Naslovna Novosti Podmornice sa hipersoničnim raketama: najnaprednije ruske Jasen će biti naoružane raketama Cirkon

Podmornice sa hipersoničnim raketama: najnaprednije ruske Jasen će biti naoružane raketama Cirkon

7
podmornica klase jasen
podmornica klase jasen
google news

Ruske visokonapredne podmornice projekta 885M klase Jasen trebalo bi da budu nadograđene hipersoničnim projektilima Cirkon, što predstavlja ogroman korak u pomorskoj tehnologiji i sposobnostima zemlje.

U intervjuu za RIA Novosti, generalni direktor Ujedinjene brodogradnje (USC) Aleksej Rahmanov rekao je da će podmornice na nuklearni pogon tipa Jasen projekta 885 (M) biti opremljene hiperzvučnim raketama Cirkon, sa napori koji su već u toku.

Nuklearne podmornice klase Jasen su naoružane krstarećim raketama Kalibar i Oniks uz torpeda tipa Fizik.

„Odlukom Ministarstva odbrane, ruske višenamenske nuklearne podmornice projekta Jasen-M takođe će biti redovno naoružane raketnim sistemom Cirkon. Rad u ovom pravcu je već u toku“, rekao je Rahmanov.

On je istakao da je prvi ruski brod opremljen raketama Cirkon bila fregata Admiral Flote Sovjetskog Saveza Gorškov, deo projekta 22350.

Testiranje Cirkona 1 januara 2022 godine
Testiranje Cirkona 1 januara 2022 godine

Integracija ovog hipersoničnog raketnog sistema na uzastopne fregate će se vršiti u skladu sa planom ruskog Ministarstva odbrane tokom njihove proizvodnje i faze rada, objasnio je Rahmanov.

Podmornice na nuklearni pogon projekta 885M Jasen-M predstavljaju poboljšanu varijantu projekta 885. Naoružane krstarećim projektilima “Kalibar” i “Oniks”, ove podmornice su svedočanstvo napredne pomorske tehnologije.

Trenutno se ruska mornarica može pohvaliti jednim brodom iz projekta 885 i dva iz serije 885M, dok je napredak izgradnje dodatnih šest unapređenih podmornica „Ash” u različitim fazama.

Cirkon
Cirkon

Podmornice klase Jasen, takođe poznate po svojoj NATO oznaci za izveštavanje kao klasa Severodvinsk, napravljene su da udare na borbene grupe nosača i poseduju sposobnost da neutrališu protivničke podmornice, podmornice i različite tipove brodova sa balističkim projektilima.

Osim toga, varijanta Jasen-M može da pogodi obalne ciljeve kao što su pomorska postrojenja i luke, pokazujući svoju svestranu i zastrašujuću snagu.

U međuvremenu, generalni direktor Ujedinjene brodogradnje (USC) nije otkrio precizan vremenski okvir za postizanje ovog cilja.

Međutim, prethodni izveštaj sugeriše da bi prva podmornica projekta 885M (Jasen-M) naoružana hipersoničnim projektilima Cirkon potencijalno mogla da postane operativna u okviru ruske mornarice do 2026.

Sa takvim hipersoničnim mogućnostima ispaljivanja projektila, ruske podmornice bi predstavljale značajan izazov za američku mornaricu.

Kapacitet podmornica klase Jasen da efikasno gađaju ciljeve na kopnu je stvar značajne zabrinutosti zapadnih vojnih analitičara i zvaničnika, naglašavajući potencijalni uticaj ovih napretka na stratešku ravnotežu između glavnih svetskih pomorskih sila.

Jasen klasa podmornica

Jasen, takođe poznat kao klasa podmornica Graney, dizajnirao je Malakhit Marine Engineering Bureau, a konstruisao Sevmaš, najveći brodograditelj u Rusiji. Prva podmornica ove klase, Severodvinsk, počela je sa radom 2013. Na našoj listi 10 navećih podmornica na svetu, podmornice klase Jasen se nalaze na 7. mestu.

Druge dve, Kazan i Novosibirsk, ušle su u službu 2021. Ove najnovije podmornica sa krstarećim raketama su zasnovane na ranijim dizajnima kao što su klase Akula i Alfa, ali imaju superiorne borbene sposobnosti.

