NaslovnaNovostiRuski PVO sistem S-400 je ne vidi? U Nemačkoj se razvija modernizovana...

Ruski PVO sistem S-400 je ne vidi? U Nemačkoj se razvija modernizovana krstareća raketa Taurus

Krstareća raketa Taurus, koju su krajem 1990-ih razvila nemačka kompanija MBDA Deutschland i švedski Saab Dynamics AB, na Zapadu se smatra jednim od najefikasnijih oružja za lansiranje iz vazduha.

U službi je nemačkog Tornada, F/A-18 španskog vazduhoplovstva i F-15K Slam Eagle iz Južne Koreje.

Imamo najtežu bojevu glavu među zapadnim sistemima u istoj kategoriji, a imamo i visok potisak, koji obezbeđuje maksimalnu manevarsku sposobnost u završnoj fazi napada, kaže proizvođač TAURUS systems GmbH.

Kako je navedeno u EDR Magazinu, sa lansirnom težinom od oko 1400 kg, Taurus je opremljen dvostepenom prodornom bojevom glavom težine 480 kg sa multi-modnim osiguračem. Ovo omogućava raketi da pogodi zgradu ili podzemnu lokaciju odozgo, pri čemu glavna bojeva glava detonira na predviđenom nivou strukture, koja je odabrana prema obaveštajnim informacijama.

Turboventilatorski pogonski sistem ima maksimalnu brzinu od 0,95 maha i domet veći od 500 km, pri čemu je najveći deo leta iznad zemlje.

Leteći na visini manjoj od 50 metara od zemlje, kada se jednom nađe na neprijateljskoj teritoriji, ruski protivvazdušni sistem S-400 ne može da primeti Taurus, između ostalog i zbog stelt dizajna, tvrdi proizvođač.

Bundesver je kupio oko 600 ovih projektila. Pre dve godine, 300 Taurus raketa je remontovano za nemački Luftvafe. Radovi su, posebno, uticali na motor, punjenje je zamenjeno, a urađena su i manja poboljšanja navigacionog sistema.

S-400 Trijumf u lenjingradskoj oblasti
S-400 Trijumf lanser u lenjingradskoj oblasti

Kako proizvođač objašnjava, procenjeno vreme potrebno za obnavljanje proizvodnje raketa je više od godinu dana. S tim u vezi, kompanija se nada unapred ugovorima i istovremeno razvija modernizovanu verziju Taurusa.

Prema proizvođaču, promena ugla zamaha krila može dovesti do povećanja dometa za 10%. Još jedna ključna oblast je navigacioni sistem, koji će koristiti algoritme zasnovane na veštačkoj inteligenciji. Biće dodat dvosmerni link za prenos podataka, satelitskim linkom, koji će omogućiti reprogramiranje misije tokom leta.

Stari Taurus ukratko

Krstareće rakete vazduh-zemlja Taurus imaju domet od preko 500 kilometara i po izgledu su slične raketama Storm Shadow/Scalp, koje razvija isti proizvođač – MBDA.

Raketa vazduh-zemlja Taurus je oružje visoke preciznosti koje bi moglo da se elektronski integriše u ukrajinske avione Su-24 (koje su ukrajinske vazduhoplovne snage već modifikovale tako da lansiraju i rakete Storm Shadow).

Ova raketa ima sposobnost izbegavanja protivvazdušne odbrane protivnika i koristi sistem za navigaciju po terenu kako bi pronašla i uništila cilj. Osim toga, TAURUS KEPD 350 može nositi različite vrste bojevih glava, uključujući visoko eksplozivne ili bunker-buster varijante, u zavisnosti od specifičnih operativnih zahteva.

Taurus dobija na visini leta tek u poslednjoj fazi, a zatim se spušta na metu pod strmim uglom.

Tandem bojeva glava od 481 kilogram omogućava joj da prodre čak i u jako utvrđene bunkere: pri udaru, prva bojeva glava stvara proboj kroz koji će prodreti drugo eksplozivno punjenje. Senzori omogućavaju da projektil prodre kroz nekoliko spratova bunkera sve dok se ne aktivira druga detonacija.

po uzoru na britance nemacki poslanik trazi slanje krstarece rakete taurus dometa 500 km ukrajini
Taurus dometa 500 km

Pored toga, Taurus kao senzor koristi pasivni infracrveni tragač, što dodatno povećava verovatnoću preživljavanja. Samo navigacioni radarski visinomer emituje slabo zračenje, kažu zvaničnici kompanije Taurus Sistems GmbH (zajedničko preduzeće između nemačke kompanije MBDA, koja poseduje 67 odsto i šveđanskog Saab Dinamics AB sa 33 odsto).

Taurus se u suštini oslanja na tri navigaciona senzora. Pored GPS-a, to je navigacija zasnovana na terenu i navigacija zasnovana na slikama.

50 KOMENTARA

  1. nije mi jasno zasto ste se vi crnogorci uneredili na crnogorsko rusko prijateljstvo od davnina.Pa zar kralj Nikola nije udao dvije kceri na carski dvor Romanova, to prijateljstvo su stari crnogorci, koji su bili ljudi i vitezi, dok vam naj Mile ukoceni kao da je progutao pendrek nije isprao mozak cijenili. Naravno, nije svima.Eeeee sta uciniste od srpske Sparte, majko moja.

  2. Čuj, Srbi na Kosovu se izjašnjavaju kao Crnogorci. Ne čudim se. Nije lako Srbin biti, pogotovo ne na Kosovu. Crnogorci im priznali državu. Neće ih oprati nikoja voda.

    • @Banco ne majstore grdno grijesis Srbi na Kosovu se izjasnjavaju ka Srbi! Na Kosovu zivi oko 120 000 pravoslavaca a to su Srbi i Crnogorci, a Crnogoraca ima oko 15 000 na Kosovu.

      • Pa ti si rekao da se izjašnjavaju kao Crnogorci.
        Iako, za mene je i dalje Crnogorac Srbin, isto kao što sam i ja Ličanin Srbin. Ali ti ako to nećeš, ja ti to ne mogu silom nametnuti. Budi i ustaša ako hoćeš. Nije danas Srbin lako biti, ali lakše je biti Crnogorac, sasvim je razumno što tako sada izabiraš. Za mene svaki koji kaže da je Crnogorac a nije Srbin – časti u njega nema!

        • @Banco ti i sto procitas pogresno shvatis! Dje sam reka da se Srbi izjasnjavaju ka Crnogorci? To nidje nikad nijesam reka! Pazljivo procitaj sve moje postove pa ces valjda shvatiti sto sam tacno reka?! Ja sam pre neki dan reka da idem cesto na Kosovo u posetu rodjacima koji su Crnogorci, jer imam bracu koja zive u selu Osojane u Metohiji, i imam rodjake u Lapljem selu blizu Gracanice. Na Kosovu zive i Srbi i Crnogorci. Posle balkanskih ratova nekoliko hiljada crnogorskih vojnika je ostalo da zivi na Kosovu, a i kralj Nikola je naselio mnogo Crnogoraca u Metohiju! U prvom i drugo balkanskom ratu je Crna Gora povratila Skadar i osvojila Pec i Djakovicu, a srpska vojska je oslobodila ostatak Kosova i Metohije! Ja sam reka da trenutno sada na Kosovu zivi ukupno oko 120 000 pravoslavaca, a od tog broja oko 105000 Srba i jos 15000 Crnogoraca! Valjda si sad razumio? Nauci malo bolje istoriju, nemoj samo onu istoriju koju pise Srpska Akademija Nauka! Vazda je od svog osnivanja Crne Gore pa sve do danas u Crnoj Gori su vazda zivjeli i Srbi i Crnogorci! Crnogorci u Crnoj Gori su potomci Srba-Dukljana to su starosedeoci koji su zivjeli po planinama i nijesu dosli iz Evro-Azije ka vecina Srba. Ti Crnogorci starosedeoci su zivjeli u plemenima, ka sto i dan danas zivimo u plemenaima, a Srbi nikad nijesu imali plemena i to je bitna razlika! UPAMTI SAD PRAVU ISTINU DA OD SAMOG POSTOJANJA CRNE GORE, UVJEK SU NA TOM PODRUCJU CRNE GORE ZIVJELI I SRBI I CRNOGORCI, A NE SAMO SRBI KAKO SU VAS SLAGALI! Ti ako gledas Pink i Hepi pa tamo oni nazovi strucnjaci pricaju da je cio Balkan sve Srbi! Pusti te price tamo mnogo lazu!

          • @Banco Crnogorci su starosedeoci na podrucju Crne Gore, to su Crnogorci koji su vazda zivjeli i zive na svojim planinama i obali Jadranskog mora! Mi smo plemenski narod i dan danas zivimo u plemenima i nijesmo dosli iz Evro-Azije ka sto je dosla ogromna vecina Srba! Ogromna razlika izmedju Crnogoraca i Srba je sto vi nikada nijeste imali plemena! Teritorija danasnje Crne Gore se nekad zvala DUKLJA a glavni grad je bio SKADAR, pa odatle je nastao naziv Srbi-Dukljani!

          • Sve što treba da znate je da će Srbija izaći na more ili preko Grčke ili na Neum.
            A vi se Srbi koji živite na teritoriji Crne Gore zamlaćujte se i dalje.
            Premijer vam je bio Albanac, a danas vam je CIA plaćenik.
            Sve je u redu.
            Moji sunarodnici Srbi u republici Crnoj Gori su decenijama imali Mila Đukanovića za predsednika posledično nameštenim izborima, čovek koje je boss Albanske mafije u CG i CIA plaćenik.
            Sećate li se kada je Milo išao u Ameriku da traži dozvolu da bude doživotni predsednik CG?
            Isto kao što su Josipu Brozu dali?
            Long story short, Srbi i Crnogorci su dve nacije ali su JEDAN NAROD!

          • Pokušajte dragi moji Crnogorci da zamislite tu strahotu za Divljake sa razvijenog Zapada da mi imamo jednu slobodnu Srbiju i jednu Crnu Goru u terorističkoj NATO organizaciji.
            Pa mi bismo taj usrani NATO razjebali k’o ništa… : )

          • Pri tom, treba nešto da razumete dragi moji Crnogorci.
            Teroristička NATO organizacija nije imala nikakvog strateškog interesa da Crnu Goru primi u NATO.
            Za to već imaju ustaše i kozojebce.
            Jedini, ali JEDINI razlog zašto je vojno beznačajna Crna Gora primljena u terorističku NATO organizaciju jeste zato što se graniči sa Srbijom.
            Ništa drugo.

          • Da ste vi Crnogorci pametni, kao što očigledno niste, da pošaljete hiljade vojnika u okviru NATO da brane vaše sunarodnike na Kosmetu…

  3. Naravno da su krstareće rakete koje prate konfiguraciju terena teže za otkrivanje bilo kojeg zemaljskog radarskog sistema, ali… “Pa da počnemo” kako kaže YT Bokiša 69! Raketu može da otkrije lovac Su-35S, lovac bombarder Su-35S/30SM, presretač MiG-31BM, a najviše se koriste Avaksi u te svrhe, odnosno Iljušin Il-76 M-50A! Svi gore navedeni avioni, sem M-50A su u stanju, nakon otkrivanja (detektovanja sopstvenim radarima) i da je presretnu i obore. U zadnjoj fazi leta, krstareći projektil mora da se podigne kako bi izvršio napad na metu. U tom momentu je registrovana i od svih zemaljskih radara, kako osmatračkih, tako i onih za navođenje PVO rakete na cilj. Kako Nemci tvrde, da je nevidljiva za S-400, to su pretpostavke da je u tom momentu prešla minimalni domet S-400 sistema, koji ne može da dejstvuje po njoj!? Ukoliko uzmemo njihove pretpostavke kao tačne, krstareća raketa u uspinjanju i obrušavanju na cilj, postaje idealna meta za “končanice” PVO sistema srednjeg i kratkog dometa, tipa Buk-M2/3, Tor-M2, Pancir S1M (nisam siguran koliko su ove oznake modernizacije PVO sistema tačne, ali suština je ista). Zato se PVO sistemi postavljaju slojevito i integrišu se, radi bržeg, boljeg i preciznijeg reagovanja. Želim reći, da zapad kao da i dalje, nakon 60 godina ratovanja sa stostruko slabijim protivnicima, nije svestan da trenutno ratuje sa Rusijom, koja će da, izgubiti kapitalni PVO sistem tu i tamo, ali od strane FPV (kako god) dronova sa artiljerijskom granatom u čeljustima svog trupa i/ili neke slične neočekivane improvizacije!

    • Gledali smo kako ukrajinske krstarece rakete buse brod i podmornicu u Sevastopolju, kako ruse komandnu zgradu ruske mornarice u Sevastopolju, ruski ratni brod u luci na jugoistoku Krima itd. Gdje je ta mocna, slojevita ruska PVO?

        • @Banco pa kad je vas Bog Putin glup ka turski ku..c pa naseo na Englesko-americku zamku. I sad ce oni ratovati sa Rusima do zadnjeg Ukrajinca, a oni nece ni nogom krociti u Ukrajinu

  4. Neko govedo ,koje smatra da je novinar, kaže da raketa većim delom leta od 500 km, leti iznad zamlje!? Bravo genije,dosad su letele pod zemljom !

  5. Citajuci odje komentare koji pisu rusofili sve mislim da su Rusi blizu Varsave a za par dana eto Rusa u Berlinu. Sto ucini Pink, Hepi i ruska propaganda od vecine Srba pa to je cudo nevidjeno! Vise Srbi u Srbiji vjeruju u pobedu Rusije u Ukrajini no sami Rusi

    • Pravo je čudo stvarno, rusi nikad nisu bili u berlinu na nemackim tenkovima, stvarno ne znam odakle happy tvu i ostalima to… prvo si trebao da pratis situaciju pre rata, kako se rusija razvijala, sta ima , a sta nema, a sta , mislimo da nema i tako dalje, pa onda kako su ukrajinci divni ubijali decu i civile citavih 7 godina ma prava sitnica… uostalom ovu zimu pazljivo posmatraj jer ja mislim da ce biti za pamcenje i mislim da ce se zapad dvaput razmiliti sledeci put kada bude pokusao nesto slicno.( pa vidis da sad ni na kosovu ne sme zapad kao ranije mora malo da povuce rucnu).. Pa zaboravljas, (kako je dobro sto ljudi slabo pamte ovde) sta je amerika sa nama radila pocev od krajine ,rep. Srpske pa sve do kosova.. kad se malo vise udubis sve je isto samo varijacija na temu (samo su ukrajinci pre rata pobili dece i civila ko zna kolko , tu su bogami napravili razliku i naljutili svoju bracu ruse)… pa i ti si nekad bio srbin, sad ko zna sta si ali ok sta god da si..
      I prosto neverovatno sta procita covek sve, kakvih sve profila ima i kako ljudi misle ovo postaje opasno..
      Ja na primer ne volim Ruse, ali posmatram stvari realno.. Ukrajince su gledali kao svoj narod, nas nisu jer i nismo.. Ali mozda bih ja pre u svoje dvoriste pogledao pa onda u tudje..

      • @Neutralac JA SAM MAJSTORE VAZDA BIO CRNOGORAC I UVJEK CU BITI CRNOGORAC! A NEKADA SAM BIO “SRBIN DUKLJANIN” A NE “SRBIN”! A ti vjerujes da ce opet Rusi na tenkovima biti u Berlinu?🤣🤣🤣! Znaci stvarno ne znam da li treba da ti odgovaram na poruku ako stvarno vjerujes da ce Rusi opet zauzeti Berlin?! To sto ti tumacis pocetak rata u Ukrajini na svoj nacin ja tumacim na svoj, i tu ne mozemo da se dogovorimo. Da Ukrajinci 7 godina ubijali Ruse u Ukrajini a Vagner 7 godina delio cokolade Ukrajincima u Ukrajini! Ti pratis ono sto ti serviraju Pink i Hepi ali dobro vjeruj u to! MENE ISKRENO MNOGO ZABOLE I ZA RUSE I ZA UKRAJINCE, NO KA NORMALAN COVJEK NAVIJAM DA TAJ RAT STANE DA NE GINE NEDUZAN NAROD! A ZA PUTINA KOJI NOSI STIKLE JER IMA KOMPLEKS STO JE MALI PATULJAK, I ZA ZELENSKOG I ZA USA I ZA EU ME MNOGO I TO BAS MNOGO ZABOLE KU..C! I OVIM JE MOJ RAZGOVOR SA TOBOM PO TOM PITANJU ZAVRSEN, NECU TI VISE ODGOVARATI

        • Ćut jado. Priznali ste Kosovo i išli na proslavu Oluje. U zdravog razuma ne može to čast da podnese. Pravdajte vi to u svojim glavama kako hoćete, ali vašeg (više našeg) Njegoša niste slušali… “Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka.”
          I sad lepo kad nisi više Srbin Dukljanin, idi tamo kod svoje nove braće s kojima slaviš Oluju, i čitaj njihove sajtove. Vozi!

          • @Banco priznao je Milo Kosovo da bi usao u NATO, a narod se po tom pitanju nije pitao uopste! Ali ne sekiraj se ti za Kosovo jer cete ga i vi priznati! Srpski politicari bi prodali rodjenu majku za tepsiju ribe a ne Kosovo! A kako se vi to sekirate za Kosovo kad Srbe s Kosova nazivate “Siptarima” pa ih vrijedjate da su dolje sve prodali i da ne nabrajam dalje

    • Koliko cebadi i jastuka vam poslao poslodavac NATO kad je Milojica zakukao sa pocetka korone? Ovoliko ! CEO -kontigent, mada su ponudili popust za prevoz, tj vazelin

  6. .ebem i tebe i Ruse. To su Srbi koji vise vole Rusiju od Srbije. Srbija je Evropa i tu joj je mesto, a kome ne odgovara, pravac Azija.

    • Ebala te Srbija kad ni arapi nece da saradjuju sa nama nego beze i oni, a ovi debili pricaju da nam je flota i aedrom najaci u regionu, da nema Rusa da ih deru za karte odavno bi ga zatvorili.

    • @Milos pravo u centar! Cesto idem u Novi Sad i sam se ne mogu nacuditi da postoje mnogi Srbi sa kojima sam razgovarao da vise vole neku azijsku zemlju-Rusiju no svoju prelepu Srbiju, e kukala nam majka! Svaka cast Srbima na Kosovu posto cesto idem dolje u posjeti rodjacima u Osojanu u Metohiji i rodjacima u Lapljem selu blizu Gracanice i mogu vam rec da sam imao prilike da razgovaram sa mnogim Srbima dolje i da su oni svjesni da su Rusi fukare koji su ih izdali jer su pobegli ka najvece kurve sa Kosova, i uopste ne vole Ruse jer su se uvjerili koja je to gamad! A posebno mi je drago sto moji rodjaci na Kosovu koji se izjasnjavaju ka CRNOGORCI imaju isto misljenje ka Srbi na Kosovu o Rusima

        • @Milica svaka cast na pitanju draga Milice. Sto ce jadni Srbi dolje da rade, vjeruj mi uopste im nije lako! Stalno strepe da li ce ih ono govno Kurti uhapsiti i baciti u tamnicu za izmisljeni ratni zlocin, srpska deca zive u Geto-u i to je jadno i tuzno! Po par sati dnevno nemaju struje! Tesko tesko zive u svakom pogledu. A odgovor na tvoje pitanje je da SU SRBI TOGA SVJESNI DA I TO MOZE DA SE DESI, ZA SADA IH NIJE PUSTIO NIZ VODU ALI SE NECE IZNENADITI AKO SE TO I DESI! VJERUJTE LJUDI CESTO IDEM DOLJE, IDEM PRIVATNO U POSJETI KOD RODJAKA, I SAMO VAM MOGU REC DA SU SRPSKE ENKLAVE NA KOSOVU PRAVA PALESTINA U EVROPI! TUZNO I JADNO!

          • @Milica nije ih pustio niz vodu u smislu da ih nije jos priznao, i da za sada jos to nije uradio! Jer sve dok Srbija ne dozvoli Siptarima stolicu u UN i dok ih i sama Srbija ne prizna oni nikad nece biti suverena drzava! Sve dok su Ameri dolje oni ce se kurciti i hapsiti Srbe, no cu pitati tu siptarsku gamad u koju rupu ce pobjeci kad Ameri odu s Kosova? Ili sto ce se desiti ako se neki novi pametni srpski politicari okrenu ka Americi i EU pa postane Srbija americki prijatelj, sto cemo tada kad Amerika da zeleno svetlo Srbiji da vrati svoju pokrajinu! Nista nije nemoguce, ali sve dok se vasi politicari drze Rusije onda necete vratiti ni Kosovo a ni Republiku Srpsku i to je surova istina! Pa te fukare Rusi su vec bili na Kosovu pa pobegli ka prave kurve, a vecina Srba prizeljkuje da im ti isti Rusi vrate Kosovo

    • Evrounijati i ostali autošovinisti da se spremaju lagano za put na zapad,i da ne zaborave četke da ponesu da imaju čime da im ribaju klozete!Što se tiče toga gde je mesto Srbiji,ona je tamo gde je bila davno pre nego što je izmišljena Evropa i biće tu davno pošto Evropa nestane!

    • Napusi se kurca i ti i Evropa,mamu ti jebem ti usti Evroplhani subnas gazuli vise puta i odgovorni za smrt Srba vise nego priroda,govedo udi se oripni u stalu pa muci,da ti je mjesto u Evropi davno bi u njoj bio ne bi te trezžtirsli ko govedo…

  7. Ово је јако опасно оружје, поготову кад се додатно усаврхши! Ово треба имати на уму!
    А од празног јуначења преко коментара нема ништа; има у ствари висше штете. Ваљда ће Руси наћи одговор и на ово! Мораће!

  8. S-400 je sistem koji ne pokriva nisko leteće objekte. Koliko sam shvatio raketa leti na 60m.
    To obaraju drugi sistemi protivazdišne odbrane.

    • S400 obara rakete u hemisferi iz zajebancije, ali pola raketa sada zbog toga leti na pedesetak metara, zato Rusi dizu pvo na gondole i brda

  9. Izazvali su dva svetska rata. Pa sad im dajte nek razvijaju rakete, tenkove… Doduše, razvili su oni i Leoparda, a oni preko Abramsa, ali nešto se to pokazalo mršavo. A opet i onaj “nevidljivi” je bio razvijen, pa se strmekn’o. A, daaa…! Nisu nam kauboji na vreme javili da je nevidljiv.

    • Ja mislim da su se Rusi sad usr..i… Hoće švabe da budu prvi polupani? Malo im je bilo pa hoće još?! Evo i ja sam dobio temperaturu od ove vesti… Stvarno su glupi i to i sad potvrđuju kad im nije dovoljna škola bila prvi i drugi sv. rat. I Američko čudo tehnologije je bilo “ne vidljivo” pa smo ga mi svalili u oranje sa Nevom iz šezdesetih godina a Rusi nemaju čime ovu glupost sa naj naprednijom vojnom tehnologijom na svetu…! Pa neka probaju pa da vide kako će proći! Stvarno budale vode ovaj zapad tako da ne sumnjam u njihovu glupost a evo došlo je vreme da ih Rusi ne resetuju nego ugase jer nemaju mere i granice a ništa nisu naučili do sad. Pa životinje mogu da nauče svašta a oni vidim ništa.

  10. 😂🤣😂 Нема те ракете, или авиона које ми Руси не видимо! Шаљите! 🤣😂🤣

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave