Naslovna Novosti Dva ruska desantna broda pogodili su ukrajinski pomorski dronovi; OSU: oba smo...

Dva ruska desantna broda pogodili su ukrajinski pomorski dronovi; OSU: oba smo potopili

1
serna klasa projekat 11770
serna klasa projekat 11770
google news

U luci Čornomorske na Krimu, u petak uveče je prijavljeno nekoliko eksplozija, tokom kojih su, kako se navodi, eksplodirala dva ruska glisera, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski mediji su danas objavili slike na kojima se vidi da su pomorski dronovi udarali u čamce. Prema pisanju zapadnog Crimean Wind Telegram kanala, izvršeno je četiri ili pet napada.

Informacija ukrajinske vojske (GUR) da je nekoliko ruskih vojnih čamaca pogođeno u luci Čornomorske: „Posle noćne operacije na teritoriji privremeno okupiranog Krima, vojnici su pogodili male desantne brodove. Brodovi su imali posadu i natovarenu oklopnu opremu, posebno oklopne transportere BTR-82”.

Kasnije je GUR došao sa pojašnjenjima na Fejsbuk stranici, nakon što su analizirane i dalje informacije – zaista se radi o dva broda: čamcu starog projekta 1176 Akula/Shark i brodu relativno novijeg projekta 11770 Serna. Nakon napada dronom, Akula je potonuo odmah, dok je Serna potonuo nešto kasnije.

Ranije je izvor ukrajinskog glasila NV iz ukrajinskih tajnih služba javio da se ruska plovila oštećena na Krimu više navodno ne mogu popravljati.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su dve bespilotne letelice oborene iznad Krima tokom noći sa četvrtka na petak, a treća u regionu Tula.

U noći 10. novembra, dve ukrajinske bespilotne letelice pokušale su da udare na skladište nafte u Krimskoj Feodosiji, ali su obe oborene od strane ruskih sistema PVO. Ovo je objavio telegram kanal Ribar. Međutim, ovo nije bio kraj poslednjeg napada kijevskog režima na rusko poluostrvo.

Tako je zadat udarac bazi ruske flote i FSB u Černomorskom. Uz pomoć rakete Neptun, Ukrajinci su planirali da unište vojnu kasarnu, ali je municija pala pored mete napada. Takođe, četiri pomorska bespilotna plovila pokušala su da oštete ruske čamce projekta 11770 „Serna“ u zalivu Uzkaja. Nema smrtnih slučajeva.

Tako je ukrajinska strana izvela kombinovani napad na objekte ruskih oružanih snaga na Krimu, koristeći diverzione udare.

U međuvremenu, autori telegram kanala skrenuli su pažnju na činjenicu da u pozadini ponovljenih napada Kijeva na Krim, ruska strana nije preduzela mere da zaštiti brodove i čamce Crnomorske flote u vidu bumova.

Gubitak čak nekoliko čamaca uticaće donekle na sposobnosti ruskih oružanih snaga ali definitivno povećava verovatnoću ponovnog napada ukrajinskih snaga na ruska plovila.

Brod projekta 11770 Serna

Ruska mornarica koristi nekoliko tipova brzih amfibijskih plovila, koje imaju mali gaz i obično imaju i rampu za sletanje napred. Uglavnom su to brodovi deplasmana od oko 100 tona i dužine 25 metara. Ovde se susrećemo sa dve klase brodova: projekat 1176 Akula/Ajkula i projekat 11770 Serna.

Glavna karakteristika desantnog broda klase Serna je princip sličan kretanju brodova na vazdušnom jastuku (hoverkraft). Ispod dna montiraju se pumpa vazduh, što smanjuje hidrodinamički otpor i poboljšava brzinu plovila.

Dno broda ima, kao što smo gore rekli – mali gaz, posebnu geometriju, a usled povećanja vazdušnog pritiska formira se vazdušni jastuk. Kao rezultat toga, veći deo trupa je izolovan od kontakta sa vodom, što značajno smanjuje otpor i daje brodu veću brzinu.

klasa serna ruska mornarica
klasa serna ruska mornarica

Brodovi klase Serna su u proizvodnji od 1993. godine, a u upotrebi su od 1994. godine. Ruska mornarica je do sada kupila 17 brodova, a u proizvodnji je još 16 ovih brodova. Posadu čini pet mornara. Serna može da nosi jedan tenk ili dva oklopna transportera ili borbena vozila pešadije ili 92 osobe. Nosivost je 45 tona.

Korišćeni su prošle godine tokom akcija osvajanja Zmijskog ostrva, kao pogodni za operacije u blizini obale ali i u ušćima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version