Naslovna Novosti Ukrajina izdvaja milijardu dolara za proizvodnju dronova; Cilj: Prva flota pomorskih borbenih...

Ukrajina izdvaja milijardu dolara za proizvodnju dronova; Cilj: Prva flota pomorskih borbenih dronova

0
napad pomorskih dronova na bazu crnomorske flote rf u sevastopolju
napad pomorskih dronova na bazu crnomorske flote rf u sevastopolju
google news

Ukrajinska vlada je ove godine izdvojila više od milijardu dolara za industriju proizvodnje dronova, rekao je premijer Denis Šmihal 26. jula.

Šmihal je to izjavio tokom obeležavanja godišnjice projekta „Dron Armija“, inicijative Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Projekat je promovisan kako bi se olakšalo brzo dovođenje pomorskih brodova na bojno polje, zaobilazeći birokratiju povezanu sa redovnim nabavkama, uz korišćenje bespilotnih letelica koje se smatraju ključnom odlikom ratovanja.

Šmihal je napomenuo da je vlada uklonila carinske barijere za uvoz rezervnih delova i da sada olakšava masovnu proizvodnju municije za borbene dronove. Tako se ukrajinski zvaničnik pozvao na rezoluciju koju su 21. jula odobrili ministri u kabinetu, a kojom se pojednostavljuju birokratske procedure kako bi se ubrzala proizvodnja municije za dronove.

Na istu temu, potpredsednik Vlade i ministar digitalne transformacije, Mihail Fedorov, rekao je da je trenutno čak 40 verzija dronova dobilo državno odobrenje za upotrebu na bojnom polju, u poređenju sa samo sedam koje su dobile državne ugovore pre godinu dana. .

magura v5
magura v5

Novi dronovi moraju da prođu vojne i bezbednosne testove da bi dobili licencu, što je proces koji je ubrzan tokom prošle godine.

On je dodao da je oko 10.000 ukrajinskih operatera bespilotnih letelica već obučeno, a još 10.000 se trenutno obučava.

„Aktivno gradimo prvu flotu pomorskih dronova u svetu“, rekao je Fedorov, dok izdanje „Nacionalnog industrijskog portala“ obaveštava da je ukrajinsko državno preduzeće „SpecTehnoeksport“ razvilo pomorski dron MAGURA V5, čije su glavne tehničko-taktičke karakteristike nedavno predstavljeni na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF 2023) u Istanbulu.

Podsećamo, Rusija je tvrdila da su ukrajinski pomorski dronovi odgovorni za eksplozije koje su se dogodile rano 17. jula na Krimskom mostu. Kijev nije preuzeo, ali ni negirao odgovornost za napad.

morski dron bahmut
morski dron bahmut

Nepoznati dron avionskog tipa sa aerodinamičnim dizajnom kanarda, predstavljen je na istom forumu posvećenom godišnjici projekta „Armije dronova“ održanoj na nepoznatoj lokaciji.

24. jula došlo je do novih napada dronovima i u Moskvi i na Krimu. Pozivajući se na zvaničnika ukrajinske vojne obaveštajne službe, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, CNN je potvrdio da je Ukrajina odgovorna za napad.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version