Pet podmornica klase Jasen je u izgradnji i biće porinuto do 2029. godine. Navodi se da ova plovila imaju krstareće rakete za lansiranje kopnenih napada. Svaka podmornica Jasen može da nosi 32 krstareće rakete koje se nalaze u deset lansirnih cevi. Prve ruske podmornice koje imaju sferni sonar, dugačke su 140 m i imaju deplasman od 14.000 tona.

Podmornice klase Jasen imaju trup izliven od čelika i sisteme automatizacije, eliminišući potrebu za ručnom kontrolom. Posebno dizajniran bezbednosni sistem proverava ispravno funkcionisanje svih osnovnih uređaja.

Podmornice imaju dovoljno prostora za 80 ljudi a pokreće ih nuklearni reaktor četvrte generacije. Imaju životni vek od 30 godina bez potrebe za dopunom goriva. Na kraju, ove podmornice imaju sistem za smanjenje buke koji pokreće reaktor KTP-6. Svaka podmornica ima procenjene troškove izgradnje od preko milijardu američkih dolara.

Krasnojarsk klase Jasen-M

Krasnojarsk pokreće nuklearni reaktor četvrte generacije, što je čini prvom podmornicom na svetu sa ovom vrstom reaktora. To je razlog zašto stručnjaci (uključujući i one iz amerike) tvrde da će podmornica biti prilično tiha i jedva primetna.

Reaktor je model KTP-6. Ovaj reaktor karakteriše mnogo lakša cirkulacija vode u odnosu na druge podmornice, što se postiže integracijom primarnog rashladnog toka. Ovaj rashladni tok znači da cirkulacione pumpe [koje su zapravo izvor velike buke] mogu raditi u intervalima. Dakle, kontinuirani rad pumpi nije potreban.

Krasnojarsk se takođe razlikuje od svojih prethodnika po trupu izrađenom iz jednog dela od nisko-magnetnog čelika i sferni sonar [prva ruska podmornica sa takvim sonarom].

Upotreba sfernog sonara naterala je konstruktore da promene dizajn i lokaciju torpednih cevi – one su nagnute, a njihov spoljni otvor nije blizu pramca podmornice, već na krmi.

PROJEKAT 885 JASEN, NAJNOVIJE PODMORNICE
PROJEKAT 885 JASEN, NAJNOVIJE PODMORNICE

Admiral Džejms Fogo, bivši vrhovni komandant američkih pomorskih snaga u Evropi, govorio je o kvalitetima podmornica klase Yasen-M.

Prema njegovim rečima, ova klasa ruskih podmornica u potpuno nečujnom režimu može da dostigne podvodnu brzinu od oko 28 čvorova. „Podmornice klase Yasen su veoma tihe. To je najvažnija stvar u podmorničkom ratu“, rekao je admiral za emisiju 60 minuta na CBSu.

7 KOMENTARA

  1. Тата, волео бих да и наша земља има овакве атомске подморнице са хиперсоничним ракетама,као што има Русија! – И,НАТО би волео, сине!
    П.С.- Кад су пацови напустили НАТО
    подморницу која тоне – подморница је престала да тоне!

  2. Тата , волео бих да и наша земља има овакве атомске подморнице са хиперсоничним ракетама , као што има Русија! – И,НАТО би волео,сине!
    П.С.-Кад су пацови напустили НАТО
    подморницу која тоне – подморница
    је престала да тоне !

  3. Sto se tice lazi zapadnjaci su instruktori lazi kroza svu istoriju bili na celu sa vatikanom i smutljivim masonskim papama njihovim.

  4. Rusi su legende sve moguci Bog da ih cuva i presveta djeva Bogorodica nepobediva Vojvotkinja Gospodnja da ih uvijek vodi i predvodi i da im polozi sve neprijatelje za podnozje noga njihovih i sada i uvijek i u vjekove vjekova Amin.

  5. Kako je zapisano u sveto pismo ,, mudrost ovaga sveta Ludost kod Boga ! Svece to Gospod unistiti jednog dana Nebeskom vatrom …! Citajte sveto pismo pozdrav

  6. Pa rusi svakako lazu dok zinu,pricaju o armati feset godina jos je nisu zavrsili kad je zavrse biti ce beznacajan tenk jer amerika ide dalje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version