NaslovnaNovostiNajnoviji video snimci sa bojnog polja pokazali gubitak tenka M-55S koji je...

Najnoviji video snimci sa bojnog polja pokazali gubitak tenka M-55S koji je Ukrajini isporučila Slovenija

Ruska Grupa snaga Zapad saopštila je 20. jula da su njeni borbeni bombarderi Su-34 gađali komandno mesto, kao i skup ljudstva i opreme ukrajinske 14. odvojene mehanizovane brigade u blizini Kučerovke u pravcu Kupjanska.

Artiljerija grupe je takođe osujetila pokušaj rotacije jedinica 103. odvojene brigade teritorijalne odbrane kod Berestova. Pored toga, tenkovska i artiljerijska vatra pogodila je položaje 14. odvojene mehanizovane brigade i jedinica teritorijalne odbrane u blizini Kislovke, Ivanovke i Kotljarovke.

Ukupni gubici Ukrajine na ovom pravcu iznosili su vod pešadije, oklopni transporter, još dva vozila i skladište municije. U blizini Peščanog uništena je i protivbaterijska radarska stanica AN/TPK-50 američke proizvodnje.

PVO grupe su takođe oborile dva drona „Furija“ i „Posejdon“ kijevskih snaga iznad naselja Tavolžanka i Žovtnevo. O ovim ukrajinskim dronovima smo već pisali detaljnije.

U međuvremenu, novi video snimci sa bojnog polja pokazali su više ukrajinskih gubitaka u Lugansku i Zaporožju, uključujući borbena vozila pešadije američke proizvodnje Bredli i tenk M-55S koji je isporučila Slovenija.

Drugi video prikazuje precizne vazdušne napade na uporište kijevskih snaga u Bahmutu.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je i dva video-snimka koji pokazuju nedavne udare jurišnih helikoptera Ka-52 na ukrajinska oklopna vozila.

Tenk M55S

M55S je derivat prvog tenka Hladnog rata, T-55. Slovenija je modernizovala ove tenkove 1990-ih.

video voz sa 28 slovenackih tenkova m55s na putu za ukrajinu
M55S

Zanimljivo je da M55S teži samo 38 tona. Čak se i ne smatra glavnim borbenim tenkom, iako je proizvedeno više od 100.000 T-55 tenkova – najviše je proizveden baš u ovoj verziji.

Top na M55S je 105 mm Royal Ordnance L7 sa toplotnoizolacionim omotačem. Kao deo modernizacije 1990-ih uključivao je stavljanje reaktivnog oklopa na veći deo trupa i kupole tenka. 

M-55S je dobio digitalni balistički kompjuter i stabilizaciju topa, nišan Fotona SGS-55 sa laserskim daljinomerom, nišan komandanta Fotona-55, poboljšani motor i nove gusenice od gume, pa čak i laserski LIRD-1A detektor povezan sa bacačem dimnih granata IS-6.

https://youtube.com/watch?v=s4oYWiBXqRM%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Dhr%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave