NaslovnaNovostiHamas prikazao uništenje najboljeg tenka na svetu; Merkava napadnut taktikom iz u...

Hamas prikazao uništenje najboljeg tenka na svetu; Merkava napadnut taktikom iz u Drugog svetskog rata

U kontekstu ulaska tenkova Merkava Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Gazu, Hamas je 2. novembra objavio nekoliko snimaka koje pokazuju kako organizuju zasede protiv ovih tenkova.

Načelnik generalštaba izraelske vojske najavio je napredovanje njihovih snaga u grad Gaza 2. novembra, nazvavši to “još jednom značajnom etapom u ratu”, navodeći da se izraelskim vojnicima i oklopnim kolonama pruža podrška iz vazduha i sa mora.

Međutim, vojni analitičari upoznati sa geografijom regiona odavno su istakli da će izraelska vojska, da bi se sukobila sa Hamasom, morati da se bori kroz gusto naseljeni urbani lavirint i ogromnu mrežu tunela koje Hamas koristi za postavljanje zasede za izraelske trupe.

Podsetimo, grad Gaza je najveći u Pojasu Gaze i smatra se uporištom Hamasa.

Jedna od glavnih noćnih mora koje izraelski vojni stratezi imaju za vođenje svoje vojne operacije u Gazi, slikovito je ilustrovana video snimkom koji je Hamas objavio na društvenim mrežama, a prenosi turski tviteraš Clash Report.

Na snimku se od 84 sekunde se vidi kako se odvija napad na izraelski tenk Merkava. Na početku snimka vidi se borac Hamasa kako se krije negde ispod žbunja dok čeka da se izraelski tenk približi. Tenk Merkava kreće se peščanim putem istočno od oblasti Al-Zajton u gradu Gazi.

Kako se tenk približava, Hamasov lovac kreće u akciju, postavlja eksplozivnu napravu pored zadnjeg dela kupole tenka, zatim se vraća ka ulazu u tunel i ispaljuje ono što je Hamas tvrdio da je lanser Al-Jasin-105.

unistavanje izraelskog tenka merkava protivoklopnim sistemom kornet zabelezeno na snimku
unistavanje izraelskog tenka merkava protivoklopnim sistemom kornet zabelezeno takođe na snimku

IDF je ranije saopštila da su izraelske snage opkolile Hamasovo uporište u gradu Gazi i da su angažovane u bliskoj borbi sa borcima Hamasa koji izvode udare pa bekstvo u tunele.

Od početka borbi, ID je više puta skrenuo pažnju na sistem tunela u Gazi, koji je izgradio Hamas, koji omogućava borcima grupe da se sakriju i izvode napade.

Kako je zaseda završena i tenk dignut u vazduh, jedan od boraca Hamasa je viđen kako podiže metalni predmet, koji je verovatno deo tenka. Nije odmah jasno da li je tenk uništen ili teško oštećen.

Ubrzo nakon napada, Hamas je na Telegramu objavio da je tenk uništen. Nivo oštećenja tenka Merkava, nakon ovog napada ostao je nepoznat, pošto poruka koju je objavio Hamas nije uključivala slike koje prikazuju uništeni ili oštećeni tenk.

Ovaj video snimak ilustruje koliko je oklopno vozilo ranjivo kada ne radi u tandemu sa pešadijskim jedinicama. Hamasov borac je mogao prilično lako da priđe tenku, a zatim je otrčao nazad do ulaza u tunel da upotrebi i bacač granata.

merkava tenk unisten u libanu
merkava tenk unisten u libanu

Kako je video snimak postao aktuelan na društvenim mrežama, zaintrigirao je mnoge vojne analitičare koji nisu očekivali, kako su rekli, taktiku „Drugog svetskog rata“ koju je Hamas koristi u pokušaju odbrane.

Činilo se da je misija snimljena na snimku prošla bez problema jer je posada tenkova uhvaćena potpuno nespremna. Po mnogima najbolji tenk na svetu, Merkava je prilično lako nokautirana za nekoliko sekundi.

O uništenim izraelskim tenkovima Merkava različitim sistemima naoružanja smo pisali u nekoliko navrata, ovde, ovde i ovde.

Izraelski tenkovi Merkava

Merkava je glavni tenk izraelskih snaga od 1980. Poslednjih godina, Izraelska vojska je većinu modela Merkava Mark 3 zamenila modernijim Mark 4, predstavljenim 2003. 

Izraelsko ministarstvo odbrane i Izraelske odbrambene snage (IDF) predstavile su u septembru novi tenk Merkava Barak. Prva oklopna vozila, koja je izraelsko Ministarstvo odbrane nazvalo „tenkovima Merkava 5. generacije”, isporučena su 52. oklopnom bataljonu 401. brigade.

izraelski vojnici ucestvuju u vojnoj vezbi sa tenkovima merkava mark 3
izraelski vojnici ucestvuju u vojnoj vezbi sa tenkovima merkava mark 3

Barak će na kraju postati glavni tenk izraelskih odbrambenih snaga. Kratku istoriju uspona vojne industrije Izraela, možete pročitati ovde.

4 KOMENTARA

    • Kao sto rusi imaju najbolje tenkove, pokazali se u ukrajini kako gore , i kako ih unistavaju jeftini kineski dronovi

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave