NaslovnaNovostiMuslimanske zemlje istovremeno održale dva vanredna samita o situaciji u Pojasu Gaze

Muslimanske zemlje istovremeno održale dva vanredna samita o situaciji u Pojasu Gaze

U glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, 11. novembra otvorena su dva vanredna samita uz učešće lidera Organizacije islamske saradnje (OIC) i Lige arapskih država (LAS) radi izrade zajedničkog stava za okončanje krvoproliće u pojasu Gaze.

Tokom diskusije, prvi put posle 10 godina, sastali su se čak i predsednici Turske i Sirije Redžep Tajip Erdogan i Bašar Hafez al Asad.

Povodom situacije u Pojasu Gaze, Erdogan je tokom svog govora rekao da je sada glavni zadatak da se stvori prekid vatre i neprekidna dostava humanitarne pomoći u polueksklavu palestinskih vlasti.

Štaviše, neophodno je postići ne kratak prekid neprijateljstava, već trajni prekid vatre. On je istakao da smatra sramotnim inicijative koje su izneli neki za prekid vatre na četiri sata.

Sramota je da zapadne zemlje, koje uvek govore o ljudskim pravima i slobodama, ćute pred ubistvima Palestinaca koja su u toku, zaključio je Erdogan.

Zauzvrat, katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani skrenuo je pažnju na činjenicu da u 21. veku postoje napadi na medicinske ustanove.

Zahtevamo da UN pošalju međunarodni tim da istraži izraelske napade na bolnice u Pojasu Gaze. Međunarodni sistem se ruši, dozvoljavajući bombardovanje bolnica i stambenih zona izbegličkih kampova u Palestini. Pitamo dokle će Izrael biti iznad zakona i međunarodnog prava?, rekao je katarski emir.

Jordanski kralj Abdulah Drugi predložio je stvaranje međunarodne koalicije kako bi se postigao prekid vatre, sprečilo raseljavanje stanovništva iz pojasa Gaze i započeo ozbiljan pregovarački proces. Pozvao je na hitan prekid nehumanog rata, jer bi u suprotnom mogao doći do sukoba u regionu, čije bi posledice uticale na stabilnost i bezbednost cele planete.

Svet mora da osudi izraelsku agresiju u Gazi kao ratni zločin. Ne možemo ćutati o katastrofalnim uslovima sa kojima se suočavaju bespomoćni stanovnici Gaze i zahtevati brzo otvaranje humanitarnih koridora. Neprihvatljivo je uskraćivanje hrane civilnom stanovništvu, uskraćivanje vode, struje, lekova, rekao je Abdulah II.

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman takođe je pozvao na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. On je ono što se dešavalo u Pojasu Gaze nazvao humanitarnom katastrofom koja je dokazala nesposobnost UN da utiče na bilo šta.

Takođe je naveo potrebu za bezuslovnim oslobađanjem svih talaca, okončanjem monstruoznog kršenja međunarodnog prava od strane Izraela, ukazujući na postojanje dvostrukih standarda u svetu. Prema njegovim rečima, Izrael mora da okonča okupaciju palestinskih zemalja i vrati se na granice iz 1967. godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave