NaslovnaNovostiLider Hezbolaha tvrdi da su upotrebili balističku raketu Burkan protiv Izraela

Lider Hezbolaha tvrdi da su upotrebili balističku raketu Burkan protiv Izraela

Šef Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je u subotu da je njegova oružana grupa poslednjih dana upotrebila nove vrste oružja i pogodila nove ciljeve u Izraelu i obećao da će južni front protiv njegovog neprijatelja ostati aktivan, piše Rojters.

Nasralah je u subotu rekao da su operacije Hezbolaha pojačane na frontu sa Izraelom. „Došlo je do kvantitativnog poboljšanja broja operacija, veličine i broja ciljeva, kao i povećanja vrste naoružanja“, rekao je on.

voda hezbolaha hasan nasralah
voda hezbolaha hasan nasralah

On je rekao da je Hezbolah koristio projektil poznat kao Burkan, tvrdeći da je nosivost eksploziva bila između 300 i 500 kilograma, i potvrdio da je grupa prvi put koristila naoružane dronove. Burkan je balistička raketa kratkog dometa iranskog dizajna porodice Skad.

Sa druge strane, Izraelske odbrambene snage (IDF) rekle su stanovnicima severnog pojasa Gaze da će u subotu na nekoliko sati obezbediti dva koridora za bezbednu evakuaciju koji vode ka jugu.

„Vojne aktivnosti“ će biti zaustavljene između 10 i 14 časova u „humanitarne svrhe“, saopštila je vojska na društvenoj mreži X. Vojska je dodala da će napraviti “taktičku” obustavu vojnih aktivnosti na nekoliko sati u izbegličkom kampu Džabalija kako bi se omogućilo civilima da pobegnu i tamo.

„Radi vaše bezbednosti, pridružite se stotinama hiljada stanovnika koji su se poslednjih dana preselili na jug“, napisao je portparol vojske na arapskom na mreži X nekada Twitter-u.

Stanovnicima je dozvoljeno korišćenje priobalnog puta od Sredozemnog mora i onog koji prolazi kroz centar teritorije.

Podsetimo, ovo verovatno nije prvi put da je raketa Burkan korišćena u napadu Hezbolaha na Izrael. Prema brojnim izvorima, Hezbolah je prvi put gađao raketom Burkan izraelsku vojnu bazu 4.11.2023 godine. I ranije je bilo izveštaja da borci Hezbolaha i snage sirijske vlade koriste rakete „Burkan“ da unište svoja neprijateljska uporišta u Siriji.

Raketa „Burkan“ je čini se zasnovana na iranskoj raketi 333mm Falah-2.

Pored toga, tokom napada su verovatno korišćene i rakete tipa 63-2/Fadjr-1 kalibra 107 mm i rakete 122 mm 9M22U/Araš.

Raketa “Burkan” koju je i danas lansirao Hezbolah jedna je od raketa koje od nedavno poseduje libanska oružana grupa. Raketa „Burkan“, je sposobna da pogodi ciljeve udaljene do 5 km, razvijena je tokom sukoba u Siriji i dizajnirana je za dejstvovanje na blizinu.

Raketa grubog dizajna pogodna je za udaranje u gusto naseljena područja. Veruje se da Hezbolah koristi raketu „Burkan“ u dve svrhe: bombardovanje civilnih područja i izraelskih vojnih baza u blizini granice između Izraela i Libana. 

Veruje se da Hezbolah koristi raketu „Burkan“ u dve svrhe: bombardovanje civilnih područja i izraelskih vojnih baza u blizini granice između Izraela i Libana.

Makron se iznenada probudio i poziva Izrael da “okonča” bombardovanje u Gazi

Francuski predsednik Emanuel Makron je u intervjuu za Bi-Bi-Si objavljen u petak uveče “pozvao Izrael da okonča” bombaške napade u kojima se ubijaju civili u Gazi.

„Mi patimo sa Izraelom i razumemo njihovu želju da se otarase terorizma. Ali „danas se zapravo bombarduju civili. Mala deca, žene i starci ginu pod bombama“. Ne postoji „nema opravdanja“ i „nema legitimiteta za to. Zato tražimo od Izraela da prestane“, naglasio je on.

Odgovarajući na pitanje o mogućem kršenju međunarodnog prava Izraela, Makron je naglasio da on „nije sudija“ već „predsednik države“.

Takođe je rekao da je zabrinut da bi “svestrano bombardovanje” Gaze moglo da podstakne “želju za osvetom” u regionu.

Izraelska vojska kaže da je 11 vojnih položaja Hamasa u Gazi sada pod njihovom kontrolom

Izraelska vojska saopštila je da sada kontroliše 11 vojnih pozicija Hamasa u Pojasu Gaze. U saopštenju se navodi da su izraelske snage uništile vozilo napunjeno eksplozivom koje je bilo parkirano u blizini područja koje koriste izraelski vojnici. Uništen je i tunel koji su koristili militanti.

Izraelska vojska je takođe saopštila da su pomorske snage napale vojne ciljeve unutar izbegličkog kampa Al Šati, koji se nalazi na severnoj obali grada Gaze.

ID gađao raketne bacače Hezbolaha

Avion ID pogodio je lanser iz kojeg su lansirani projektili oblast Margaliot na severu Izraela, saopštila je IDF u subotu popodne.

Sinoć je i identifikovana minobacačka vatra iz Libana na položaje ID i vojnike u pograničnom području, piše JPost.

Vanredni samit koji je sazvala Arapska liga na zahtev Palestinaca i Saudijske Arabije radi razgovora o ratu u Gazi, održao se juče, u subotu u saudijskoj prestonici Rijadu.

IzvorAP

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave