NaslovnaNovostiRuska vojska izvršila udar raketama Kindžal i Iskander na skladište vojne opreme...

Ruska vojska izvršila udar raketama Kindžal i Iskander na skladište vojne opreme u predgrađu Kijeva

Tokom masovnog raketnog udara, izvedenog aerobalističkim raketama H-47M2 Kindžal i operativno-taktičkim balističkim raketama 9M723-1 Iskander, pogođeno je veliko skladište vojne opreme i proizvodnu bazu u gradu Obuhov, u Kijevskoj oblasti.

Ovaj udar je imao značajan uticaj na vojnu infrastrukturu u regionu, naglašavajući efikasnost korišćenog oružja. Vojna oprema i proizvodni pogoni koji se nalaze u Obuhovu igrali su ključnu ulogu u logističkoj podršci i snabdevanju ukrajinskih trupa, tvrde brojni ruski izvori.

Upotreba projektila Kindžal i Iskander pokazuje ozbiljnost namera i vojnih sposobnosti Ruske Federacije koje se koriste u tekućim operacijama. Ovi sistemi naoružanja su poznati po svojoj visokoj preciznosti i sposobnosti da pogode zaštićene i utvrđene ciljeve.

I dalje se utvrđuju detalji o uticaju udara, uključujući moguću štetu i žrtve. Međutim, ranije se saznalo da je udar izveden i na mesto razmeštanja PVO sistema Patriot na aerodromu Borispil.

Proizvodnja raketa Kindžal H-47M2 u Rusiji povećana čak pet puta?

Izveštava da je Rusija uspela navodno da poveća proizvodnju hipersoničnih raketa H-47M2 Kindžal za čak pet puta.

kindzal kh 47m2
kindzal H-47M2 u trenutku lansiranja

Ovaj zaključak donosi magazin Military Watch, na osnovu izjave ukrajinskog ministra odbrane Reznikova, koji je izvestio da Ruska Federacija ima najmanje 80 Kindžala, dok su u januaru ove godine zalihe ovih raketa procenjene na 50 jedinica.

Ukrajinski izvori kažu da je Rusija uspela da poveća proizvodnju raketa pet puta, proizvodeći 10 Kindžala mesečno. Pošto proizvodne linije u Rusiji, posebno za rakete, rade sa povećanom proizvodnjom tokom rata, proizvodnja više Kinžala ostaje veoma moguća, piše MW.

Časopis sugeriše da je Ruska Federacija uspela da umnoži proizvodnju „Kindžala“ modernizacijom jedne od linija za proizvodnju raketa za kompleks Iskander. 

MW je naglasio da Rusija koristi svoj hipersonični H-47M2 retko i samo za uništavanje visoko vrednih ciljeva. Kao što znate, poslednji među ovakvim ciljevima bio je američki raketni PVO sistem Patriot.

kh 47m2 kinzhal
H-47M2 Kindžal

Publikacija takođe napominje da Ruska Federacija može da poveća flotu aviona koji nose rakete H-47M2 „Kindžal“ MiG-31K/I za prilično kratko vreme puštanjem u rad uskladištenih aviona.

Broj MiG-ova 31K takođe bi potencijalno mogao brzo da poraste zbog ruskih ogromnih zaliha od stotina MiG-ova 31, od kojih su mnogi služili samo delić svog korisnog veka pre nego što su stavljeni u skladište nakon završetka Hladnog rata, kaže MW.

Časopis pretpostavlja da će, uprkos povećanju proizvodnje hipersoničnih raketa, njihova upotreba u zoni ukrajinskog sukoba ostati veoma ograničena. MV pretpostavlja da će Rusija napraviti zalihe „Bodeža“ u slučaju direktne konfrontacije sa NATO-om.

Kindžal

Kindžal je u suštini naziv za vazduhoplovno-raketni hipersonični kompleks 9-А-7660 (ruski Х-47М2). Najpoznatija kombinacija sistema je MiG-31 naoružan hipersoničnim raketama 9-S-7760. Prema ruskim izvorima, raketni kompleks je usavršena varijanta starijeg Iskandera 9К720. 

Kindžal može dejstvovati kako po kopnenim ciljevima, tako i po ciljevima na vodi: nosačima aviona, krstaricama, razaračima i fregatama. Kao nosač raketnog sistema predivđen je i nadzvučni lovac-presretač Mikojan MiG-31.

„MiG-31 je borbeni avion iz sovjetske ere koji je izabran kao nosač novog naoružanja. Ovaj avion je odabran jer može da poleti brže i da dostigne veće visine od drugih mlaznjaka“, kaže Ivan Konovalov, direktor razvoja Fondacije za promociju tehnologija 21. veka. 

Kako napominje, prosečna visina letenja MiG-31 je 25 kilometara. Sa ove visine, mlaznjak je sposoban da pogodi zemlju i vazdušne ciljeve udaljene i do 2.000 kilometara sa „Kinžalom“.

„Glavna karakteristika ove rakete je njena brzina i udaljenost sa koje se može gađati. Pojednostavljeno rečeno, nijedan savremeni PVO sistem nije u stanju da obori mete udaljene 2.000 kilometara“, navodi ekspert.

Prema njegovim rečima, „Kinžal“ može da dostigne brzinu i od 10 maha (oko 12.240 km/h) i nedodirljiv je za savremene protivraketne sisteme.

„Da bi protivraketna odbrana oborila drugu raketu na nebu, mora da bude brža od nje i da je presretne na putanji leta. Nijedan postojeći sistem protivvazdušne odbrane nije u stanju da to učini“, dodaje on. „Kinžal“ nije jedina hipersonična raketa koja je isporučena vojsci 2022. godine.

mig 31 nosi kindzal
MiG-31 i Kindžal

MiG-31 zajedno sa Kinžalom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. oruzjeonline.com podseća da je Moskva više puta koristila ovu kombinaciju za napad. 

Od početka rata, MiG-31 naoružani H-47M2 Kindžalima čim uzlete, momentalno aktiviraju vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini sobzirom da na ovu vrstu oružja nema adekvatnog odgovora.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave