Naslovna Novosti Ukrajinska Magura je ipak oštetila ruski desantni brod

Ukrajinska Magura je ipak oštetila ruski desantni brod

0
ruski desantni brod
ruski desantni brod
google news

Hitne službe Novorosijska su u zoru 4. avgusta prijavile eksplozije u vodama Novorosijska i sela Mishako.

Gradonačelnik Novorosijska Andrej Kravčenko izjavio je da su posade brodova „Olenegorski gornjak“ i „Suvorovec“ „odmah reagovale“ i „pomogle da se izbegnu posledice napada bespilotnih čamaca“.

'Faster than anything else in the Black Sea': See Ukraine's latest sea drone

Pozivajući se na „Kaspijski cevovodni konzorcijum“ (CPC), „Interfaks“ je istovremeno preneo vest da je u luci uvedena privremena zabrana kretanja brodova. CPC poseduje naftni terminal u blizini Novorosijska.

Pres-služba SPC, koji u blizini Novorosijska poseduje naftni termnal, izjavila je da isti nije oštećen i da nastavlja da utovaruje naftu na usidrene tankere. Ovo je odmah pažljivijim analitičarima ukazalo da noćni napad dronova nije prošao tako bezazleno, te da prve vesti treba uvek privatiti sa rezervom.

Naime, ubrzo je ustanovljeno da izjava kako je napad uspešno odbijen nije tačna i da su Ukrajinci pogodili jedan ruski vojni brod. Uskoro su se na mrežama pojavili snimci pogotka drona na levi bok „Olonegorskog gornjaka“ a, potom, i brodovi koji tegle oštećeni desantni brod koji se kretao pod nagibom. Istovremeno, dostupni su i snimci da je drugi ukrajinski dron uništen pre nego što je pogodio neki cilj.

„Olonegorski gornjak“ (Olenegorski rudar) je veliki desantni brod projekta 775. Baziran u Severnoj floti, u sastavu 121. brigade desantnih brodova. Izgrađen je u brodogradilištu „Stocznia Połnocna“ u Gdanjsku (Poljska), serijski broj 775/5, a u flotu  je primljen 30. juna 1976. godine.

Prvobitno je nosio naziv “SDK-91”, zatim – “BDK-91”, a od 7. maja 2000. godine konačno je preimenovan u „Olenegorsk rudar“. Naime, u to vreme je patronat nad plovilom preuzeo „Olenegorski rudarsko-prerađivački kombinat“. U brodogradilištima 35 Murmansk i 33 Baltijsk je tokom 2014. I 2016. prošao kroz remont i modernizaciju.

„Olonegorski gornjak“ ima standardni deplasman od 2768 tona, dug je 112,5 m, širok 15,01 m. a ima gaz od 4,26 metara. Pokreću ga 2 dizel motora Zgoda-Sulzer 16ZVB40/4 ukupne snage 19.200 KS.

Maksimalna brzina je 17,59 čvorova,  autonomnost plovidbe je 30 dana a operativni radijus pri brzini od 12 čvorova iznosi 4000 morskih milja. Posadu čini 17 oficira i 81 niži čin. Brod je naoružan sa dva sparena topa 57 mm AK-725, dva reaktivna sistema A-215 „Grad-M“, 4 prenosna sistema „Strela-2“ a može primiti 500 tona tehnike i 225 marinaca.

Ukajinski izvori tvrde da je ruski desantni brod oštetio dron-kamikaza natovaren sa „450 kg trotila“. Navodno, radilo se o „Maguri V5“.

Na 16. sajmu IDEF (16th International Defence Industry Fair) koji je održan u Istanbulu od 25. do 28. jula 2023, Ivan Sibirjakov, menadžer Centra za bespilotne sisteme u  ukrajinskom državnom preduzeću za trgovinu oružjem SpetsTechnoExport (STE) prvi put je naveo neke karakteristike ukrajinskih nadvodnih kamikaze-dronova „Magura V5“.

Masa plovila je 1000 kg, nosivost je 300 kg eksploziva, maksimalna brzina 80 km/h a operativni domet iznosi 800 km. Naziv „Magura V5“ sugeriše da je reč o petoj generaciji ovog drona.  Sibirjakov je naglasio da je „Magura V5“ višenamenska platforma koja može biti opremljena raznim senzorima i nosivim teretom na osnovu potreba misije.

Pored samoubilačkih napada, može da obavlja i misije izviđanja i nadzora. Video-prezentacija takođe pominje obezbeđivanje flotnog sastava, misije traganja i spasavanja i operacije minskog ratovanja. Motor plovila je ili električni ili hibridni kako bi se osigurala prikrivenost.

ukrajinska odbrambena industrija predstavila novi pomorski borbeni dron magura v5
ukrajinska odbrambena industrija predstavila novi pomorski borbeni dron magura v5

Navođenje se može vršiti ručno preko bežične mreže, satelitske komunikacije ili „autonomno“. Kao dodatna oprema pominju se sistemi kao što su elektrooptički sistem sa dvostrukim pogledom sa žiroskopom, pomorski radar i laserski daljinomer.

No, na IDEF-u je „Defense Express“ napomenuo da je malo verovatno da će te sofisticirane funkcije biti instalirane na jednosmernom dronu samoubici. U izveštaju CNN se videlo da se dronom upravljalo preko prilično jednostavne vodootporne FPV kamere.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version