Naslovna Novosti Ruski marinci po prvi put zarobili dron Magura u novom napadu ukrajinskih...

Ruski marinci po prvi put zarobili dron Magura u novom napadu ukrajinskih zastrašujućih pomorskih plovila

9
zarobljena magura nasukana na obali
zarobljena magura nasukana na obali
google news

U oblasti Jevpatorije, na obali poluostrva Krim, u noći sa utorka na sredu, otkrivena je grupa ukrajinskih kamikaza čamaca. U blizini jezera Donuzlav primećena su četiri polupotopljena plovila.

U 02.30, dejstvom iz palubnog naoružanja sa brodova i čamaca Crnomorske flote, uništena su tri nadvodna čamca „samoubice“ (BČ). Iz za sada nepoznatih razloga, četvrto bezposadno plovilo se nasukalo na obalu u istom području. Ustanovljeno je da su Ukrajinci koristili svoje uobičajene pomorske dronove kamikaze „Magnura“ V5.

Čamac od 5,5 metara, koji se uzdiže 50 cm iznad vode i može da postigne maksimalnu brzinu od 42 čvora, pronađen je neoštećen. Plovilo može preći 830 km brzinom krstarenja od 22 čvora sa teretom od 300 kg. Čamac se kontroliše preko satelitskog signala ili korišćenjem Mesh radio tehnologije.

Kako navode ruski kanali, ovaj napad na flotni sastav sprečen je samo zahvaljujući budnosti mornara. Odmah je usledila i kritika zbog nezaštićenosti prilaza lukama, odnosno, odsustva plutajućih zapreka. Ista neodgovornost svakako je bila uzrok i uspešnog ukrajinskog dejstva po Crnomorskoj floti 10. novembra u Černomorskom.

Na ovo je direktno ukazao Mihail Zvinčuk na svom kanalu: „Nemar u onome što se dogodilo (u Černomorskom) je iznenađujući: posle skoro dve godine aktivnih neprijateljstava, u bazi Crnomorske flote i FSB još uvek nema plutajućih zapreka. Ovo automatski čini Crno more pogodnim napadnim putem za ukrajinske oružane snage“. 

O napadu od 10. novembra već smo pisali. Naime, ukrajinske snage su  u ranu zoru 10. novembra izvele kombinovani napad na poluostrvo Krim. Ukrajinci su prvo usmerili dva drona na skladište nafte u Feodosiji, ali su obe bespilotne letelice oborene.

No, odmah nakon toga usledio je udar na bazu Crnomorske flote i FSB Rusije u Černomorskom. Ukrajinci su najmanje jednom protivbrodskom raketom Neptun dejstvovali po kasarni u istom gradu ali je projektil pao na zemlju u blizini objekta.

magura v5
magura v5

U isto vreme, četiri čamca bez posade ušla su u zaliv Uzkaja, ciljajući plovila Crnomorske flote koji su tamo bila stacionirana. Očito je da su Ukrajinci prethodne vazdušne napade izveli sa ciljem odvraćanja pažnje od pučine.U ovome su imali uspeha: bezposadnim čamcima „Magura“ su pogođena dva desantna plovila: jedno projekat 1176 „akula“ i jedno projekat 11770 „serna“.

Tokom udara poginuo je zapovednik „serne“, stariji mičman (zastavnik) Denis Nikitin. Na jednom čamcu je bio natovaren i BTR-82.

O ukrajnskom dronu Magura V5 već smo pisali, a isti naziv nosi i ozloglašena brigada ukrajinske vojske. Takođe, izvestili smo i o uspešnom dejstvu po velikom desantnom brodu projekta 775 „Olonegorski gornjak“, u avgustu ove godine.

Kako rade bespilotni ukrajinski površinski brodovi?

Projekat „Armija dronova“, koji je pokrenuo Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, ima za cilj proizvodnju i kupovinu dronova u različitim konfiguracijama, ali i obuku preko hiljadu operatera dronova. 

Nedavno su inicijatori projekta „Armije dronova“ napravili “iznenađenje” predstavivši široj javnosti neke od karakteristika pomorskih dronova kamikaza, poznatih po tome što su više puta korišćeni protiv brodova ruske ratne mornarice u Crnom moru, ali i na Kerčkom mostu.

Takvi uređaji mogu da dostignu brzinu do 80 km/h, a njihova cena dostiže 250.000 dolara. Ovo je direktna pretnja mostu na Krimu i brodovima ruske flote u Crnom moru“, napisali su inicijatori i koordinatori projekta „Armija dronova“ kao opis za kratki video koji su objavili na društvenim mrežama.

U video animaciji se navodi da Ukrajina raspolaže bespilotnim površinskim brodovima/pomorskim kamikaza dronovima dužine 5,6 metara i težine 1 tone. Takav dron može da nosi teret od 200 kg i da ubrza do 81 km/h.

Ukrajinska vlada je ove godine izdvojila više od milijardu dolara za industriju proizvodnje dronova, rekao je premijer Denis Šmihal još 26. jula. On je dodao da je oko 10.000 ukrajinskih operatera bespilotnih letelica već obučeno, a još 10.000 se trenutno obučava.

Kako se izvodi napad kamikaza pomorskim dronom?

Takvi dronovi se daljinski kontrolišu, a vreme njihovog rada je do 61 sat. Video snimak pokazuje da nadvodni brodovi bez posade mogu da napadnu brodove i baze mosta Kerč koji povezuje Rusiju sa Krimom.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je 16. avgusta prvi put predstavila pomorski dron kamikaza Sea Baby koji je napao Kerčki most i brodove Crnomorske flote Rusije.

Продовжуємо нищити московських загарбників на землі, в повітрі й на воді!

Šef SBU Vasil Maliuk rekao je za CNN 16. avgusta da je dron korišćen za udar na most Kerč u julu 2023. godine, nazvan „Sea Baby“, rezultat višemesečnog istraživanja i razvoja koje je ukrajinska vojna industrija podnela odmah nakon invazija. „Površinski dronovi su izum Službe bezbednosti Ukrajine (SBU)“, rekao je tada Vasil Maliuk.

Ranije je Vojna obaveštajna služba Ukrajine (GUR) objavila video-materijal koji se odnosi na seriju napada kamikze pomorskim dronovima koji su izvedeni na ruske brodove u Crnom moru.

Video materijal je objavila pres služba Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane (GUR). Na snimcima su prikazane epizode ​​tokom borbenih dejstava izvedenih pomorskim dronovima kamikaza na različite datume – maj, jun i posebno 1. i 3. avgust ove godine.

magura pomorski dron
magura pomorski dron

Dronovi pokušavaju da napadaju ruske brodove u različito doba dana u pojedinim oblastima akvatorija Crnog mora. U tu svrhu korišćena su bespilotna plovila MAGURA. Ukrajinci su u martu predstavili i novu verziju ukrajinskog pomorskog vojnog drona. Na fotografijama su snimljena dva drona pod nazivom „Bakhmut“ i „Monobank“.

9 KOMENTARA

  1. Primjeri za pomorsko zaprečavanje su Otrantska barijera iz Prvog,i Njemačko zaprečavanje na Baltiku u Drugom ratu!U ovom slučaju,ne traži se barijera tolikih razmjera,nego samo na pravcima gdje prijeti najveća opasnost od Ukrajinskih dronova kamikaza!Da i ne spominjemo sofisticiranije vidove zaštite.

  2. Aljkavost Ruske vijske je poznata .Njih kao da se ne dotiču žrtve u ljudstvu a izgleda i u tehnici .Ili su tolike budale da veruju u svoju nadmoć .Da ne postave zapreke na vodu kao obezbeđenje je ravno samoubistvu.Ne vredi njima sva moderna tehnika kad imaju debile za komandu .Takvi su i naši bivši JNA oficiri bili zato su dobili batine od Slovenaca i Hrvata za vojne anale kako strada moćna Socijalistička armada . Mislim da ni ovi sada nisu ništa bolji .Izgleda da nam je to u genima pa ne bi Turci ovde bili 500godina .

    • Građanski rat u Jugoslaviji…..JNA za to mije bila obucena,mada je bilo aljkavosti od strane oficira.Ali isto tako nisu imali politicku podršku,bili su “obezglavljeni”

    • Та ЈНА је изигравала хуману војску НАРОДНУ, па ДА НЕ УБИЈА СВОЈ НАРОД, била убијана од свог народа, јер у ЈЛА у Словенији их није било, напустили су војску те су *безбедно* могли убијати војнике који су без муниције послати да ДЕМОНСТРИРАЈУ СИЛУ.
      Да је неко имао М..петљу да нареди РАТ, остала би Југославија.
      Ко да нареди? Стипе Хрват, Анте Хрват, Тус Хрват, сви који су одлучивали били су УПРАВО ОНИ КОЈИМА ЈУГОСЛАВИЈА НИЈЕ ОДГОВАРАЛА, начелник Генерал штаба ( немогу се сјетити сад) генерал армије из Ливна нит је имао М..петљу нит је могао сам одлучити и АКО ЈЕ ХТЕО, да нареди јер председници Владе и државе су Хрвати а они су врховнокомандујући. Све јасно и тада и сада Хрвати су тад а и сад мрзе Србе и имали су могућност да растуре заједничку државу и успјели су а цијена која је плаћена њима није битна.
      Закључак је за сва дјела, недјела и злодјела криви су риководиоци Хрвати који после ВОЈСКУ У КОЈОЈ СУ СЛУЖИЛИ И ОНИ, НАЗИВАЈУ АГРЕСОРСКОМ И ОКУПАЦИОНОМ, зар то није у најмању руку, то називање СМИЈЕШНО.
      Сами себе називају ОКУПАТОРОМ. А о последицама тих одлука пресуђујте сами на основу своих сазнања, преживљавања, патњи и размишљања.

  3. @ Želimir/ А ко ће ти знати ‘луде Русе’ зашто то не чине? А мораће!

  4. Kopija italijanski pomorskih diverzanata iz 2. SR koji su koristili istu taktiku, ali bez daljinskog upravljanja. Diverzant je blokirao kormilo i iskakao stotinak metara pre udara u cilj. Time se rat ne dobija.

  5. Zar je toliko teško koristiti protivpodmorničke mreže,protiv ovih pomorskih dronova kamikaza(to je najlakši način)?Ako se moglo u Prvom i Drugom ratu,može se i sada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version