NaslovnaNovostiGolani brigada IDF preuzela kontrolu nad parlamentom Gaze; U toku podvodne operacije...

Golani brigada IDF preuzela kontrolu nad parlamentom Gaze; U toku podvodne operacije elitnog tima YALTAM

Golani brigada IDF-a je 13. novembra preuzela kontrolu nad zgradom parlamenta Gaze u gradu Gazi. To su nam potvrdili i snimci sa tog područja.

Zgrada Palestinskog zakonodavnog veća u Gazi služila je poslanicima Hamasa otkako je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze nakon izbora 2007. godine.

Ranije su Izraelske odbrambene snage saopštile da je palestinska grupa navodno izgubila kontrolu nad pojasom Gaze. IDF je saopštila da je njihov načelnik štaba general-pukovnik Herci Halevi odobrio akcione planove za zaštitu izraelskih teritorija i dao instrukcije Severnoj komandi da održava visok nivo spremnosti.

Međutim, izvori Hamasa nisu potvrdili izraelske tvrdnje. Uveče 13. novembra, vojni portparol Hamasa je tvrdio da izraelsko rukovodstvo može samo da sanja o brisanju Hamasa. Militanti su navodno napali 20 izraelskih vozila samo u poslednjih 48 sati.

Portparol Hamasa je dodao da je Hamas pristao da oslobodi 100 zatvorenika u zamenu za petodnevni prekid vatre. Izrael je to odbio. Zauzvrat, Katar je pokušao da posreduje u oslobađanju žena i dece iz izraelskih zatvora u zamenu za izraelske žene i decu u Gazi. Pregovori tek treba da donesu rezultate.

merkava u gazi
merkava u gazi

Nastavljaju se razorni vazdušni napadi širom Pojasa Gaze. Sukobi su u toku na ulicama. Izraelska vojska je tvrdila da je izvela preko 200 operacija spasavanja ranjenih vojnika iz Gaze.

Elitni ronilački tim YALTAM pronašao oružje Hamasa

Elitni ronilački tim izraelske mornarice otkrio je desetine vatrenog oružja i druge borbene opreme dok je pregledao obalu pojasa Gaze. Između ostalog, radilo se o improvizovanim eksplozivnim napravama i municiji, citira izraelsku vojsku Jerusalim Post.

Ronioci iz elitne jedinice izraelske mornarice, poznate pod akronimom IALTAM, potvrdili su sve svoje nalaze i deaktivirali eksploziv. Među njima je bila i RPG protivtenkovska raketa, piše JP.

Verovalo se da oružje i oprema pripadaju teroristima Hamasa, koje su ubile izraelske snage 7. oktobra kada su pokušale da se infiltriraju u južni Izrael preko Sredozemnog mora. Tada je na desetine terorista ubijeno u borbama na obali, između ostalih lokacija i na plaži Zikim. Od tada su ronioci Hamasa nekoliko puta pokušavali da prodru na izraelske plaže.

Izraelski ronioci pronašli su skladište Hamasovog oružja na morskom dnu kod Gaze

Elitni ronilački tim YALTAM pronašao oružje Hamasa

Većina detalja operacija specijalne jedinice YALTAM izraelske mornarice je tajna. Međutim, poznato je da grupa od stotinu ljudi ima zadatak da neutrališe eksploziv u blizini izraelskih plaža. Njeni članovi su takođe sposobni da upravljaju naprednom pomorskom tehnologijom.

Jedinica YALTAM je osnovana 1963. godine i na početku svog postojanja delovala je pod koordinacijom drugih elitnih jedinica, kao specijalna pomorska jedinica Šajetet 13. Uglavnom je obavljala zadatke diverzantske jedinice.

Izrael saopštava da Hamas „beži“ iz Gaze

Izrael je u ponedeljak saopštio da je Hamas “izgubio kontrolu u Gazi”, piše Rojters, a njegovi borci “beže na jug” teritorije, rekao je u ponedeljak izraelski ministar odbrane Joav Galan u video poruci emitovanoj na nekoliko televizijskih kanala.

Palestinski pokret, koji su Izrael, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija proglasili terorističkom organizacijom, još nije reagovao na ove izjave. Kopnene borbe u Gazi između terorista Hamasa i izraelskih vojnika traju već danima.

Izrael neprekidno bombarduje pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra na njegovu teritoriju i od 27. oktobra sprovodi kopnenu operaciju za „uništenje“ islamističkog pokreta.

Al Džazira: 88 tenkova Merkava nestalo tokom rata između Izraela i Hamasa

TV kanal Al Jazeera izveštava o značajnom smanjenju broja izraelskih oklopnih vozila u Pojasu Gaze. Prema satelitskim snimcima, ukupan broj tenkova i drugih oklopnih vozila smanjen je sa 383 na 295 jedinica.

Za sada nema tačnih informacija o razlozima smanjenja broja oklopnih vozila. Postoji pretpostavka da je deo opreme uništen tokom neprijateljstava. Takođe je moguće da su neke jedinice povučene iz enklave, ali to je malo verovatno.

Ovo smanjenje broja oklopnih vozila moglo bi imati ograničen uticaj na aktuelnu vojnu situaciju u regionu, jer oklopna vozila igraju važnu ulogu u vojnim operacijama ove vrste. Nejasno je da li će ova promena uticati na strategiju i taktiku borbenih dejstava u Pojasu Gaze.

1 KOMENTAR

  1. Au zgrade parlamenta! Izgleda kao seoska mesna zajednica. Ovi Izraelci se stvarno iživljavaju nad tim palestinskim narodom. Zar su zaboravili šta su im Švabe radile?! Oni postaju još gori od Švaba…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave