Naslovna Novosti Poznate po iznenadnom iskakanju kod američkih obala, stižu još tri nečujne ruske...

Poznate po iznenadnom iskakanju kod američkih obala, stižu još tri nečujne ruske nuklearne podmornice Jasen-M

8
podmornica klase jasen
podmornica klase jasen
google news

U Rusiji će uskoro biti porinute još tri ultra-niskošumne podvodne višenamenske ultra-tihe podmornice na nuklearni pogon Jasen-M. Odluku je donela komanda Ratne mornarice Rusije.

Pozivajući se na izvor blizak ruskoj mornarici, ruska novinska agencija TASS izvestila je da će broj nuklearnih podmornica porodice Jasen projekata 885, 885M i 885 MA biti povećan na 12. „Uskoro se očekuje polaganje tri podmornice porodice Jasen. S obzirom da su podmornice ovog projekta već izgrađene i u izgradnji, planirano je da u Severnoj i Pacifičkoj floti bude šest takvih podmornica.”

Nuklearna podmornica Jasen-M ima niz prednosti, pored tišine pri radu, uključujući mogućnost dužeg krstarenja kroz pogon od niskošumnih pogonskih elektromotora, koje pokreće nuklearna elektrana na bazi reaktora OK-650V.

Iako jasna veza nije uspostavljena, izveštaji o dodatnim podmornicama klase Jasen došli su nakon što su ruski poslanici prošle nedelje u Dumi glasali za povećanje državne potrošnje za odbranu. U najvećem planu potrošnje do sada, očekuje se da će ruska potrošnja za odbranu premašiti socijalne izdatke po prvi put u modernoj istoriji.

Očekuje se da će ukupna potrošnja iznositi povećanje od otprilike 25% u odnosu na 2023. Prema izveštajima, oko 10,8 biliona rubalja, ili skoro jedna trećina ukupnog iznosa, verovatno će biti izdvojeno za bezbednosne i odbrambene infrastrukture.

Još jedna karakterističnost nuklearne podmornice klase Jasen-M je mogućnost ugradnje 8×4 transportnih i lansirnih modula silosa za smeštaj protivbrodskih raketa 3M55 Oniks, 3M22 Cirkon, kao i 8×5 strateških raketa 3M14K Kalibar-PL i njihovih protivbrodskih verzija 3M54.

PROJEKAT 885 JASEN, NAJNOVIJE PODMORNICE
PROJEKAT 885 JASEN PODMORNICE

Ove rakete su dokazale svoju visoku efikasnost tokom aktuelnih neprijateljstava u Ukrajini. Prilikom njihovog angažmana više puta su pogođeni ne samo objekti energetske infrastrukture Ukrajine, već i aerodromi, skladišta municije i goriva, kao i lokacije pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Pored navedenog, nove nuklearne podmornice imaju obećavajući visokoosetljivi hidroakustički kompleks „Irtiš-Amfora-Jasen“ zasnovan na pramčanom faznom aktivno-pasivnoj akustičkoj rešetki i ugrađeni pasivni sonar sa velikim otvorom blende, sposoban da detektuje objekte sa kontrastom zvuka na udaljenosti do čak 220 kilometara.

Tri podmornice klase Jasen/Jasen-M (Severodvinsk, Kazanj i Novosibirsk) trenutno su u službi ruske mornarice. Podmornica „Krasnojarsk“, četvrta u porodici, trenutno prolazi poslednju fazu testiranja. Očekuje se da će biti isporučen ruskoj mornarici pre kraja ove godine.

Dve podmornice te klase, „Severodvinsk“ i „Kazan“, trenutno se nalaze u Severnoj floti, dok je „Novosibirsk“, treća, u Pacifičkoj floti. Kad Krasnojarsk bude pušten u rad, verovatno će se pridružiti pacifičkoj floti.

Ruske podmornice sve češće „iskaču“ kod obale SAD

Newsweek je ranije ove godine izvestio da američki komandanti i vojni posmatrači podižu uzbunu zbog aktivnosti ruske podmorničke flote kod obala Sjedinjenih Država.

Majkl Peterson, direktor instituta za pomorske studije (RMSI), koji istražuje rusku vojsku, rekao je: „Postoje indicije da su se „podmornice na nuklearni pogon sve češće raspoređene pored obala Sjedinjenih Država i u Sredozemnom moru kao i drugde duž evropske periferije.

Peterson je dodao da rusko raspoređivanje podmornica liči na taktiku iz sovjetskog doba i ere Hladnog rata.

Cirkon
Cirkon

Rusija je nastavila sa jačanjem svojih podmorničkih sposobnosti i sprovodi testove sa svojom podmornicom Belgorod sa nuklearnim oružjem. U januaru ove godine, izveštaji su ukazivali na to da je Belgorod završio seriju testova torpeda Posejdon, koji je označen kao „super oružje“.

Ruska mornarica se može pohvaliti najraznovrsnijom podmorničkom flotom na svetu. Otkako se Sovjetski Savez raspao 1991. godine, zemlja neumorno radi na unapređenju svojih podmorničkih snaga. Naročito u poslednjih nekoliko godina, Moskva je razvila brojne podmornice koje mogu da dostignu do svih strateških ciljeva u Sjedinjenim Državama i kontinentalnoj Evropi.

Američki kontraadm. Majkl Studeman, komandant Kancelarije pomorske obaveštajne službe, istakao je rizik koji predstavljaju ruske podmornice klase Jasen kako je popularno poznata. Studeman je rekao: „Te podmornice su „veoma, veoma napredne“, imaju „sposobnosti za više misija“ i sve su aktivnije.

Sa oko 58, ruska mornarica broji jednu od najvećih svetskih podmorničkih flota. Ove podmornice mogu biti raspoređeni širom sveta.

Jasen klasa podmornica ukratko

Jasen, takođe u NATO poznata kao klasa podmornica Severodvinsk, Graney, dizajnirao je Malakit pomorski inženjerski biro, a konstruisao Sevmaš, najveći brodograditelj u Rusiji. Prva podmornica ove klase, Severodvinsk, počela je sa radom 2013.

Druge dve, Kazan i Novosibirsk, ušle su u službu 2021. Ove najnovije podmornica sa krstarećim raketama su zasnovane na ranijim dizajnima kao što su klase Akula i Alfa, ali imaju superiornije borbene sposobnosti.

Pet podmornica klase Jasen je u izgradnji i biće porinuto do 2029. godine. Navodi se da ova plovila imaju krstareće rakete za lansiranje kopnenih napada. Svaka podmornica Jasen može da nosi 32 krstareće rakete koje se nalaze u deset lansirnih cevi. Prve ruske podmornice koje imaju sferni sonar, dugačke su 140 m i imaju deplasman od 14.000 tona.

Podmornice klase Jasen imaju trup izliven od čelika i sisteme automatizacije, eliminišući potrebu za ručnom kontrolom. Posebno dizajniran bezbednosni sistem proverava ispravno funkcionisanje svih osnovnih uređaja.

Podmornice imaju dovoljno prostora za 80 ljudi a pokreće ih nuklearni reaktor četvrte generacije. Imaju životni vek od 30 godina bez potrebe za dopunom goriva. Na kraju, ove podmornice imaju sistem za smanjenje buke koji pokreće reaktor KTP-6.

Svaka podmornica ima procenjene troškove izgradnje od preko milijardu američkih dolara. Jasen klasa drži sedmo mesto na našoj listi 10 najvećih podmornica na svetu.

8 KOMENTARA

  1. Nista novo da su podmornice rasporedjene pred neprijateljskom obalom u svojstvu nuklearnog odvracanja. Isto tako su i americke, britanske, francuske nuklearne podmornice rasporedjene kod Rusije. Standardna taktika hladnog rata, za to se i grade podmornice.

  2. Opasno! Nuklearno oružje je bez zakonje na planeti. Zato su američki današnji političari od ne poverenja u čovečanstvu. Znamo ih od hirošime i nagasakija. DanS toliko toga ima da će nestajati kontinenti ako ludak bez pameti krene Zato SB UN treba da sprovedu sistematski lekarski pregled svih današnjih predsednika država koje poseduju nuklearno oružje dok nije kasno

  3. Rusi,prestanite da zrtvujete svoju mladost,sravnite sve nacističko i donesite neki bolji svet i život na zemlji,koja je željna slobode.

  4. Ајде да мало боље погледамо реалност.
    Са Русијом и осталим славенским земљама већ одавно не владају Славени него латинско англо саксонски плаћеници у облику Хазара, Ашкеназа, Сефарда, као и мањег броја домаћих издајника. Ту спадају и Путин и Зеленски који су, обадвоје такође, Хазари. Њихов задатак је да што више продуже трајање рата, да би погинуло што више Славена. Ето зато су дешавања таква каква јесу, у погледу континуираног рата у Украјини. Натераше словенску браћу да се међусебно мрзе и убијају.
    Џаба ракете, џаба подморнице и све остало када у врху не седе Руси него издајице и хазари.

  5. AMERIMA,NIJE BAŠ SVEJEDNO,DA IM SE RUSKE PODMORNICE SUNČAJU PO ATLANTIKU I PACIFIKU DUŽ OBALA. EM SU NEČUJNE ,EM UBOJITE SA ARSENALOM OD KOJIH SE DIŽE KOSA NA GLAVI.,ŠTO BI SE REKLO ,MOGU DA SRAVNE SVAKI CILJ NA AMERIČKOM KONTINENTU A DA PRITOM NE BUDU OTKRIVENE.,ČUDO TEHNIKE ,VOJ.INŽINJERINGA RF..ARSENAL RAKETA NIJE ZA POTCENJIVANJE.,ŠOK ZA AMERE.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version