko usavršena da je lakše uništiti tenk nego pogoditi čoveka.

    • Срам вас било,овакав речник од једног прозападњака,просто да човек не поверује.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave